Ieškoti šiame dienoraštyje

2015 m. gegužės 29 d., penktadienis

Tortas su varške ir uogomis, tebūnie "Vasara"

 

Margarino arba sviesto 150 g
Cukraus 1 stikl.
Miltų apie 1 stikl.
Citrinos žievelės 1 vnt.
Kepimo miltelių 11 g
Kiaušinių trynių 3 vnt.
Grietinės 1 stikl.
Pertepimui:
500 gr. persikų
200 gr. mėlynių (naudojau šaldytas)
1/2 pakelio želatinos;
Kremui:
500 gr. "Prezident" varškės;
200 ml riebios grietinėlės;
1/2 pakelio želatinos;
cukraus pagal skonį;
1 apelsino sulčių;
Braškių papuošimui
Gaminimas labai paprastas:
Vandens vonelėje ištirpiname margariną. Atskiriame trynius nuo baltymo. Išsukame trynius su cukrumi. Supilame grietinę. Tada sutarkuojame citrinos žievelę ir išspaudžiame pusės citrinos sultis, sudedame kepimo miltelius. Viską gerai išmaišome, tada suberiame stiklinę miltų ir išmaišome kol gausis vienalytė masė ir supilame ištirpintą margariną. Viską gerai išmaišome iki vienalytės masės (ji turi gautis grietinės tirštumo) ir sukrečiame į kepimo formą. Kepame apie 30 min. 200 laipsnių karštumo orkaitėje. Kol kepa pagrindas pasigaminame varškės masę ir pertepimą.
Apelsino sultimis užpilti puse pakelio želatinos ir brinkinti 20 min, tada pašildyti vandens vonelėje
Kitą pusę pakelio užpilti puse stiklinės karšto vandens ir išmaišyti su pertrintais persikais.
Varškę išplakti su cukrumi, tada pamažu srovele pilti grietinėlę ir pastoviai plakti iki standžios konsistencijos. Pabaigoje supilti apelsinų sultis su išbrinkinta želatina.
Biskvito lakštą atvėsinti ir perpjauti per puse, dėti į išardomą formą, aptepti 2/3 pertrintų persikų išmaišytų su išbrinkinta želatina ir jau pradėjusių stingti ir apibarstyti šaldytom mėlynėm. Dėti antrą sluoksnį ir ant jo sudėti likusius persikus bei mėlynes. Leisti pradėti stingti ir tada sukrėsti varškės masę. Leisti sustingti ir tada puošti braškėmis, ar kitomis mėgstamomis uogomis.



Varškėtukai- nauja versija


Kepiau tortui biskvitą ir liko baltymai. Nusprendžiau juos panaudoti keptiems varškėčiams. Rezultatas -minkšti, purūs ir tikrai valgomi.

500 gr. 9% riebumo varškės;
2 kiaušinio baltymai;
4 valg. šaukštai miltų;
1 arb. šaukštelis cukraus;
1/2 arb. šaukštelio druskos.


Varškę išplakiau kartu su kiaušinio baltymų, cukrumi  ir druska el. plaktuvu, kol neliko gumuliukų. Įmaišiau miltus. Su mediniu šaukštu įmaišiau masę. Ji pakankamai minkšta, todėl lipni. Ant stalo gausiai pribėriau miltų ir išplojau "blyną" 1 cm storio. Su apvalia formele išspaudžiau apskritimus ir kepiau įkaitintame aliejuje ant silpnos ugnies, kol gražiai pagelto. Patiekiau su varškės kremu ir šviežiomis uogomis.

2015 m. gegužės 27 d., trečiadienis

Keptas jūrinis upėtakis (arba lašiša) su žalių žirnelių piure


Žirnelių piurė reikia:

400 gr. šaldytų žalių žirnelių
2 Šalotai (arba tiesiog baltas svogūnas, nedidelis)
2 česnako skiltelės
50 gr sviesto
1 valg. šaukštas aliejaus
3 valgo šaukštai grietinėlės. 
1 stiklinė sultinio (vištienos arba daržovių)
½arb. šaukštelio druskos
¼  arb. šaukštelio baltųjų pipirų
šakelė mėtų
Žirnelius išvirti sultinyje. Česnaką ir šalotus susmulkinti ir apkepti svieste ir aliejuje. Žirnelius nukošti ir kartu su pakepintais svogūnais, mėta susmulkinti blendreių. Pabaigoje supilti grietinėlę, pagardinti druska ir pipirais. 
Upėtakio filė pabarsčiau druska ir pipirais ir kepiau 3 minutes ant odos ir dar minutę apvertusi ant kitos pusės.
Garnyrui patiekiau šviežias daržves apšlakstytas balzaminio acto, medaus ir alyvuogių aliejaus mišiniu.



