Ieškoti šiame dienoraštyje

2011 m. rugpjūčio 19 d., penktadienis

Marinuoti agurkai su čili pipirais

Agurkai nedideli ( kiek norite);
Svogūnai ( 1/2 svogūno stiklainiui;
Čili pipiriukas, mažas, džiovintas (po vieną į stiklainį),
arba didelis aštrus pipiras (dedame pagal skonį)
Česnako skiltelių tiek kiek stiklainių;
Marinatas 1 litrui vandens:
1 valgomas šaukštas su kaupu druskos;
2 valgomi šaukštai cukraus;
100 ml obuolių arba vynuogių acto (6%);
Lauro lapai:
Kvepiantieji pipirai.


Į stiklainio dugną dedame riekelėmis supjaustytą svogūną, čili pipiriuką ir česnako skiltelę. Sudedame nuplautus ir nusausintus agurkus. Užverdame marinatą (actą pilu vandeniu užvirus) ir užpilame ant agurkų. Uždengiame stiklainius dangteliais ir kaitiname vandenyje 20 min. Baigus kaitinti užsukame iki galo dangtelius. 

Cukinija su Džiugo sūriu




Viena cukinija;
Druskos  1 valgomas šaukštas;
Sviesto 1 valgomas šaukštas
Džiugo sūrio 50 gr.

 Cukiniją nulupti, išimti sėklas (jei jauna nereikia nei lupti, nei sėklų išimti) ir supjaustyti 5-7 cm ilgio, 2-3 cm storio juostelėmis. Užvirti vandenį, suberti druską ir sudėti cukinija. Pavirti 3-4 min. ir išgriebti į nedidelį kiekį šalto vandens su daug ledukų (cukinija išliks labai gražios sodrios spalvos). Palaikyti iki 1 min. ir išgriebti į kiaurasamtį. Nuvarvėjus vandeniui sudėti ant lentelės ir dar nusausinti su popieriniu rankšluoščiu. Sudėti cukiniją į kepimo skardą, aptepti sviestu, gausiai pabarstyti sūriu ir kepti orkaitėje apie 15-20 min. 200C temper., kol sūris gražiai apskrus. 

Pomidorai drebučiuose su svogūnais

Pomidorai 2 kg 
 Svogūnai (nedideli) 5 vnt.
 Druska 1 valg. šaukšt. 
 Cukrus 3 valg. šaukšt. 
 Actas 9 % 4 valg. šaukšt.
 Kvepiantieji pipirai 8 vnt. 
 Lauro lapai 5 vnt. 
 Gvazdikėliai 5 vnt. 
 Želatina 4 valg. šaukšt. 


Svogūnus nulupti ir palaikyti šaltame vandenyje pusvalandį. Tada supjaustyti žiedeliais. Pomidorus taip pat supjaustyti žiedeliais. Puse stiklinės šalto virinto vandens užpilti želatiną ir išbrinkinti. 
 Pasigaminti marinatą 1 litrui vandens: 1 valgomas šaukštas druskos, 3 šaukštai cukraus ir 4 šaukštai acto. Į vandenį suberti druską, cukrų, prieskonius ir užvirti. Užvirus supilti actą ir ištirpintą želatiną. Viską gerai išmaišyti ir nukelti nuo ugnies.
Į stiklainius dėti sluoksniais svogūnus ir pomidorus. Praktiškai vienas svogūnas- vienam puslitriniam stiklainiui. Nebijoti pomidorus šiek tiek paspausti. Užpilti karštu marinatu, pridengti dangteliais ir kaitinti puslitrinius stiklainiukus įstačius į vandenį 15 min. nuo užvirimo. Tada užsukti stiklainius. 
P.S.Iš šio kiekio išeina 5 pulsitriniai stiklainiai.

Pomidorų salsa su paprika

Pomidorai 2 kg 
 Paprika (įvairių spalvų, nėra taip svarbu) 3 vnt.
 Aštri paprika 1 vnt. Svogūnai (dideli) 1 vnt.
 Česnakai 4 skilt. 
 Kalendra (malta) 1 arbat. šaukštel.
 Raudonėlis (džiovintas) 1 arbat. šaukštel.
 Cukrus 6 valg. šaukšt. 
 Druska 1 valg. šaukšt. 
 Acto esencija 1 valg. šaukšt.



    Pomidorus panardinti į verdantį vandenį, kad lengviau nusiliptų. Nuluptus pomidorus sumalti kartu su svogūnu ir paprikomis. Supilti į puodą ir virti apie 1 val. laiko ant silpnos ugnies, vis pamaišant. Po valandos sudėti susmulkintą aštrų pipirą, kalendrą, raudonėlį ir išspaustą česnaką. Suberti druską ir cukrų. Pavirti dar apie pusvalandį. Pabaigoje įpilti acto esenciją, užvirti ir galima supilstyti į iškaitintus stiklainius. Puikus padažas prie makaronų, ryžių ar mėsos. Kas mėgsta aštriau, galima dėti jelapeno pipirą. Tada bus tikra meksikietiška salsa.

Pomidorų padažas su baziliku ir cinamonu



























Pomidorai 5 kg 
 Svogūnai (vidutiniai) 6 vnt. 
 Česnakas 1 galva 
 Actas 9 % 130 ml 
 Druska 2 valg. šaukšt. 
 Cukrus 6 valg. šaukšt. 
 Bazilikas 1 pund. 
 Saldžioji paprika (milteliai) 1 pakelis
 Juodieji pipirai (šviežiai malti) 1 arbat. šaukštel. 
 Cinamomo 1 lazdelė
Pomidorus ir svogūnus sumalti (aš naudojau bulvių tarkavimo mašiną, buvo labai greitas darbas). Supilti gautą masę į puodą, sudėti išspaustą česnaką, cinamono lazdelę ir virti ant lėtos ugnies pamaišant valandą laiko, kol trečdalis skysčio nuvirs. Tada sudėjau druską, cukrų, susmulkintą baziliką, actą ir juoduosius maltus pipirus bei maltą džiovintą saldžiąją papriką. Dar viriau apie pusvalandį. Gautą padažą sudėjau į iškaitintus stiklainius ir užsukau. Puikumėlis :).

Daržovių asorti

Pomidorai maži 20 vnt.
 Svogūnai 1 kg 
 Morkos 1 kg (galite ir mažiau)
 Kalafijorai 1 kg 
 Agurkai 1 kg 
 Druska 2 valg. šaukšt. 
 Cukrus 2 valg. šaukšt. 
 Acto esencija 1 valg. šaukšt.


Visų daržovių imame lygiomis dalimis išskyrus pomidorus. Morkas nuskusti supjautyti ir apvirti kelias minutes. Kalafijorus suskirstyti žiedynais ir taip pat apvirti parūgštintame vandenyje kelias minutes. Svogūnus nulupti palaikyti šaltame vandenyje ir supjaustyti žiedeliais. Agurkus nuplauti ir supjaustyti žiedeliais. Daržoves sluoksniais dėti į stiklainį lygiomis dalimis: morkos, svogūnai, kalafijorai, pomidorai (jų dedu du į stiklainį) ir agurkai. Išverdame marinatą: 1 litrui vandens - 2 nubraukti šaukštai druskos, 2 šaukštai su kaupu cukraus ir 1 šaukštas acto esencijos. Lauro lapų ir kvepiančiųjų pipirų pagal skonį. Marinatui užvirus juo užpilame daržoves ir kaitiname stiklainius. 800 ml. stiklainius kaitinti 15 min. nuo užvirimo, 1 litro - 20 minučių. Po to stiklianius sandariai užsukti.