Ieškoti šiame dienoraštyje

2011 m. sausio 30 d., sekmadienis

Tradiciniai lietuviški cepelinai (lithuanian cepelinai)





















 Kiekviena lietuvė šeimininkė turi savo cepelinų receptą. Tai patiekalas reikalaujantis nemažai laiko ir darbo. Todėl retokai jį gaminu ir aš. Be to jie gana sunkiai virškinami. Todėl labai tinka prie cepelinų alus.
 Aš cepelinams pagaminti sugaištu 2 val. Tiesa ne visada jie būna tokie, kokių norėtųsi,  daug kas priklauso ir nuo bulvių rūšies. Iš patirties galiu pasakyti, kad labiausiai vis gi tinka krakmolingos, baltos veislės bulvės. Jei turiu namuose varškės įdedu ir jos apie 200 gr. į bulvių tarkius. Cepelinai būna labai gražios baltos spalvos ir minkštesni. Taip pat pavasariop dedu į tarkius 2 vitamino C tabletes. Virtų bulvių dedu panašiai taip: 1 kg žalių bulvių 1 virta vidutinio dydžio bulvė. Ši proporcija man pasirodė pats tas, cepelinais nei per kieti nei per minkšti. Kai laukiu svečių  gaminu iš 5 kg., išeina apie 20 cepelinų.

Produktų cepelinams reikės visai nedaug:
4 kg bulvių;
0,5 kg kiaulienos faršo (galima maišyti su jautiena);
300 gr. grietinės;
100 gr. rūkytų lašinukų;
1 svogūnas;
1 valgomas šaukštas su kaupu druskos;
2 skilteles česnako;
Faršui druskos ir maltų pipirų pagal skonį
Bulves nuskusti. Keturias vidutinio dydžio bulves išvirti ir sugrūsti. Likusias bulves sutarkuoti ir išspausti per marlę, ar kitą jūsų naudojamą medžiaga. (Aš tam naudoju 100 denų kojine).
Bulves išspausti į indą, gautą skystį palaikyti apie penkias minutes, kad nusistovėtų krakmolas. Skysti nupilti, o krakmolą sudėti ant bulvių tarkių. Sudėti sugrūstas virtas bulves, įdėti arbatinį šaukštelį druskos ir viską gerai išminkyti.
Į faršą sudėti susmulkinta česnaką, druskos ir maltų pipirų pagal skonį. viską gerai išmaišyti. 

 Į didelį puodą iki pusės įpilame vandens, įdedame šaukštą druskos ir užkaičiame.
Pradedam formuoti cepelinus. Imame saują bulvių masės, gerai ją sumušame, padarome blyną ir dedame arbatinį šaukštelį su kaupu faršo. Užspaudžiame kraštus ir gerai sumušame tarp delnų. Žiūrėkite video įrašą. Iš keturių kg bulvių išeina apie 14 cepelinų.

Kai vanduo užvirs, dedame cepelinus. Cepelinus dėti tik į verdantį vandenį. Sudėjus apie pusę cepelinų, uždengti dangtį ir leisti vėl vandeniui užvirti, tada sudėti likusius cepelinus. Virti apie 30 min. nuo vandens užvirimo. Puodą laikyti atidengtą ir kartkartėmis atsargiai pamaišyti cepelinus mediniu šaukštu, kad jie pasikeistų vietomis.Kol cepelinai verda, pasigaminame padažą. Tradiciškai cepelinai patiekiami su spirgučių ir svogūnų padažu ar dar pagardinami grietine.  Rūkytus lašinius smulkiai supjaustyti ir pakepinti keptuvėje su smulkiai supjaustytu svogūnu. Labai skanu į padažą įberti bent šaukštelį maltų džiovintų baravykų. Kadangi viena dukra nevalgo mėsos tai jai gaminu šviežių grybų bei svogūnų-grietinės padažą. Tiesiog alyvuogių aliejuje pakepinu svogūną su grybais ir pagardinu grietine.






 






25 komentarai:

  1. Gaminau cepelinus pagal Jūsų receptą. Viską tiksliai atkartojau, bet kažkodėl man jis visi iki vieno suplyšo. Nesuprantu kodėl taip nutiko? Kas dėl skonio, tai nors ir suplyšę, bet buvo labai skanūs. Norėčiau kitą kartą kažkaip pasitaisyti, bet nenumanau, ką reikėtų keisti, kad jie neplyštų...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Problema galėjo atsirasti tik dėl bulvių. Jei mažai nusėda krakmolo, tada reikėtų įdėti bent šaukštą pirktinio bulvių krakmolo.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Vau koks puikiai aprasytas receptas, butinai ji isbandysiu.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Cepelinai skanesni nei atrodo ;), pats metas pagamint iš šviežių bulvių.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveiki, noriu pasigaminti cepelinus pagal jusu recepta, taciau nerandu bulviu krakmolo (gyvenu ne lietuvoje), gal tiktu kukuruzu krakmolas? (cia bulves labai vandeningos) :) aciu uz atsakyma is anksto.