2015 m. gegužės 26 d., antradienis

Visi keliai veda į Romą. Ti amo l'Italia! Ti amo Roma! Arrivederci

Šv. Petro bazilika iš Angelo pilies bokšto
Pirmas mano restoranas Romoje
Pizza!!!

Pizzerija Ai Balestrari - Tiramisu

http://www.aibalestrari.it

Dieviško skonio rissoto su jūros gėrybėmis, puikiame restorane ant jūros kranto netoli Fumicino


2015 m. gegužės 25 d., pirmadienis

Portugalijos gamta, vynas, jūros gėrybės ir dar daug priežasčių, kodėl aš ten noriu sugrįžti

Pridėti antraštę

Pridėti antraštę

Atkreipkite dėmesį į vyną - jis iš Ferreira do alentejo miestelio.

Gimtadienis vietinėje kavinėje. Maistas toks kaip ir Lietuvoje :)

Pusrčiai šeimyniniame viešbutyje, palikau ten akinius nuo saulės...labai norėčiau grįžti  ferreira do alentejo
svečių namai "Solar Dos Viscondes"
Visa tai ką matote buvo skirta 6 viešbučio gyventojams. Viskas šviežia, 3 rūšių tradiciniai portugališki desertai, sūriai, kumpiai ir t.t.

Aštunkojo salotos kažkur pakeliui į Lagos...buvo dieviškai skanu

Lagos žuvų turgus

ten pat, aš norėjau visko!!!


Pirkome tuno filė

Gaminau


Buvo dieviškai skanu...

Įspūdingos uolos prie Lagos

Greitas užkandis, viskas taip šviežia! Gaminčiau ir gaminčiau...

2015 m. gegužės 24 d., sekmadienis

Orkaitėje troškintos bulvės įdarytos faršu

 Senas geras receptas mėgstantiems bulves.
Gailą, bet neturiu nuotraukos lėkštėje, tik gamybos procesas.

Patiekalui pagaminti reikia vidutinio dydyžio bulvių, mėgiamo faršo, morkos, svogūno, druskos, pipirų, lauro lapų, aliejaus arba sviesto. 
Bulves nuskutame, išgrežiame kišenėles, į jas dedame maltos mėsos su mėgiamais prieskoniais ir sustatome į karščiui atsparų indą (tinka ir stiklinis su dangčiu). Ant viršaus dedame bulvių likučius. Sogūnus ir morką apkepiname, sudedame ant bulvių. Pabarstome druska, pipirais, dedame lauro lapų, įpilame iki pusės bulvių vandens. Jei norite riebiau ir dar skaniau pilame grietinėlės ir į orkaitę 50 min. Pradžioje nustatome 200C, o po pusvalandžio sumažiname iki 160 C. Galima visa tai gaminti ir ant viryklės :) Skonis ne visai toks pat, bet vis tiek skanu :).



Bulviniai Gnocchi arba tiesiog virtų bulvių virtinukai




1 kg bulvių;
2 kiaušinių tryniai;
2 puodeliai miltų;
1arb. šaukštelis druskos

150 gr. Mozzarela
50 gr. Džiugo arba Parmesano sūrio

Bulves išvirti su lupyna, leisti šiek tiek praaušti ir lupti dar karštas, kiek rankos kenčia. Bulves sumalti arba pertrinti specialiu trintuvu. Kiaušinių trynius išplakti su druska supilti į bulves, išmaištyti. Tada supilti miltus ir gerai išminkyti masę. Ant miltais pabarstyto stalo iš jos suvolioti 2 cm volelius ir supjaustyti 2  cm gabaliukais. Perbraukti per smulkią tarką. Gausite kaip mini cepelinų formą.
Užvirti puode vandenį, įdėti druskos ir užvirus vandeniui dėti virti "gnočius" 2 minutes. Išgriebti į molinius indelius porcijomis, ant viršaus patrupinti Mozarela  ir Džiugo sūriu ir dėti į įkaitintą orkaitę, kol sūris išsilydys. Taip pat galima uždėti ir Bolonijos padažo.









2014 m. rugsėjis Ispanijoje

Platje d'Oro turguje




Šviežios midijos- 2 eur. už milogramą!


