Ieškoti šiame dienoraštyje

2015 m. spalio 5 d., pirmadienis

Baravykai marinuoti savo sultyse

  

Marinatas iš baravykų nuoviro:
1 lt perkošto baravykų nuoviro;
50 gr. druskos;
30 gr. cukraus;
180 ml acto;
lauro lapų, pipirų, gvazdikėlų.
Verdame marinatą apie 10 min. iš visų nurodytų produktų. Užvirus supilame actą. Sudedame apvirtus grybus į stiklainius, užpilame marinatu ir sterilizuojame 20-30 min.vandens vonelėje nuo užvirimo.


 

Daugiaryžis su rudmėsėmis

Rissoto gamybai naudojau šiuos produktus:
300 gr. ilgųjų ryžių;
200 ml. naminio agrastų vyno (kitokio neturėjau);
600 ml. vištienos sultinio
apie 15 vnt. rudmėsių;
3 skiltelės česnako;
1 didelis svogūnas;
100 gr. sviesto;
50 gr. tarkuoto Džiugo arba Parmezano sūrio;
50 ml. alyvuogių aliejaus;
 200 ml. grietinėlės
saujalė šviežių petražolių ir krapų;
šviežiai maltų pipirų;
Visų pirmą didelėje gilioje keptuvėje išlydžiau pusę sviesto, supyliau aliejų ir  pakepinau susmulkintą česnaką bei svogūną, kol gražiai pagelto. Tada supyliau  ryžius ir pastoviai maišydama kepinau apie 2-3 minutes. Vėliau atėjo eilė vynui. Supyliau vyną ir maišiau  kol vynas visas susigėrė į ryžius. Tai įvyko gana greitai. Susigėrus vynui, atėjo eilė sultiniui (jį pačioje pradžioje pasigaminau sultinio kubelius užpylusi verdančiu vandeniu). Užpyliau du nedidelius samtelius sultinio ant ryžių ir praktiškai pastoviai maišiau, kol vėl neliko skysčio, tada vėl du samtelius užpyliau,  vėl maišiau kol skysčio nebeliko, vėl du samtelius  ir taip, kol pasibaigė sultinys- apie 15-20 min.  Išjungiau ugnį ir subėriau tarkuotą sūrį. 
Tuo pačiu  lygiagrečiai pasigaminau rudmėses kitoje keptuvėje. Supjausčiau nuplautas ir nusausintas rudmėses į 4-8 dalis (priklausomai nuo dydžio), apibarsčiau druska  ir kepiau ant sviesto, kol skystis išgaravo.  Tada supyliau apie 200 ml. 18 % grietinėlės, sudėjau  krapus ir patroškinau rudmėses apie 5 min. Paruoštas rudmėses prieš patiekiant užpyliau ant daugiaryžio.   viską išmaišiau, uždengiau dangčiu keptuvę ir dar palaikiau išjungus ugnį apie 5 min. 

Kepti burokėliai su ožkos sūriu ir gražgarste


1 keptas vidutinio dydžio burokėlis;
50 gr. šviežių gražgarsčių;
50 gr. ožkos sūrio;
1 šalotinis svogūnas;
1 valgomas šaukštas Modenos balzamiko acto ;
2 valgomi šaukštai graikiškų riešutų aliejaus;
druskos ir pipirų pagal skonį.
Į lėkštę dedame nuplautas ir nusausintas gražgarstes, ant viršaus  supjaustytus kubeliais arba juostelėmis keptus buroklėlius. Ant viršaus sutrupiname sūrį. Pašlakstome balzamiku, aliejumi, druska ir pipirias. Skanaus. Dar puikia tinka graikiški riešutai.

Sviestinio biskvito obuolių pyragas


 
6 kiaušiniai;
1 1/2 stiklinės cukraus;
2 stiklinės miltų;
11gr. kepimo miltelių;
120 g sviesto;
1/2 arbat. šaukštelio vanilės ekstrakto;
5 antaniniai obuoliai;
arbatinis šaukštelis cinamono;


1. Kiaušinius išplakti su cukrumi iki baltumo.
2. Miltus, kepimo miltelius sumaišykite, persijokite ir suberkite į išplaktus kiaušinius ir gerai išplakite. Įpilkite vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus. Tešla gaunasi grietinės tirštumo.
3. Sviestą ištirpdykite vandens vonelėje ir įmaišykite į tešlą.
4. Kepimo popieriumi išklokite 35x20 cm kepimo formą (20x20 darau iš pusė visų nurodytų produktų)
5. Nulupkite ir skiltelėmis supjaustykite obuolius.
6. Į kepimo formą supilkite 2/3 tešlos, tolygiai išdėliokite supjaustytus obuolius, apibarstykite cinamonu. Supilkite likusią tešlos dalį ant obuolių. Nesvarbu jei obuoliai nepilnai pasidengs tešla, kepant jie nusileis į dugną.
7. Kepkite apie 30-35 min. įkaitintoje 200ºC orkaitėje arba kol įsmeigus medinį pagaliuką į pyrago centrą, ištraukus jis bus sausas.