Ieškoti šiame dienoraštyje

2016 m. spalio 21 d., penktadienis

Kroatija- jūrų gėrybių kraštas


  Š.m. rugsėjo 10-16 dienomis grožėjausi Kroatijos miestelių ir gamtos nuostabiu grožiu, mėgavausi Adrijos jūros šiltu vandeniu. Ir žinoma šiek tiek susipažinau su nacionaline virtuve, kurioje gausu jūros gėrybių ir žuvies patiekalų. Pirmą vakarą lankėmės konoboje "Mala Rivica". Valgiau grilyje keptus aštunkojus. Draugė užsisakė keptą doradą. Skonis puikus, porcija milžiniška, bet suvalgiau ir aš ir draugė. 
 Vietiniame žuvies turguje pirkome šviežių midijų kilogramą už 1,99 eur., ir virėm balto vyno padaže.Gaminom šviežią keptą doradą įdarytą žolelėmis ir citrina. Skoniai nesulyginami su dorada, kurią perku Lietuvos prekybos centruose. Makaronai taip pat labai skanūs.  Apartamenuose buvo visos sąlygos maisto gaminimui. Tokias keliones dievinu, kai turiu galimybę prisiliesti ne tik prie lankomo krašto istorijos, kultūros, bet ir tradicinio maisto.

Skanios varškės spurgos


360g 9% varškės;
75 gr. rudojo cukraus;
2 nedidelių kiaušinių;
1v.š. brendžio;
1a.š. kepimo miltelių;
175g miltų;

500 gr. taukų + 50 ml aliejaus (virimui)


Varškę  ištriname su cukrumi, kiaušiniu, brendžiu,  ir kepimo milteliais. Suberiame miltus ir suminkome lipnią tešlą.

Taukus ištirpiname, supilame aliejų  įkaitiname kol riebalai ima "Vaikščioti" indo dugne, tada ją sumažiname iki vidutinės.

Rankas pasitepame aliejumi ir  formuojame graikinio riešuto dydžio kamuoliukus. 
Verdame spurgas kelias minutes, padedam vartytis kol tolygiai paruduoja. Išvirusias sudedame ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. 

Kepti obuoliai su razinomis ir migdolais

12 vnt. obuolių;
50 gr razinų;
1 šaukštas džiovintų spanguolių;
2 šaukštai migdolų miltų arba drožlių;
0,5 arb. šaukštelio cinamono;
2 šaukštai  rudojo cukraus;
25 gr. sviesto.
Obuolius nuplauti ir nupjauti viršūnes (tą, kurioje yra kotelis). Išpjauti sėklas ir šiek tiek išskobti minkštimo. Minkštimą sutrinti šakute  ir sumaišyti su  razinomis, džiovintomis spanguolėmis, migdolų miltais, cinamonu ir cukrumi. Mišiniu įdaryti obuolius, palikti nuo viršaus apie pusę centimetro. Ant įdaro viršaus uždėti po sviesto gabaliuką. Sustatykite obuolius į kepimo skardą.  Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes.