Ieškoti šiame dienoraštyje

2016 m. gruodžio 21 d., trečiadienis

Prancūzų migdoliniai morengai. Kakaviniai macarons


Makarons gaminau pagal receptą iš Saultėta virtuvė" tinklaraščio.
 Pavyko iš pirmo karto, kadangi labai gerai aprašytas visas procesas. Dėkoju gerb. autorei. Tiesa aš pridėjau nuo avęs 2 šaukštus kakavos, todėl manieji gavosi kakaviniai.

110 g migdolų miltų;
225 g miltelinio cukraus;
125 g sendintų kiaušinių baltymų;
50 g cukraus;
2 valg. šaukštai kakvos miltelių


Šokoladiniam pertepimui:

 
105 ml riebios grietinėlės;
100 g juodojo šokolado;
12 g kakavos sviesto.

IŠKEPKITE MORENGINIUS SAUSAINIUS

1. Įkaitinkite orkaitę iki 150°C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
2. 1/2 migdolų miltų sumaišykite su milteliniu cukrumi ir išsijokite į dubenį per pakankamai smulkų sietelį.
3. Paruoštą mišinį tolygiai paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Džiovinkite įkaitintoje orkaitėje 5 minutes.
4. Iš orkaitės išimtus miltus palikite atvėsti. Tuomet dar kartą išsijokite į didelį dubenį.
5. Dubenyje išplakite sendintus kiaušinių baltymus. Elektriniu plaktuvu paplakite, kol baltymai suputos. Tuomet berkite po truptuti cukrų ir plakite iki standžių, blizgančių putų. Dubenį su baltymais apvertus „aukštyn kojom“, baltymai turi tvirtai laikytis dubenyje.

6. Kakava sumaišyti su likusiu milteliniu cukrumi ir persijoti per sietelį ant pravėsusių migdolų miltų. Viską gerai sumaišyti.
7. Gautą  mišinį dėti išplaktus baltymus.
8. Mediniu šaukštu išmaišykite baltymus su migdolų miltais. Maišykite iš apačios į viršų – atsargiais, bet tvirtais judesiais. Tešlos negalima permaišyti – jai sumaišyti turi užtekti iki 50 judesių. Kai tik matote, kad baltymai su migdolų miltais susimaišė ir masė tapo vientisa, nustokite maišyti. Nuo to, kaip išmaišėte tešlą, priklausys jos tirštumas. Šaukštelį tešlos padėkite ant kepimo popieriaus; jos paviršius turi išsilyginti ir paviršiaus plotas tik šiek tiek išsiplėsti į šonus. Jei tešla per tiršta, pamaišykite ją dar porą kartų. Jei tešla per skysta, reiškia, kad tešlą permaišėte (to pataisyti, sako, jau nebeįmanoma).
9. Paruoštą tešlą supilkite į konditerinį maišelį paprastu apvaliu antgaliu (arba į paprastą maišelį, o jo kampą prakirpkite). Ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos išspauskite maždaug 3 cm pločio apvalius sausainius.
10. Palikite juos pastovėti kambario temperatūroje 60 minučių.
11. Įkaitinkite orkatę iki 155°C temperatūros.
12. Kepkite macarons įkaitintoje orkaitėje, vidurinėje lentynoje, 13 minučių.
13. Iškepusius macarons išimkite iš orkaitės. Kelias minutes atvėsinkite kambario temperatūroje, o tuomet perkelkite ant grotelių.

Pasiruoškite iš anksto pertepimą:

1. Grietinėlę supilkite į nedidelį prikaistuvį ir kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol beveik užvirs – prikaistuvio kraštuose ims putoti.
2. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies. Suberkite į grietinėlę sulaužytą šokoladą ir kakavos sviestą ir maišykite iki vientisos masės.
3. Atvėsinkite šokoladinį kremą šaldytuve, kol taps tirštas.
Sutepkite makarons

1. Suporuokite iškeptus migdolinius morengus į poras pagal dydį.
2. Į konditerinį maišelį sudėkite šokoladinį kremą. Ant vieno morenginio sausainio pusės išspauskite maždaug arbatinį šaukštelį kremo. Uždenkite kitu morenginiu sausainiu ir lengvai paspauskite.
3. Laikykite macarons sandarioje, orui nepralaidžioje dėžutėje ar indelyje. Skanaus.

2016 m. gruodžio 18 d., sekmadienis

Lazdynų riešutų sausainiai (be miltų)




200 g maltų lazdyno riešutų;
225 g miltelinio cukraus;
1 arb. šaukštelis citrinos sulčių;
125 g kiaušinių baltymų;
50 g cukraus.

Dubenyje išplakite  kiaušinių baltymus. Elektriniu plaktuvu plakite, kol baltymai suputos. Tuomet supilkite citrinos sultis ir suberkite cukrų, plakite iki standžių, blizgančių putų. 
Išplaktus baltymus sudėkite į dubenį su maltais lazdynų riešutais sumaišytais su milteliniu cukrumi.
Mediniu šaukštu išmaišykite baltymus su riešutais. Maišykite iš apačios į viršų – atsargiais, bet tvirtais judesiais. Tešlos negalima permaišyti. 
 Paruoštą tešlą supilkite į konditerinį maišelį su antgaliu (arba į paprastą maišelį, kampą prakirpkite). Ant kepimo popieriumi (patepiau jį aliejumi labai plonai su šepetėliu) išklotos kepimo skardos išspauskite maždaug 3 cm pločio apvalius sausainius. Palikite tarpelius, nes sausainiai plėsis. Įkaitinkite orkatę iki 160°C temperatūros. Kepkite įkaitintoje orkaitėje, vidurinėje lentynoje, 12 minučių. Iškepusius sausainius išimkite iš orkaitės.