    Pagarbiai,
    Rita

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labas Rita,
    galvoju, kad tiks ir kukurūzų krakmolas. Bet su vandeningom bulvėm gali ir neišeiti. Kiek žinau anglijoe yra kelių rušių bulvės, klauskit kurios krintančios, miltingos. Ir situacija matosi kai nusunkiat bulves ir palaikot skysti apie 10 minučių, jį nupylus ir matysite ar gausiai nususitojo krakmolas.

    AtsakytiPanaikinti
  7. 30 min per ilgai virti...uzteks 20 min,gali suplysti

    AtsakytiPanaikinti
  8. Na jei verdate 10 cepelinų, gal užteks ir 20 minučių. Aš visada darau didelį kieki ir verdu mažiausiai 25 min. Cepelinai nesuplyš jei masė gerai paruošta ir cepelinas pakankamai tarp rankų paminkytas :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sveiki norejau paklausti kai dedat varskes tai virtu bulviu nereikia ar kaip?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Kai dedu varškės, virtų bulvių dedu tik dvi, praktiškai per pus mažiau.

    AtsakytiPanaikinti
  11. puikiai pavyko ir tai buvo mano pirmieji cepelinai :))

    AtsakytiPanaikinti
  12. ar aš teisingai supratau - 4kg.bulvių ir 4vnt.virtų ? Nes mano gaminti cepelinai gaunasi kietoki, gal daugokai dedu virtų ?

    AtsakytiPanaikinti
  13. Laba diena,

    Teisingai supratot, tačiau kuo daugiau virtų bulvių, tuo cepelinai minkštesni bus. Kieti jie dėl didelio krakmolo kiekio bulvėse. Jei jo labai daug susidaro išspaustame skystyje, nedėkite viso. Arba įdėkite 200 gr. varškės.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Gerb. Almina,

    gal galite pasakyti, kokie lašinukai turi buti, t.y. karšto ar šalto rūkymo? (Tik nesijuokite, žinau, kad kvailas klausimas :( ) Ar cepelinų masė prieš formuojant turi būti truputį sūresnė ar tokia neutrali,nes verdant turbut tas sūrumas apmažėja, nesinori persūdyti ir nesinori išvirti be skonio :( Dedant varškę i bulvių masę, ar cepelinai nebus plėmuoti (grūdėti)?
    Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  15. Laba diena,
    Man niekada tokie klausimai nesukelia juoko. Viskas gerai, klauskit pačių papraščiausių dalykų. Dėl lašinukų- tai kaip kas mėgsta, bet man skaniau su šalto rūkymo. Cepelinų masę tik šiek tiek pasūdau, bet vandenį kuriame verda sūdau jau normaliai, cepeinas iš vandens pasiima druskos. Ir dėl varškės, pirktinė varškė būna tokia skystoka, minkša todėl nelieka niekada jokių gumuliukų,,puikiai išsiminko. Jei naminė ir labai sausa , tai reikėtų ją pertrinti per sietelį ar sumalti. Man niekada nebuvo plėmuoti ir nežinant net nesuprasi kad ten yra varškės,tiesiog masė būna labai minkšta.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už atsakymą.

      Nu super tada, pabandysiu šį savaitgalį žmoną išvyti iš virtuvės, pailsėti :)

      P.S. o varškė geriau riebesnė ar liesesnė?

      Ačiū Jums labai.

      Panaikinti
  16. Sėkmės, net neabejoju, kad pavyks. O dėl varškės tai tikrai nėra skirtumo. Aš dažniausiai dedu 9%.

    AtsakytiPanaikinti
  17. Jusu cepelinai tikrai gardziai atrdodo, bet negaliu nepasidalinti mano isbandyto paskutinio cepelinu recepto su VARSKE. NE ne ne, ne idaras, o pacioje tesloje. Cepelinai tokie purus, kad burnoje tirpsta. siulau visoms pabandyti: http://www.moterisirnamai.com/2014/12/patys-skaniausi-cepelinai.html

    AtsakytiPanaikinti
  18. Aš taip pat dedu varškę. Jei atidžiai skaitėte recepto aprašymą, turėjote rasti :). Šia paslaptimi jau prieš gerus 15 metų pasidalino su manimi geriausia draugė Jolanta, už ką esu jai dėkinga. Dabar ir į kugelį dedu varškės, arba pilu rugpienio :). Labai tinka.

    AtsakytiPanaikinti
  19. labai gardziai atrodo

    AtsakytiPanaikinti
  20. Aciu pirmieji mano cepelinai,jusu deka buvo labai skanus:)

    AtsakytiPanaikinti