Gaudi architektūra - tikras meduolinis namelis

Barselonos turguje- grybų metas

Ir žinoma jūros gėrybes

Keptas kiršlys (Grayling) su bolivine balanda (kynva), keptais pomidorais ir aioli padažu


Šeštadienį gavau puikią dovaną - Lietuvoje draugo pagautą šviežutėlį apie 300 gr. kiršlį (angl. grayling). Dar prieš metus apksritai nežinojau apie tokios žuvies egzitavimą. O šiandien ją pagaminau. Tikiuosi ir pati tokią pagauti...
 Receptų internete negausiai...Kadangi ji priklauso lašišinių šeimai nusprendžiau išbandyti tuos pačius principus. Pabarsčiau druska, pipirais idėjau keletą šakelių petražolių, šakelę čiobrelio ir citrinos grižinėlių ir palikau per naktį. 
Viso patiekalo gamyba užtruko apie 15-20 min. Visų pirma išviriau garnyrą iš pusės stiklinės bolivinės balandos sėklų. (Pusė stiklinės sėklų, 1 stiklinė vandens, žiupsnelis druskos. Sėklas gerai nuplauti vandeniu ir virti apie 10-12 min ant silpnos ugnies).
 Tada įkaitinau keptuvę ir sudėjau kepti aliejuje apvoliotus pomidorus. Aišku gaminant daugiau juos galima kepti su šakelėmis orkaitėje apie 30 min., bet  pietūs tik man, todėl gaminau taupiai. Šailia dar įdėjau kepti citriną.
 Iš žuvies išėmiau citriną ir į jos vietą įdėjau apie 20 gr. sviesto ir "užsegiau" su dantų krapštukais. Tada dar paglosčiau iš visų pusių su alyvuogių aliejumi ir į ta pačia keptuvę šalia pomidorų. Iš abiejų pusių kepiau po 4 min. Bet tikrai būtų pakakę ir po 3 min., nes žuvis jau buvo į sausąją pusę. Bet vis tiek labai skani. Valgiau su bolivinių balandų koše, keptais pomidorais, žiupsneliu gražgarstės ir pačios gamintu aioli. 
Na visko viena nesuvalgiau pakako ir pusės skanėsto, kitą pusę karališkų pietų palikau dukrai.
Kaulai atiteko šuniui. Taip taip, žuvies kaulai- mano šuniui delikatesas.




Salotos su virta jautienos krūtinine

Kai gaminu salotas, neturiu jokių proporcijų, bet salotų lapų ar gražgarstės dažniausiai dedu 1/3.
Taigi naudojau:
Isberg salotų likutį;
Gražgarsčių saują;
1 agurką;
2 pomidorus;
apie 10 alyvuogių;
1/2 mėlynojo svogūno;
druskos ir pipirų;
200 gr. virtos jautienos krūtininės.

Mėsa pasigaminau iš vakaro. Viriau apie 3 val. 500 gr. gabalą jautienos krūtininės su kaulu,  ant labai silpnos ugnies su saliero gumbu, morka, svogūnu ir petražolėmis bei druska ir pipirais. Taip pat su 2 lauro lapais ir kokiais 5 kvepiančiais pipirais.
Sultinys liko sriubai. Jautienos pakaks ir salotoms ir gardiems sumuštiniams. Apie juos kita kartą :). 
Salotų lapus suplėšiau, sudėjau gražgarstę, smulkiai pjaustytus pomidorus, agurkus, alyvuoges, susmulkinau mėsą ir ant viršaus plonais griežinėliais supjaustytą svogūną. Pagardinau aioli su jogurtu. 
Skanumėlis....


Aioli padažas -pusė per pusę

2 kiaušinių tryniai (turėjau kaimiškų)
2 arbatiniai šaukšteliai Dijono garstyčių;
2 valgomi šaukštai žaliųjų citrinų sulčių ( bet tinka ir paprasta citrina);
200 ml alyvuogių aliejaus;
2 didokos česnako skiltelės;
druskos ir maltų pipirų pagal skonį;

Na ir kitai pusei - du šaukštai natūralaus jogurto ir arbatinis šaukštelis rudojo cukraus. Tuoj suprasite apie ką aš čia :)

Česnaką išspaudžiau ir sumaišiau su garstyčiomis, citrinos sultimis ir kiaušinių tryniais. Gerai viską išplakiau su šluotele. Tada pamažėle, lengva, plona srovele pyliau aliejų ir pastoviai plakiau. Tai su viena ranka, tai sukita kol masė tapo tiršta. Tai truko apie 20 min. Pabaigoje pagardinau druska ir pipirais. Paragavau, skanu, bet pamaniau norėtusi kažko dar lengvesnio. Tada padalinau Aioli per pusę į vieną pusę įdėjau 2 šaukštus jogurto. Paragavau, neblogai, bet lyg rugštoka. Tada įbėriau 1 arbatinį šaukštelį rudojo cukraus. Ir vėl ragauju...hm...skanu...puiku. Vienu šūviu du zuikiu. Aioli su jogurtu pagardinau salotas su jautiena. Niamu -niam. O gryną aioli - patieksiu šiandien prie kepto kiršlio. Ar teko ragauti tokios žuvies?