Ieškoti šiame dienoraštyje

2013 m. vasario 23 d., šeštadienis

Bandelės su šokoladu




Tešlai:
100 g sviesto arba margarino; 
250ml pieno;
25 g mielių;
100 g cukraus;
0,5 šaukštelis druskos;
1 arbatinis šaukštelis kardamono, malto;
500 kg miltų (aukščiausios rūšies)
50 gr. juodojo šokolado 
1 valg. šaukštas maltų migdolų arba lazdyno riešutų
1 valg. šaukštas rudojo cukraus
1kiaušinis  bandelėms aptepti
Ištirpinti sviestą. Supilti į jį pieną pašildytą iki maždaug 37°, supilti mieles ištirpintas su šaukštu cukraus. Į pieną įmaišyti cukrų, druską, kardamoną, ir beveik visus miltus. Minkyti, kol  tešla taps minkšta. (Jei reikia: pridėti daugiau miltų). Apdengti tešlą su rankšluosčiu ir 40-50  minučių leisti kilti.
Į pakilusią tešlą įminkyti smulkiais gabaliukais sukapotą šokoladą. Iš tešlos padaryti volelį ir supjaustyti vienodo dydžio gabalėliais. Man gavosi 16 gabalėlių. Tada kiekvieną gabalėlį suvolioti į daugmaž piršto storumo 18-20 cm "dešrelę" ir surišti mazgelį. Kiekvieną bandelę aptepti plaktu kiaušiniu ir apibarstyti riešutų ir cukraus mišiniu. Leisti bandelei dvigubai pakilti ir kepti įkaitintoje iki 200 C temp. apie 15 min.




Kiaulienos kulninės vyniotinis su džiovintais obuoliais


Imame kiek norime kiaulienos kulnų.
Pašaliname kaulą. Išpjauname raumenuką, jį šiek tiek pamušame. Paskaniname pagal skonį druska, pipirais ir maltu muskatu. Ant  ištiestos odos  nuo kulninės dedame išmuštą raumenuką, nuplikytus verdančiu vandeniu džiovintus obuolius ir viską suvyniojame, surišame storu siūlu. Dedame į kepimo rankove, ją sandariai užrišame, kad neišleistų sulčių. Verdame kulninę apie 2 val. pasūdytame vandenyje. Išvirusią paslėgiame (suspaudžiame tarp dviejų lentelių uždėje svorio) per naktį. 




Jautienos-kiaulienos kulninės šaltiena


1 kg kiaulienos kulninės
500 g jautienos kulnines
1 svogūnas
1 morka
1/4 nedidelio saliero
1/4 pastarnoko šaknies
4 lauro lapai
5 kvepiantieji pipirai
žiupsnelis juodų maltų pipirų
1-2 skiltelės česnako (nebūtinai)

Mėsą bent 1 valandą laiko pamirkyti pasūdytame šaltame vandenyje. Vandenį nupilti. 
Į puodą sudėti kulninę, sveiką svogūną, nuskustą morką, saliero ir pastarnoko šaknis. Vandens pilti tiek, kad gerai apsemtų visus produktus. Užkaisti puodą, pradžioje ant stiprios ugnies, nugraibyti atsiradusias putas, kai vanduo užvirs ugnį sumažinti taip kad vanduo ramiai virtų. Dangčio aklinai neuždengti, kad vanduo galėtų pamažu nugaruoti. Virti 3 val. Leisti šaltienai pravėsti. Nukošti sultinį. Daržoves, išskyrus morkas, išmesti. Mėsą atskirti nuo kaulų ir supjaustyti norimo dydžio gabaliukais. Sudėti supjaustytas morkas (nebūtinai).  Ant mėsos supilti sultinį. Įberti pipirų, įdėti išspaustą česnaką, išmaišyti ir supilstyti į indelius. Leisti sustingti. 


Traškios vištienos blauzdelės su migolais


6 blauzdelės
50 gr. maltų migdolų
50 gr. maltų džiuvėsėlių
50 gr. sviesto
Druskos ir maltų pipirų pagal skonį
Aliejaus kepmui

Vištienos blauzdeles įtrinti druksa ir čenaku arba mėgiamais viįtienos prieskoniais. Maltus migdolus išmaišyti su džiuvėsėliais ir kambario temperetūros sviestu. Gautą mase aptepti šlauneles. Kepimo indą pašlakstyti aliejumi, sudėti kulšeles ir kepti apie 30 min. 180C temp. Patiekti sy virtais ryžias arba salierų piure.