Ieškoti šiame dienoraštyje

2011 m. liepos 7 d., ketvirtadienis

Blyneliai su gražgarste (rukola)


Pasigaminame įprastą tešlą blyneliams ir supjaustome smulkiai pjaustytos gražgarstės. Tiesa druskos dedu šiek tiek daugiau nei į paparastus blynelius. Kad blyneliai būtų purūs, reikia nepatingėti gerai išplakti kiaušinius su stikline pieno ir įpilti valgomą šaukštą alyvuogių aliejaus. O visa kita kaip įprastai :).

Pyragas su vyšniomis ir varške



Pasigaminame viską kaip Citrininiam varškės pyragui, tik po 10 minučių kepimo ant varškės sudedame apie 400 gr. vyšnių be kauliukų ir kepame pyragą 150 C temperatūroje dar apie 10 minučių ir tik tada pilame išplaktus baltymus.

Makaronai su kalakutienos faršu

Rissoto su pievagrybiais (italų virtuvės improvizacija)


















Ne kartą teko girdėti draugų tarpe minint patiekalą Rissoto. Tačiau apie jį žinojau tik tiek, kad gaminimui naudojami ryžiai. O pats pavadinimas nuteikia egzotikai ir sudėtingam gaminimo procesui, todėl vis nesiryždavau susirasti receptą ir pabandyti pagaminti. Prieš kelias dienas dukra kaip tyčia paklausė, kodėl niekada negaminu Rissoto? To dukros klausimo matomai tik ir trūko, kad išbandyčiau naują patiekalą. Internete peržiūrėjau keltą gamybos proceso video įrašų, paskaitinėjau kelias dešimtis receptų, perpratau kuo gi šis patiekalas ypatingas ir pirmai pradžiai nusprendžiau gaminti Rissoto su grybais (pievagrybiais). Gaminimas užtruko apie pusvalandį, nors iš aprašymų atrodė, kad viskas vyks žymiai ilgiau. 
Pirmasis Rissoto pavyko puikiai, buvo laaaaaaaaaaaabai skanu :)
Rissoto gamybai naudojau šiuos produktus:
300 gr. ilgųjų ryžių;
200 ml. balto sauso vyno;
600 ml. vištienos sultinio (naudojau 2 kubelius Knor sultinio, bet būtų pakakę ir  1,5);
250 gr. nedidelių pievagrybių;
3 skiltelės česnako;
1 didelis svogūnas;
100 gr. sviesto;
50 gr. tarkuoto Džiugo arba Parmezano sūrio;
50 ml. alyvuogių aliejaus;
saujalė šviežių petražolių ir krapų;
šviežiai maltų pipirų;
Visų pirmą didelėje gilioje keptuvėje išlydžiau pusę sviesto, supyliau aliejų ir  pakepinau susmulkintą česnaką bei svogūną, kol gražiai pagelto. Tada supyliau  ryžius ir pastoviai maišydama kepinau apie 2-3 minutes. Vėliau atėjo eilė vynui. Supyliau vyną ir maišiau  kol vynas visas susigėrė į ryžius. Tai įvyko gana greitai. Susigėrus vynui, atėjo eilė sultiniui (jį pačioje pradžioje pasigaminau sultinio kubelius užpylusi verdančiu vandeniu). Užpyliau du nedidelius samtelius vyno ant ryžių ir praktiškai pastoviai maišiau, kol vėl neliko skysčio, tada vėl du samtelius užpyliau,  vėl maišiau kol skysčio nebeliko, vėl du samtelius užpyliau ir taip, kol pasibaigė sultinys. Tiesa tuo pačiu pasigaminau lygegriačiai grybus kitoje keptuvėje (Supjausčiau pievagrybius plonomis riekelėmis ir kepiau ant sviesto, kol skystis išgaravo (sudėjau petražoles ir krapus ,dar šiek tiek druskos užbėriau)). Paruoštus grybus sudėjau į ryžius, subėriau sūrį, viską išmaišiau, uždengiau dangčiu keptuvę ir dar palaikiau išjungus ugnį apie 5 min.