Ieškoti šiame dienoraštyje

2012 m. sausio 14 d., šeštadienis

Virtos bulvės su kastiniu ir/ar maltomis kepintomis kanapėmis


Salotos su feta sūriu ir daigintais ridikėliais




Salotas suplėšyti, ant viršaus sudėti kubeliais pjaustytą Fetos tipo sūrį, apibarstyti daigintais ridikėliais. Labai skanu  su medaus- garstyčiu padažu.

Žuvies filė su keptomis daržovėmis

500 gr. baltos žuvies filė;
1 kiaušinis;
3-4 šaukštai miltų;
druskos ir juodų maltų pipirų pagal skonį;
1 brokolis, saldžioji paprika, jauna cukinija;
Aliejaus kepimui.
Žuvį supjaustyti juostelėmis ir pagardinti druska bei šviežiai maltais pipirais. Ant viršaus suberti miltus ir atsargiai išmaišyti. Keptuvėje įkaitinti aliejų, kiekvieną žuvies gabaliuką pamirkyti plaktame kiaušinyje ir apkepti iš abiejų pusių. Patiekti su dražovėmis apkeptimis su šaukšteliu aliejaus.

Bulvės įdarytos varške ir džiovintais pomidorais



8-10 virtų bulvių;
200 gr. varškės;
50 gr. saulėjė džiovintų pomidorų;
Šaukštas majonezo;
8-10 krevečių;
šaukštelis raudonėlio.
Virtą bulvę perpjauti pusiau, išskobti šaukštelių dalį minkštimo. Varškę sumaišyti su raudonėli, susmulkintais pomidorais ir majonezu. Įdarą dėti į bulvę, ant viršaus krevetę ir dėti kepti į orkaitę 15-20 min. 

Salotos su vištos krūtinėle, kukurūzais ir ridikėliais (pagardintos keptomis sezamo sėklomis



Viena vištos krūtinėlė
Ryšelis ridikėlių
Mėgiamų salotų
Pora šaukštų saldžių konservuotų kukurūzų
Šaukštas sezamo
Mėlynas svogūnas
Medaus garstyčių padažo


Krūtinėlę iškepti keptuvėje  prieskoniais. Į dubenį suplėšyti salotas, sudėti kukurūzus , ridikėlius, juostelėmis supjaustytą vištos krūtinėlę, apibarsyti pakepintomis sezamo sėklomis. Padažą užpilti tik patiekiant valgyti. 


Medaus- garstyčių padažas:
1 arbatinis šaukštelis džiovintų žolelių mišinio salotoms (krapai, petražolės, bazilikas, raudonėlis, porai, salierai ir pan.);
3 valgomi šaukštai alyvuogių aliejaus;
valgomi šaukštai vandens;
1 valgomas šaukštas medaus;
1arbatinis šaukštelis garstyčių;
valgomas šaukštas balzamiko acto;
žiupsnelis druskos.
Viską kartu gerai išplakti. Padažas gali stovėti ir kelias dienas šaldytuve. Kartais vietoje balzamiko acto išspaudžiu citrinos sulčių valgomą šaukštą. 

2012 m. sausio 10 d., antradienis

Bulvės su rozmarinu ir rūkyta šonine



Bulvės 10 vnt.
Rūkyta šoninė 150 g
Rozmarinas, ilgos šakelės - 5 g (galima ir džiovintą naudoti)
Varškė 9 proc 200 g
Petražolės 1 pundelis
Krapai 1 pundelis.
Česnakas 2 skiltelės
Agurkas 1 vnt.
Jogurtinė grietinė (10%) 150 ml


 Bulves gerai nuplauti ir išvirti (bet nepervirti, jos dar turėtų būti šiek tiek kietokos). Atvėsusias bulves perpjauti pusiau, ant kiekvienos uždėti rozmarino šakelę ir apvynioti plonai supjaustyta rūkyta šonine. Kepti 20 min. 170 C temp. 

Kol bulvės kepa, pasigaminu padažą. Varškę ištrinti su jogurtine grietine (blenderio pagalba). Sudėti susmulkintą česnako skiltelę (jei mažos dedu 2 skilteles) ir susmulkintas petražoles bei krapus. Viską dar trumpai išsukti su blenderiu. Agurką nulupti, supjaustyti kiek galima mažesniais kubeliais, apibarstyti druska ir suberti į varškės masę, išmaišyti ir galite valgyti su karštomis bulvėmis. Skanaus.



