Ieškoti šiame dienoraštyje

2012 m. vasario 16 d., ketvirtadienis

Tradiciniai rusų blynai su aukštaitišku dažiniu (padažu)



2 stiklinės pieno
1 stiklinė vandens
3 stiklinės miltų
20 gr. mielių
2 kiaušiniai
1 arb. šaukštelis cukraus su kaupu
1 arb. šaukštelis druskos
50 gr. sviesto
   Tikriems rusiškiems blynams pagaminti reikia beveik 4 val. Pradžioje paruošiamas raugas tik iš trečdalio miltų. Kiti miltai dedami maždaug po 2 val., tada vėl leidžiama tešlai kilti apie 1,5 val. ir tik tada sudedamas sviestas ir išplakti baltymai. Aš gaminau pagal pagreitintą variantą. Blynai nuostabūs :). 
30-40 C temperatūros vandenyje išmaištyti mieles su cukrumi. Tada supilti panašios temperatūros pieną ir išmaišyti. Miltus persijoti. Į miltus pamažu pilti pieno mišinį su mielėmis ir gerai išplakti, kad neliktų gumuliukų. Sudėti trynius išplaktus su druska. Uždengti dubenį rankšluosčiu ir leisti pakliti tešlai ne trumpiau kaip valandą. Po valandos tešlą pamaišyti, supilti išlydytą sviestą. Pabaigoje atsargiai įmaišyti iki standžių putų išplaktą baltymą. Leisti tešlai dar kartą pakliti (apie 15-20 min.) ir jau galima kepti. Kepame kaip įprastus lietinius. Pilu į įkaitintą keptuvę samtelį tešlos, apverčiu kitą pusę kai blynas išpukšloja. 
Blynai labai skanūs su mano močiutės vaikystėje gamintu padažu, jį vadindavo "dažiniu". Padažui pakepindavo gausiai rūkytų lašinukų ir į juos įpildavo kelis kiaušinius išplaktus su nemažu kiekiu pieno ( 3 kiaušiniams daugiau kaip pusė stiklinės). Na kažkas panašaus į kiaušinienę, tik sumakaluotą :).