Ieškoti šiame dienoraštyje

2016 m. vasario 27 d., šeštadienis

Žirnių sriuba su džiovintais kelmučiais



Datulių saldainiai su lazdyno riešutais


300 gr. šviežių datulių;
50 gr. lazdyno riešutų;
2 valg. šaukštai kokosų aliejaus arba kakavos sviesto;
2 valg. šaukštai kakavos;
1 valg. šaukštas kavos likerio, arba "Vana Talinn" tipo likerio. (nebūtina).
Riešutus trumpai pakepinti keptuvėje ir susmulkinti su elektine trintuve. Datules taip pat sutrinti iki vientisos masės. Sudėti sutrintus riešutus, kokosų aliejų, kakavą ir likerį. Viską gerai išmaišyti. Laikyti mažiausiai  valandą šaldytuve. Tada formuoti tarp rankų rutuliukus ir apvolioti juos kokoso drožlėse arba kakavos milteliuose. Palikti šaltai per naktį. Iš šio kiekio pagaminau 27 saladainius. Skanaus :).

Kepta dorada su pankoliu, cukinija ir pomidorais


2 Dorados;
1/2 citrinos;
citrininių pipirų pagal skonį;
20 gr šalto sviesto;
1 žiupsnelis kalendros (arba petražolių) lapelių;
1 cukinija;
2  pomidorai;
1 pankolis;
druskos pagal skonį;
alyvuogių aliejaus formai pašlakstyti.

Doradą išskrosti, nuvalyti žvynus. Įtrinti druska ir pipirais. Įpjauti 3 vietose istrižai. Įdėti plonai atpjauto sviesto juosteles. Į vidų sudėti panklolį su petražolėmis. Kelias riekeles  citrinos uždėti ant viršaus. Dėti į kepimo skardą. Ant dugno sudėti riekelėmis supjaustytą pankolį, ant jo žuvį. Aplink sudėti riekelėmis supjaustytą cukiniją, į 4 dalis padlintus pomidorus, apibarstyti druska ir apšlakstyti, o dar geriau apipurkšti alyvuogių aliejumi. Kepti orkaitėje apie 20 min. 160C temperatūroje. 
Skanaus :).

Pilno grūdo speltos grūdų duona su džiovintais pomidorais



Raugo gaminimui:
200 gr. kvietinių pilno grūdo miltų;
200 ml kambario temperatūros vandens;
6 gr šviežių mielių;
Duonai:
250 gr. kvietinių  miltų;
250 gr. Speltos pilno grūdo miltų;
400 ml šilto vandens;
14 gr. šviežių mielių;
1,5 arbat. šaukštelio druskos;

2 valg. šaukštai alyvuogių aliejaus;
saujos džiovintų pomidorų, nuplikytų verdančiu vandeniu.
Raugui mieles išmaišyti vandenyje ir sumaišyti su miltais. Uždengti indą ir palikti per naktį.
Vandenyje išmaišyti mieles, druską ir aliejų ir įmaišyti į raugą. Tada supilti miltus ir maišyti mediniu šaukštu, kol atšoks tešla nuo indo sienelių (užtruko apie 30 min.) 
Paruoštą tešlą gausiai apiberti miltais ir palikti kilti 2 val. 
Ant stalo gausiai pilame miltų, išverčiame tešlą ir lankstome "voką" kelis kartus, vis paberdami miltų, jei tešla skystoka. Pasidarome pailgos formos kepaliuka, daliname pusiau. Įminkome susmulkintus džiovintus pomidorus. Skarda pabarsome miltais ir dedame duoną. Leidžiame apie 20 min. pakilti. Tada apipurškiame duoną vandeniu, apibrastome grūdų gemalais (nebūtina). 
Kepti orkaitėje įkaitintoje iki 220C temp. apie 30 min.

Omletas su daržovėmis



3 kiaušiniai;
2 kiaušinių baltymai;
1 valg. šaukštas pilnagrūdžių manų kruopų;
0,5 cukinijos;
1/4 paprikos;
3-4 žiedynai brokolio;
5-6 džiovinti pomidorai;
1 vidutinio dydžio svogūnas;
druskos ir maltų 5 pipirų mišinio pagal skonį;

džiovintų arba šviežių petražolių žiupsnelis;
feta sūrio 30 gr.(nebūtinai);
aliejaus kepimui.

Visas daržoves supjaustyti 1 cm kubeliai (svogūnus galima ir smulkiau) ir apkepinti aliejuje.

