Ieškoti šiame dienoraštyje

2013 m. sausio 24 d., ketvirtadienis

Keptas kalakutas įdarytas apelsinais

4 kg kalakutas;
8 litrai vandens;
1 stiklinė druskos;
150 gr. sviesto;
1 saujalė petražolių;
1 saujalė švieižio rozmarino;
2 apelsinai;
šviežiai maltų pipirų pagal skonį;
3-4 skiltelės česnako;
2 didelės morkos;
2 dideli svogūnai;
1 saliero gumbas, galima ir petražolių šaknies;
2 litrai vištienos sultinio.

    Kalakutą pamerkti į vandenį su druska 8-12 val. Tada išimti, gerai nusausinti, įtrinti pipirais ir česnaku. Po odele prikimšti sviesto sumaišyto su petražolėm ir rozmarinu. Įdėti į vidų perpjautus apelsinus. Surišti kojas, pririšti sparnus.
Daržoves supjaustyti stambiais gabalais, dėti į gilią skardą, užpilti sultiniu. Ant viršaus uždėti groteles, ant grotelių, krūtinėle žemyn, dėti kalakutą ir kepti apie 1 val. 200 C tempertūroje. Tada kalakutą apversti ir kepti dar 2,5- 3 val. 170 C temperatūroje, kas kart vis pašlakstant sultiniu. 
Man sultinys per daug nugaravo, todėl įpyliau vandens. Kalakutas buvo sultingas, odelė gražiai apskrudusi. Tikras skanumėlis

Lašišos - upėtakio tortas


4 rūkytos lašišos gabalėliai
200 gr. upėtakio file
200 ml grietinėlės
1 šaukštas virtų morkų kubeliais
50 gr. špinatų susmulkitų į košelę
100 g. lašišų filė
10 ml vermuto
1 šaukštas žalių žirnelių
100 gr. trapios tešlos
krevečių papuošimui
druskos ir juodų pipirų.
Iš upėtakio filė ir 100 ml grietinėlės pagaminti faršą, pagardinti druska ir pipirais. Pusę faršo išmaišyti su morkomis, kitą pusę su špinatais.  Ir viską padėti šaltai.


Iš lašišos filė ir likusios grietinėlės pagaminti faršą, pagardinti vermutu, sudėti žirnelius. Torto formą iškloti tešla. Tešlą kepti orkaitėje apie 15 min. (200 C temp.) Leisti atvėsti. Tada dėti sluoksnį upėtakio faršo su špinatais, uždėti rūkytos lašišos du gabalėlius. Užtepti lašišos faršą ir uždėti likusius rūkytos lašišos du gabalėlius. Ant jų dėti likusį upėtakių faršą. Kepti 170C temp. įkaitintoje orkaitėje, vandens vonelėje apie 30 minučių. Papuošti krevetėmis ir kiaušinių trynių sviestu (4 virti tryniai, 60 gr. sviesto, druskos, juodų pipirų, uoginės paprikos ir šlakelis citrinos sulčių. Viską išplakti su blenderiu).

Paukštienos terinas

300 gr. kalautienos krūtinėlės;
50 ml grietinėlės
50 gr. sviesto
20 ml. vyšnių likerio arba užpiltinės
žiupsnelis susmulkintų pistacijų
30 gr. džiovintų abrikosų arba slyvų
žiupsnelis baltų, juodų ir raudonų pipirų mišinio
Įdarui:
Viena vištos krūtinėlė, perpjauta per pusę 
100 gr paukštienos faršo
sauja džiovintų ir išvirtų voveraičių
žiupsnelis pipirų mišinio,  druskos
10 gr. virto kiaulienos kimpio ar šoninės
1 šalotinis svogūnėlis.



Kalakutieną sumalti, sudėti prieskonius gerai išmaišyti ir padėti, kad gerai atšaltų. Į atvėsusį frašą supilti grietinėlę, ištirpintą atvėsusį sviestą, trauktinę, sudėti susmulkintas pistacijas, abrikosus ir gerai išmaišyti. 
Į pailgą formą įtiesti folijos, formos dugną ir šonus padengti faršu.
Vištos krūtinėlę išskleiskite, pagardinkite prieskoniais. Įvyniokite vištienos faršą sumaišytą su smulkiai supjaustytais grybais pakepintais aliejuje arba svieste su svogūneliu, kailienos kumpį, prieskoniais ir aišku druska. Gautą įdarą dėkite į forma ant kalakutiesnos faršo. Ant viršaus sudėkite 1/3 kalakutienos faršo. Paviršių išlyginkite. 
Kepimo formą dėkite į kitą skardą su vandeniu ir dėkite į iki 170 C temp. įkaitintą orkaitę. Kepkite 30 min.

Leiskite terinui atvėsti, nuimkite foliją ir padenkite želė sluoksniu.