Ieškoti šiame dienoraštyje

2011 m. vasario 5 d., šeštadienis

Bulvių apkepas su menke ir chorizo dešra (Portugalijos virtuvė)


Šiam patiekalui pagaminti reikės apie 2 val. laiko. Aš gaminau vienoje didelėje kepimo formoje. Tačiau  svečiams pavaišinti geriau būtų turėti keltą nedidelių molinių indelių atsparių karščiui. Nes nėra paprastą šį patiekalą išimti iš skardos kol karštas. Chorizo dešra patiekalui suteikė pikantiško skonio ir aromato. Bet galima ir be jos, tiesiog apkepas bus švelnaus skonio. Apkepui reikės:

1 kg  šviežios menkės;
 1700 g bulvių;
125 ml alyvuogių aliejaus;
2 svogūnų supjaustytų pusmėnuliu;
2 skiltelių česnako;
1 lauro lapo;
1 vidutinės raudonos ir pusės žalios paprikos,
 supjaustytų  juostelėmis;
4 pomidorų, supjaustytų pusmėnuliu;
100 g chorizo dešros;
2 šaukštų pomidorų pastos;
100 ml baltojo vyno;
1 mažos saujalės petražolių;
30 alyvuogių;
50 g sviesto;
250 ml pieno;
1  kiaušinio;  
Druska, pipirai pagal skonį;
½ arb. šaukštelio muskato malto.

  Užkaisti vandenį puode, įberti žiupsnelį druskos ir dėti virti visą menkę apie 10 minučių. Išvirusią išimti ir leisti jai atvėsti. Menkę atskirti nuo odos ir kaulų ir supjaustyti gabaliukais.
  Išvirti bulves, jas sugrūsti , įdėti druskos, muskato, sviesto, gerai sugrūsti, kad neliktų gumuliukų ir supilti pieną. Košę gerai išmaišyti (galite ir su elektriniu plakikliu) ji turi būti puri.
  Įkaitinti iki virimo aliejų, sudėti svogūnus, išspaustą česnaką ir lauro lapą. Išmaišyti ir trumpai pakepinti. Įpusėjus kepti įdėti raudoną ir žalią paprikas ir pomidorus.
  Išmaišykite ir kepkite. Paskui įpilti pomidorų tyrės, smulkintų petražolių, sudėti supjaustytą chorizo dešrą ir įpilti baltojo vyno. Troškinti 10 minučių. Tada sudėti menkę ir gerai išmaišyti. Įberti pipirų, druskos ir virti dar 3 minutes.
  Kepimo skardą ištepti alyvuogių aliejumi, sudėti pusę bulvių košės. Ant jos paskleisti menkių ir daržovių troškinį, pabarstyti alyvuoges. Ant viršaus sudėti likusią košę ir gražiai išlyginti. Viršų patepti plaktu kiaušiniu ir išdėlioti riekelėmis supjaustytos chorizo dešros. Kepti įkaitintoje orkaitėje 170C ° 30 min.






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą