Ieškoti šiame dienoraštyje

2015 m. birželio 20 d., šeštadienis

"Tarte tatin" su nektarinais ir braškėmis



Įdarui:
110 g cukraus pudros
1 arb. šaukštelis vanilinio cukraus
125ml vandens
4 dideli nektarinai, supjaustyti 2 cm kubeliais
10 braškių, supjaustytų 2 cm kubeliais
60 g sviesto

Sluoksniuotai tešlai:
200 g miltų
200 g šalto margarino arba sviesto
75 ml ledo šaltumo vandens
žiupsnelis druskos

Visų pirma pasigaminame sluoskniuotą tešlą. Į miltus sudedame gabaliukais supjaustytą margariną ir druską ir greitai maišome tarp pirštų su miltais, kol gaunasi trupiniai. Jei darysite su kombainu, pakaks 5 apsisukimų. Tada supilame šaltą šaltą vandenį ir išminkome vientisą masę. Suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedam į šaldytuvą minimum 30 min. Tuo tarpu išsiverdame karamelę iš 110 gr. cukraus, vanilinio cukraus ir 125 ml vandens. Verdame kol sutirštėja ir tampa gintarinės spalvos. 
Supjaustome vaisius. Į karščiui atsparius indus dedame dugno dydžio kepimo popieriaus apskritimus. Tada į kiekvieną pilame panašiai po 1 valg. šaukštą atvėsusios karamelės. Aš išdalinau 8 indeliams.Išdaliname supjaustytus vaisus.Į kiekvieną indelį ant vaisių dedame gabaliuka sviesto. Iškočiojame tešlą apie 3 mm storio ir išspaudžiame apskritimus šiek tiek didesnius nei indeliai. Dedame tešlą ant indelių, apspaudžiame palei indo kraštelius. Dedame į šaldytuvą 30 min. Tada įkaitiname orkaitę iki 200 C tem. ir kepame apie 20-25 min. kol viršus gražiai pagels. Iškepusiems pyragėliams leidžiame visiški atvėsti ir tik tada išverčiame ant lėkštės dugnu žemyn. Patiekti galima su vaniliniais ledais. Dieviškai skanu.

2015 m. birželio 19 d., penktadienis

Marinuota aukšlė


Kasmet  žvejodama, vienam ežere Molėtų rajone, pagaunu šimtus nedidelių žuvelių - aukšlių.  Mažas paleidžiu atgal, o didesnės keliauja į keptuvę. Aukšlės  savo išvaizda ir skoniu man primeną ančiuvius, tik didesnės. Paskutinį laimikį išvaliusi, jau vėlų vakarą, nusprendžiau pamarinuoti ir pažiūrėti kas gausis. Užbėriau ant žuveliokų saujelę druskos, išmaišiau ir užpyliau stiklainyje likusiu marinatu nuo agurkų. Palaikiau parą laiko ir paragavau. Skanu! tikrai skanu, skonis kaip marinuotų krevečių. Vidurinis kauliukas lengvai išsiima, paskui save ištraukdamas visus smulkius kauliukus. Matyt savaitgalį važiuosiu į žvejybą :)
Agurkų marinatas kurį naudojau aukšlėms: 1 l vandens, 100 ml. acto, 150 g. cukraus,3 šaukstai druskos, 2 valg. šaukštai garstyčiu su grūdeliais.

2015 m. birželio 17 d., trečiadienis

Migdolinio morengo pyragas su uogomis


Biskvitui:
2 kiaušinių tryniai
1 kiaušinio baltymas
1/2 stiklinės cukraus
1/2 stiklinės miltų
1/2 žaliosios citrinos žievelės
1/2 citrinos sulčių
50 gr. sviesto arba margarino
Morengui:
3 kiaušinių baltymai
3 šaukštai miltinio cukraus
50 gr. migdolų
Kremui:
200 ml. plakamosios grietinėlės
2 šaukšatai miltinio cukraus
Kiaušinių baltymus išplakti su cukrumi. Sudėti kambario temperatūros sviestą, cutarkuoti žievelę ir išspausti citrinos sultis. Viską gerai išplakti, tada dėti kiaušinio baltymą ir vėl gerai išplakti. Pabaigoje įmaišyti miltus. Sukrėsti į kepimo formą ir kepti apie 30 min. 180C temp.
Morengui išplakti kiaušinių baltymus su cukrumi iki standžių putų. Pabaigoje įmaišyti susmulkintus migdolus. Masę paskleisti norimo dydžio ant kepimo popieriaus ir kepti 60 min. 120C temperatūroje.
Ant biskvito uždėti atvėsusį morengą. Grietinėlę išplakti iki standžios koncistencijos su miltiniu cukrumi. Ant kremo sudėti uogas. Dėti į šaldytuvą 1 val., galima ir pernaktį. Prieš patiekiant apibarstyti miltiniu cukrumi. Skanaus!

2015 m. birželio 15 d., pirmadienis

Špinatų sriuba su frikadelėmis ir krevetėmis


250 gr. vištienos faršo
1 kiaušinio trinys
1 valg.šaukštas avižinių dribsnių
šafrano ant peilio galiuko
druskos ir pipirų pagal skonį
2 litrai vištienos sultinio
6 karališkos krevetės
3 valg. šaukštai ryžių
1 morka.
100 gr. špinatų

Užvirti sultinį, suberti nuplutus ryžius. Kol sultinys užvirs iš vištienos faršo, šafrano, kiaušinio, avižinių dribsnių išminkyti frikadelių masę, įdėti druskos ir pipirų. Iš gautos maės suformuoti frikadėles. Į sultinį sudėti sutarkuotą morką ir kai jis vėl užvirs sudėti frikadeles. Virti ant silpnos ugnies 10 min. Pabaigoje sudėti pjaustytus špinatus (mano buvo labai dideli) leisti užvirti ir išjungti. Krevetes išvalyti ir apkepti aliejuje kol paraus (apie 1 min.) Krevetės dėti į lėkšte prieš pat patiekiant. Skanaus!