Ieškoti šiame dienoraštyje

2011 m. balandžio 15 d., penktadienis

Avokado salotos su daiginta liucerna




























Norintiems sulieknėti siūlau keletą receptų su daigintomis sėklomis. Jų galite rasti prekybos centruose arba užsiauginti namuose. Maistingosios savybės daigintose sėklose išauga keleriopai. Daigintų ankštinių sudėtyje kelis kartus padaugėja vitamino C, E ir visų B grupės vitaminų. Sunkiai virškinami baltymai daigintuose grūduose suskyla ir tampa lengvai virškinami, sudėtingi krakmolai pavirsta cukrumi ir dėl šios priežasties daiginti ankštiniai yra saldūs. Mineralų, fermentų ir maistinių skaidulų santykis yra labai geras, be to nedaug kalorijų.
1 avokadas
1 nedidelis agurkas
1pomidoras
Saujalė lapinių salotų              
Saujalė daigintos liucernos

Jogurtinis  padažas                  

Daržoves supjaustome norimo dydžio kubeliais. Sluoksniais dedame į salotinę. Viršutinis sluoksnis daigintos liucernos. Pagardiname jogurtiniu padažu. Padažą gaminu taip: sumaišau du šaukštus natūralaus joguro, du šaukštus alyvuogių aliejaus, pusę šaukštelio ciberžolės ir ant peilio galo keturių pipirų mišinio. Galima dar įberti truputėlį druskos. Viską gerai išmaišyti ir užpilti ant salotų.



Sveikuoliški šaltibarščiai su daigintais ridikėliais


0,5  litro kefyro;
300 ml natūralaus jogurto arba 150 ml jogurtinės grietinės;
0,5  litro virinto vandens;
1 vidutinio dydžio virto  burokėlio;
1 šviežio agurko;
pundelio svogūnų laiškų;
žiupsnelio šviežių krapų;
1 kietai virto kiaušinio;
saujalės daigintų ridikėlių  (suteikia labai pikantišką skonį);
druskos pagal skonį..
Į dubenį sudėti sutarkuotą burokėlį, supjaustytą smulkiai agurką ir svogūnų laiškus. Įdėti jogurto arba jogurtinės grietinės ir viską gerai išmaišyti. Tada supilti kefyrą ir atšaldyto virinto vandens apie pusę litro. Išmaišyti, įdėti druskos. Pabaigoje suberti susmulkintus krapus,  smulkiai sukapotus kiaušinius ir daigintus ridikėlius.

Daigintų kviečių maltinukai (skanu ir sveika )


200 gr. daigintų kviečių;
100 gr. varškės;
1 kiaušinis;
1 šaukštas alyvuogių aliejaus;
1 arb. šaukštelis česnako granulių;
Druskos ir maltų pipirų mišinio pagal skonį;
Aliejaus kepimui.

Grūdus sumalti mėsmale arba susmulkinti blenderiu kartu su šaukštu alyvuogių aliejaus. Į masę įmušti kiaušinį, sudėti varškę, prieskonius. Viską gerai išmaišyti.  Fomuoti maltinukus ir apkepti aliejuje iš abiejų pusių. Siūlau valgyti su sveikuoliškom salotom: pekino kopūstas, tarkuotos morkos, daiginta liucerna, razinos, saulėgrąžos ir užpilti garstyčių- medaus padažu.

2011 m. balandžio 12 d., antradienis

Persikais karamelizuotas kumpis




Kiaulienos kumpis  2 kg
Abrikosų arba persikų džemas 300 ml
Konservuoti persikai 400 ind.
Garstyčios 2 valg. šaukšt.
Imbieras 2 arbat. šaukštel.
Česnakų granulės arba šviežias česnakas 2 
arbat. šaukštel.
Rudas cukrus 3 valg. šaukšt.
Citrina 1 vnt.
Druska 2 arbat. šaukštel.
Juodieji ir kvapnieji pipirai 1 arbat. šaukštel.
Rozmarinai (džiovinti) 2 arbat. šaukštel.
Lauro lapai    5 vnt.



1. Kiaulienos kumpį ištrinti druska, maltais pipirais, česnako granulėmis, rozmarinu ir lauro lapais ir surišti, kad gautūsi apvalus ir susispaustu. Įdėti į kepimo plėvelę ir virti pasūdytame vandenyje apie valandą laiko. Praušusio kumpio viršutinę dalį įpjauti ir prismaigstyti gvazdikėlių.
2.  Išsivirti glazūrą. Į puodą sukrėsti persikų džemą, supilti sultis nuo konservuotų persikų, susmulkintus persikus įdėti garstyčias, imbierą, cukrų, išspausti citrinos sultis ir pastoviai maišant virti apie 20 min. kol sutirštės. Paruošta glazūra (daugiau kaip pusę viso kiekio) aptepti kumpį. Kumpį dėti į skardą ant grotelių. Įpilti apie litrą vandens ir kepti apie valandą laiko 200C temperatūroje. Tada užtepti likusią glazūrą ir kepti dar apie 50 min 180-170 C temperatūroje.

Trapios tešlos šulinėliai su rikotos sūrio kremu


2011 m. balandžio 11 d., pirmadienis

Salotos su krevetėmis




























Agurkas 1 vnt.
Pomidorai 3 vnt.
Avokadas 1 vnt.
Salotos (bet kokios) 1 pund.
Kiaušinis (kietai virtas) 2 vnt.
Krevetės (nuluptos, virtos)
200 g
Geltonoji paprika 1 vnt.


Visas daržoves supjaustyti smulkiais kubeliais ir susluoksniuoti inde taip, kad būtų spalvų kontrastas. Kiaušinį pjaustykite kaip patinka. Ant viršaus uždėti krevetes. Pagardinti majonezu arba alyvuogių aliejumi, citrinos, medaus ir garstyčių padažu.

Kiaušiniai įdaryti lašišos sufle

Velykoms marginu kiaušinius su vašku, o prieš marginimą juos reikia išvirti. Verdant dalis jų sutrūksta ir nebetinka dažymui. Todėl nuolat kyla klausimas kur juos panaudoti. Viena iš išeičių- įdaryti kiaušiniai. Ši kartą siūlau pabandyti juos įdaryti su rūkytos lašišos sufle. Lengva, greita ir skanu. Reikia tik kietai virtus kiaušinius perpjauti pusiau, išimti trynius. Trynius kartu su lašiša, majonezu ir pipirais gerai išplakti su maišytuvu. Gautą kremą sukrėsti į konditerinį švirkštą ir užpildyti kiaušinių puseles.

Kiaušiniai6 vnt.
Rukyta lašiša salotoms100 g
Kėdainių majonezas su medumi 3 valg. šaukšt.