Ieškoti šiame dienoraštyje

2011 m. sausio 28 d., penktadienis

Sriuba su frikadelėmis ( skaniausia sriuba iš vaikystės)


Kai augau, mūsų šeimoje kasdien pietums būdavo gaminama sriuba. Mamos visos sriubos, išskyrus raugintų kopūstų, buvo labai skanios. Tačiau labiausiai pamenu mamos verdamos sriubos su frikadelėmis skonį.  Joks čia atradimas ar "superinis" receptas, tiesiog tai sriuba iš vaikystės, kurios receptą norėčiau, kad žinotų ir mano dukros. Ji labai paprasta, iš prieskonių mama naudojo tik lauro lapus, kvapius pipirus, druską ir česnaką. Tokią ir aš retkarčiais išverdu.
Taigi Jums reikės:
apie 200 gr. faršo (mama naudoja kiaulienos);
2 bulvių;
1 morkos;
1/2 stiklinės ryžių;
3 lauro lapų;
3-4 kvapiųjų pipirų;
žiupsnelio juodųjų maltų pipirų;
druskos pagal skoni.
Į faršą įdėti žipsnelį druskos, maltų pipirų ir išspaustą česnaką. Padaryti mažyčius rutuliukus.
Užkaisti apie 2 l vandens. Kai vanduo užvirs sudėti smulkiai supjaustytas bulves ir supilti ryžius. Pavirti apie 10 min. ant mažos ugnies, tada sudėti mėsos kukuliukus bei burokine tarka sutarkuotą morką. Sudėti prieskonius, druską. Ant silpnos ugnies virti dar apie 10 min. Prieš patiekiant pabarstyti krapais, petražolėmis.



Tarta su brokoliais ir vištiena

    Tešlai:

    • 250 g. miltų
    • 120 g. sviesto
    • 1/3 stiklines vandens
    • 1 šaukštas aliejaus
    • žiupsnelio druskos
    Įdarui :
    • 200 gr. vištos krūtinėlės
    • 1 nedidelis brokolis
    • 1-2 pomidorai
    • 1 svogūnas
    • 2 česnako skiltelės
    • druskos pagal skonį
    • aliejaus kepimui
    Užpilui:
    • 100 gr. fermentinio sūrio
    • 3 kiaušiniai
    • 2-3 šaukštai grietinės
    • 2-3 šaukštai pieno
    Pirmiausia pasigaminam pagrindą. Persijojam miltus, sutarkuojame arba tiesiog susmulkiname sviestą, ir minkome kol nelieka sausų miltų. Tada įpilame vandens, aliejaus, įberiam žiupsnelį druskos ir suminkome tešlą iki vientisos masės. Dedame į šaldytuvą  30 min.  Vėliau iškočiojam ir dedam į kepimo formą taip kad būtų bortelis.

     Kol tešla bręsta pasigaminame įdarą.
    Įkaitintame aliejuje pakepinam česnaką ir smulkiai supjaustytą vištieną. Kai vištiena pabals sudėti smulkiai pjaustytą svogūną ir papriką.  Patroškinti kelias minutes ir sudėti nuluptus smulkiai supjaustytus pomidorus, druską ir kitus prieskonius kuriuos mėgstate. Paruoštą masę atvėsinti.
    Sukrėsti į skardą išklotą tešla. Ant viršaus užpilti kiaušinius išplaktus su pienu, grietine, pipirais ir  tarkuotu sūriu. Kepti 180C temperatūroje apie 30 min.





    2011 m. sausio 27 d., ketvirtadienis

    Rikotos sūris

    Net ir nežinau, kam turečiau šiandien padėkoti už naminio "Rikotos" sūrio receptą. Tiesiog kažkas iš pažystamų atsiuntė el. paštu. Išbandžiau, nes sąnaudos nedidelės. Pasirodo viskas kas buvo parašyta- gryniausia tiesa.
    Tai gi imame 1 l kefyro  ir dedame į šaldiklį, kad sušaltų į ledo gabalą. Sušalusį kefyro gabalą dedame į dvigubą marle (aš naudoju 100 denu kojinę) ir pakabiname virš kriauklės nakčiai. Ryte marlėje rasite apie 300 gr "Rikotos" sūrio.Tiesa daugiausia sūrio išeina iš Varėnos kefyro :)

    Tuno pyragas (meksikietiška Empanada)