Orkaitę ikaitinti iki 200C tem. kartu su indu atspariu karščiui. Indą patepti sviestu arba alyvuogių aliejumi.
Kiaušinius išplakti su 4 valg. šaukštais vandens arba pieno ir žiupsneliu druskos. Pabaigoje įmaišyti manus. Baltymus išplakti iki standžių putų, taip pat su žiupsneliu druskos. Baltimus supilti ant plaktų kiaušinių ir atsargiai išmaišyti. Ištraukti įkaitusi indą, sukrėsti keptas daržoves, išlyginti. Užpilti plaktu kiaušiniu. Patrupinti sūrio, jei naudosite. Kepti 15 min. 180 C temp. Iškepusi išversti ant lėkštės. 
Skanaus :).


















2016 m. vasario 24 d., trečiadienis

Veršienos kukuliai su cukinijų makaronais


500 gr. veršienos faršo;
1 morka;
1 arbat šaukštelis druskos;
1 valg. šukštas pilnagrųdžių manų kruopų;
4 česnako skiltelės;
1 kiaušinis;
juodųjų šviežiai maltų pipirų;
400 ml. naminio kepto pomidorų padažo (žiūr.konservavimas);
2 jaunos cukinijos;
aliejaus kepimui.
Į veršienos faršą įdėti smulkiai sutarkuotą morką, manų kruopas, česnaką (2 skilteles), druską ir kiaušinį. Pagardinti juodaisiais pipirais. Daryti mažus kukulius ir apkepinti trumpai gilioje keptuvėje. Supilti pomidorų padažą ir troškinti apie 10 min.
Cukiniją supjaustyti kaip galima plonesnėmis juostelėmis, apibarstyti druska ir palaikyti kelias minutes, kad išsiskirtų sultys. Sultis nupilti, Cukinijas pakepti įkaitintame aliejuje su česnako skiltelėmis apie 3 min. Patiekiant galima pagardinti tarkuotu Džiugo sūriu arba Parmezanu.






Duona su grikių miltais



Raugo gaminimui:
200 gr. kvietinių miltų;
200 ml kambario temperatūros vandens;
6 gr šviežių mielių;
0,5 arbat. šaukštelio cukraus.

Duonai:
400 gr. kvietinių miltų;
100 gr. grikių miltų;
400 ml šilto vandens;
14 gr. šviežių mielių;
1 arbat. šaukštelis druskos;
2 valg. šaukštai alyvuogių aliejaus.

Raugui mieles išmaišyti vandenyje su cukrumi ir sumaišyti su miltais. Uždengti indą ir palikti 6 val.
Vandenyje išmaišyti mieles, druską ir aliejų ir įmaišyti į raugą. Tada supilti miltus ir maišyti mediniu šaukštu, kol atšoks tešla nuo indo sienelių (užtruko apie 30 min.) Jei turite elektrinį visagalį kombainą, darbas bus paprastesnis, pakaks apie 10 min. maišymo su tam skirtais antgaliais, įjungus lėčiausią eigą. 
Paruoštą tešlą gausiai apiberti miltais ir palikti kilti 2 val. 
Ant stalo gausiai pilame miltų, išverčiame tešlą ir lankstome "voką" kelis kartus, vis paberdami miltų, jei tešla skystoka. Pasidarome pailgos formos kepaliuka, daliname pusiau. Skarda pabarsome miltais ir dedame duoną. Leidžiame apie 20 min. pastovėti. Tada apipurškiame duoną vandeniu, apibrastome grūdų gemalais (nebūtina). 
Kepti orkaitėje įkaitintoje iki 220C temp. apie 20 min.
Mano duonelė sutrūkinėjo, kadangi per greit dėjau kepti...


Žemės riešutų sviestas


2 stiklinės žemės riešutų (puiku jei būtų be luobelės);
2 valg. šaukštai žemės riešutų aliejaus (neturėjau, gaminau su vynuogių kauliukų aliejumi, tiko);
0,5 arbat. šaukštelio druskos;
1 arbat. šaukštelis cinamono;

Riešutus supilti į kepimo skardą ir 10 min. pakepinti 160C tem.  Tada sutrinti iki košelės blenderio pagalbą. Supilti aliejų, druską ir cinamoną ir vėl trinti, kol neliks riešutų gabaliukų. Man tai užtruko apie 10 min. 
Gavosi šviesesnis nei parduotuvėje, bet skonis puikus ir jokios chemijos. Mano naudoti riešutai buvo su luobelėmis, todėl užtruko kol jas pašalinau ir matyt nepakaknkamai apkepė.