Prancūziškas batonas



1 arbatinis šaukštelis sausų mielių
2 stiklinės šilto vandens
600 gr. miltų (galima apie 200 gr. imti Speltos miltų)
2 arbatiniai šaukšteliai druskos

Į nedidelį indą įpilkite pusę stiklinės šilto vandens ir ištirpinkite mieles. Išmaišykite ir 10 minučių padėkite į šalį.
 Miltus sumaišykite su druska. Sudėkite ištirpintas mieles ir įmaišykite likusį vandenį. Tešlą maišykite tol, kol ji pasidarys pakankamai kibi, kad būtų galima minkyti. Ant trupučiu miltų pabarstyto paviršiaus minkykite tešlą 6-10 minučių. Tada įdėkite tešlą į dubenį, uždenkite drėgnu rankšluosčiu ir palikite kilti kambario temperatūroje, apie 1 valandą.
Tešlą padalykite į 4 dalis. Iš kiekvienos padarykite kamuolėlį. Kamuolėlį išploti pailgos formos tada jį perlenkti per pusę išilgai ir vėl išploti, taip daryti apie 5 kartus. Viską pakartoti su kiekvienu batonu.
 Sudėkite batonus į aliejumi ar sviestu išteptą kepimo skardą, apibarstykite miltais uždenkite rankšluosčiu ir leiskite tešlai kilti, kol ji padvigubės.
Orkaitę įkaitinkite iki 230º. Aštriu peiliu batono paviršiuje padarykite gilias įstrižas įpjovas. (Aš pirmą kartą įpjoviau prieš pakilimą, todėl nesigavo tikras prancuziškas batonas)










Į nedidelį puodą įpilkite du puodelius karšto vandens ir įdėkite į orkaitę šalia batonų. Kepkite 15 minučių, tada sumažinkite temperatūrą iki 200º ir kepkite dar 5-10 minučių, kol gražiai apskrus. 

Karštos vištienos salotos

Vidinė vištienos krūtinėlė 4 vnt.
Viena salotų gūžė
Pusė jaunos cukinijos
Pusė ilgavaisio agurko
Pusė saldžios paprikos
Pusė avokado
Medaus-garstyčių padažas



 Vištieną trumpai pamarinuoti su ciberžole, kuminu, druska juodais maltais pipirais. Lengvai apkepti iš abiejų pusių be jokių riebalų, kartu su cukinija.  Gilioje lėkštėje suplėšyti salotų lapus, sudėti supjaustytą agurką, avokadą ir papriką. Ant viršaus uždėti vištienos gabaliukus ir apkpetą cukiniją. Pagardinti padažu. 

Triušienos troškinys su baltu vynu


Triušienos mėsos apie 500 gr.;
Morkos - 2 vnt.;
Svogūnas 1 didelis;
Salotiniai svogūnai - 4 vnt.;
česnako skiltelės -2 (didelės);
Baltas sausas vynas - 150 ml;
Saliero stiebai- 3 vnt.;
Čiobreliai - 1 pundelis;  Kuminas maltas - 0,5 arbatinio šaukšt.;
Druksos ir juodų maltų pipirų pagal skonį;
Sviesto 1 valg. šaukštas;
Rūkytų lašinukų arba šoninės- 50 gr.
Grietinėlės neriebios (10%)- 100 ml.

Triušienos gabaliukus apibarstyti druska ir pipirais, įtrinti susmulkintu česnaku. Keptuvėje  ištirpinti sviestą, sudėti  smulkiais gabaliukais supjaustytą šoninę  ir jame lengvai  apkepti triušienos gabaliukus. Apkeptą triušieną perdėti į kitą indą. Į keptuvę sudėti riekelėmis supjaustytas morkas, salierus, svogūnus (dideliais gabalais), salotus įpilti šlakelį aliejaus ir daržoves lengvai apkepti, tada atgal sudėti triušieną, supilti vyną, įdėti čiobrelius, suberti kuminą ir viską troškinti ant mažos liepsnos apie valandą laiko. Pabaigoje užbarstyti šaukštą miltų, supilti grietinėlę ir labai trumpai pavirti (apie 0,5 min.). Patiekti su bulvių koše. 
Skonis nuostabus.