    Empanada- tai ispaniškas patiekalas, nukeliavęs į Lotynų Ameriką ir labai populiarus Argentinoje, Čilėje ir Meksikoje. Tiesa Argentinoje Empanados primena mums gerai žinomus kibinus. Ir net tešlos receptūra panaši. Tačiau Meksikoje dažniausiai jis kepamas kaip didelis pyragas. Ir tešlos receptas skiriasi. Dažniausiai vartojamos pagrindinės dalys: miltai, aliejus, vanduo, kepimo milteliai ( kartais mielės) ir druska. Įdarų galima rasti įvairiausių. Labai populiarus su tunu. Todėl ir aš tokį dariau: Čia galite pamatyti visą gamybos procesą.

    http://www.youtube.com/watch?v=8Slgy-SkyvU&feature=related



    Tešlai:
    250 gr.  miltų
    25 gr. mielių
    2 valgomi šauštai aliejaus
    150 ml mineralinio vandens
    1/2 arbatinio šaukštelio druskos

    Įdarui aš naudojau:
    2 paprikas;
    2 didelius svogūnus;
    2 kiaušinius;
    300 gr. pomidorų savo sultyse
    1 indelis tunų savo sultyse
    2 skiltelės česnako
    druskos ir pipirų pagal skonį
    prieskoninių žolelių






     

    Menkės kepenėlių užtepėlė ( natūralus omega 3 šaltinis)


    1 indelis menkės kepenėlių
    (150 gr );
    1 svogūnas;
    2 virti kiaušiniai;
    1 šaukštas majonezo;
    Druskos ir pipirų pagal skonį;
    Krapų žiupsnelis.
                                                                                               

    Kepenėles sutrinti su šakute.   Svogūną supjaustyti kaip galima smulkiau. Virtą kiaušinį sutarkuoti su burokine tarka. Viską išmaišyti su majonezu. Įberti susmulkintų krapų.

     

     

    2011 m. sausio 25 d., antradienis

    Tradiciniai Sibiro koldūnai




    Vargu ar rasime Lietuvoje žmogų neragavusį koldūnų. Retkarčiais ir aš nusiperku KOGUS firmos gamintų naminių koldūnų, bet paskutiniu metų įdaras labai jau prasto skonio. Sovietiniais metais gamindavau juos pati. Deja  pagaminti tešlos, kuri lengvai kočiotusi ir būtų nei per kieta nei per minkšta tada nepavykdavo. Šiandien ir vėl IKI parduotuvėje buvo  KOGUS koldūnams akcija. Tačiau tik pakilojau pakelį ir vėl padėjau į šaldiklį. Nusprendžiau internete susirasti tradicinių tikrų rusiškų koldūnų tešlos receptą ir pagaminti pati. Pasirinkau tokį receptą, kuris kartojosi kelis kartus (ir sudėtis ir gamybos procesas). Tiesa  taip ir neaišku dėl Sibiro koldūnų dydžio :). Lietuvos tinklalapyje rašo, kad jie didesni nei tradiciniai koldūnai, rusiškuose tinklalapiuose rašo atvirkščiai, kad jie mažesni nei tradiciniai. Aš gaminau vidutinio dydžio, pagal turimą formą. 
    Tešla kočiojosi puikiai, buvo plastiška, lipdymo procesas- smagus.



    Tešlos gaminimas
    300 gr. miltų;
    1/2 kiaušinio;
    125 ml kambario temperatūros vandens;
    1/3 šaukštelio druskos.



     Kiaušinį išplakti, pusę jo atidėti. Kiaušinį išplakti su vandeniu ir druska. Ant stalo supilti miltus į krūvelę, padaryti duobutę ir į ją supilti plakinį. Minkyti tešlą, kol nelips prie rankų. Tai gana greitas procesas. Įdėti tešlą į maistinę plėvelę ir bent 20 min. padėti į šaldytuvą. Tada ji išbrinks ir labai lengvai kočiosis. Kol tešla bręsta, pasigaminame įdarą.
    Įdarui reikės:
    200 gr. jautienos faršo.
    250 gr. kiaulienos arba avienos faršo.
    1 vidutinis svogūnas;
    50 ml.vandens;
    0,5 gr. cukraus;
    9 gr. druskos ir maltų pipirų pagal skonį.
       Faršą sumalti per smulkų sietelį. Kartu sumalti ir svogūną. (Jei naudosite vištieną arba kalakutieną įdarui, vietoje svogūno reikėtų dėti česnaką.) Sudėti visus prieskonius ir išmaišyti. Pabaigoje įpilti vandens, kad faršas būtų minkštas.
    Ant miltais pabarstyto stalo iškočioti didelį blyną ir aptepti likusiu kiaušiniu, tada išspausti apskritimus. Jei neturite formos, tiks paprasčiausia taurelė ar stiklinė. Rankas pastoviai pasibarstyti miltais, kad tešla neliptų prie rankų ir darbas sklandžiau eitų lipdant koldūnus. Dėti faršą į tešlos apskritimą, sulenkti per pusę, kraštus tolygiai užspausti ir abu smailius galiukus sujungti. Bet galima to ir nedaryti. Tiesiog man ši "skybėliukų" forma labiau patinka.
    Koldūnus virti silpnai pasūdytame vandenyje apie 8-10 min. (ant silpnos ugnies, bet kad vanduo virtų). Jei visų neįveiksite, tai dėkite ant lentelės sudėtus koldūnus ir užšaldykite. Bus kitam kartui greiti pietūs arba vakarienė.
      


    Medaus tortas dukros gimtadieniui

    Dukra paprašė gimtadieniui iškepti medaus tortą. Kepiau jį paskutini kartą gal prieš kokia 15 metų. Pamenu tik kaip gamindavau kremą. O tešlos kepimo procedūros labai miglotai išliko atmintyje. Todėl recepto ieškojau internete. Recepto pasirinkimą -įvertinčiau 10 balų. Jį radau Neringos bloge. Tik kremą gaminau pagal senai išbandytą receptą. Gaminimo procesas nesudėtingas, medaus reikėjo nedaug ir skonis puikus. Na darbo vis gi nemažai. Dažnai jo negaminčiau, bet keletą kartų per metus galima :).  Lakštus išsikepiau iš vakaro, tai kita darbo dalis jau buvo juoko darbas.
    Medaus lakštams:
    100 gr. sviesto
    1 stiklinės (200ml) cukraus
    2 valg. šaukštai medaus
    1 pakelis kepimo miltelių (11 g)
    4 stiklinės kvietinių miltų
    2 kiaušiniai
    Kremui:
    800 ml 30 -35%  grietinės
    1 stiklinė cukraus
    1 pakelis vanilinio cukraus
    1 citrina 
        Į puodą sudėti cukrų,  sviestą ir medų. Dėti į vandens garų vonelę, ir nuolat maišant kaitinti, kol masė taps vienalytė ir cukrus ištirps. Gautą masę atvėsinti iki kambario temperatūros. Tada supilti į ją išplaktus kiaušinius bei gerai išplakti. Palaipsniui maišant suberti kepimo miltelius ir 4  stiklinės miltų, užminkyti tešlą.  Minkyti, kol tešla taps minkšto plastilino konsistencijos ir nelips prie rankų. 
     Tešlą daliname į 5-7 dalis (priklauso nuo norimo lakšto dydžio). Kiekvieną gabaliuką iškočiojame ant kepimo popieriaus.  Apipjauname pagal tortinės dugną ar katilo dangtį :). Čia jau kaip gamintojas pageidauja. Jei tešla limpa prie kočėlo – pabarstykite truputį miltų. Lakštai išeina ploni – taip ir turi būti, jie gražiai pakils. Kepti iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 3-4 min., kol gražiai paruduoja. Iškepusių lakštų geriau nedėti vieno ant kito, kol jie neatvės.Vieną lakštą pasilikti trupiniams.
      Kremą gaminau iš atminties pagal prieš daug daug dauuuug metų gamintą receptą :).  Jį puikiai pamenu, nes paruošti labai lengva. Tuo įsitikinsite ir patys.
    Grietinę išplakti su cukrumi. Plakti kol grietinė taps standžios konsistencijos, tada sudėti sutarkuotą citriną ir gerai išmaišyti. Kuo grietinė riebesnė, tuo kremą suplaksite greičiau.
     Lakštus sutepti  kremu tik tada, kai jie bus visiškai ataušę. Kremo negailėti, nes jis susigers į lakštus. Aptepti kremu ir viršutinį sluoksnį ir torto šonus. Leisti suteptam tortui pastovėti apie dvi valandas, tada jei reikia apipjaustyti, sulyginti kraštus ir aptepti trupiniais. Jei trupinių bus mažai, galite naudoti paprastus sutrupintus sausainius. Puoškite kaip tik fantazija leidžia. Man puošimo menas dar sunkiai įkandamas, todėl aš papuošiau paprasčiausiu ištirpdytu šokoladu kepiniams ir riešutais.




      
    Medaus tortas Kalėdoms

    Medaus tortas mamai