Ieškoti šiame dienoraštyje

2016 m. vasario 20 d., šeštadienis

Lašiša kepta grilyje


Lašišos kepsniai 3 vnt.
Druskos ir pipirų ir 
krapų;
Aliejaus zuviai aptepti;
Citrinos.
Nuplaukite ir nusausinkite  žuvį. Įtrinkite aliejumi. Pabarstykite druskos, pipirų ir krapų mišiniu. Dėkite lašiša ant grotelių  3 - 5 min. Apverskite lašišą ir kepkite dar 3 - 5 min.  Tuo pačiu metu ant grotelių kepu daržves (cukinijas, paprikas, baklažanus, pomidorus)
Patiekite su citrinos skiltelėmis ir keptomis daržovėmis.

Kukurūzų miltų blynai su mėlynėmis





2 stiklinės kukurūzų miltų;
1 stiklinė kvietinių miltų;
2 -3 valg. šaukštai cukraus;
1/2 arbat. šaukšteliai druskos;
2 arbat. šaukšteliai kepimo miltelių;
2 kiaušiniai;
300 ml pasukų, kefyro arba natūralaus jogurto;
2 valg. šaukšai alyvuogių aliejaus;
100 gr. įšlydyto sviesto.
200 gr. mėlynių (naudojai šaldytas)

   Dubenyje sumaišyti sausas medžiagas: miltus, cukrų, druską, kepimo miltelius. Užpilti pasukas, įmušti kiaušinius, supilti aliejų ir gerai viską išplakti, įmaišyti sviestą. Pabaigoje suberti ir atsargiai išmaišyti uogas. Įkaitinti keptuvę ir kepti kaip paprastus blynus. Aš kepu sausoje keptuvėje, nepilu aliejaus. Blynus apversti kai tešla pradeda burbuliuotis.

Bolivinės balandos salotos su lašiša

100 ml Bolivinės balandos (kinva);
200 ml vandens;
1 saldžioji paprika;
1 cukinija;
saujalė džiovintų pomidorų;
1 šalotinis svogūnėlis;

100 g sūdytos lašišos;
druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų;
0,5 citrinos sultys
1 v. š. alyvuogių aliejaus

   Bolivinę balandą perplaukite vandeniu. Suberkite į puodą su vandenu, užvirkite, prilengvinkite ugnį, uždenkite ir virkite ant silpnos ugnies 10 minučių. Išvirusią kinvą perdėkite į dubenį ir lengvai išpurenkite šakute. 
Keptuvėje apkepkite šalotą, paprikos ir cukinijos kubelius bei džiovintus pomidorus. Dubenyje sumaišykite keptas daržoves su druską, pipirais ir kinvą. Išspauskite citrinos sultis, įpilkite alyvuogių aliejaus ir išmaišykite dar kartą.
Mažais gabaliukais supjaustykite lašišą Suberkite ant salotų. Valgyti galima iškart šiltas ir šaltas.

Kiaulienos nugarinės vyniotinis su baravykais


1 kg kiaulienos nugarinės;
200 gr. kiaulienos faršo;
200 gr. šaldytų baravykų (grybų sezono metu - puiku būtų švieži);
2 česnako skiltėlės;
2 šalotiniai svogūnai;
2 arbat. šaukšteliai druskos;
šaukštelis rozmarino;
aliejaus 2 valg. šaukštai;
lauro lapų ir maltų juodųjų pipirų.


Nugarinėje įpjauname "kišenę" per visą ilgį. Šalotinius svogūnus pakepiname kartu su baravykais. Sumaišome su faršu, pagardinam pipirais ir trupučiu druskos. Gautą masę sukemšame į nugarinę prieš tai ją įtriname  aliejumi, česnaku, rozmarinais, pipirais, lauro lapais ir druska. Tvirtai viską suvyniojame į kepimo rankovę, surišame siūlu. Palaikau per naktį šaldytuve. Kepti orkaitėje 1 val. 160 C tem. Iškepusį vyniotinį geriausia dar prislėgti svoriu per nektį.

2016 m. vasario 17 d., trečiadienis

Šokoladinis tortas su raudonųjų serbentų putėsiais


Biskvitui:
300 g miltų
300 g cukraus
350 ml karšto vandens
70 g kakavos miltelių
2 a. š. kepimo miltelių
2 kiaušiniai
120 g tirpinto sviesto
Serbentų putėsiams
300 ml. serbentų sulčių (pasaldinti pagal skonį);
3 arbatiniai šaukšteliai želatinos;
150 ml. grietinėlės.

Šokoladiniam kremui:
200 gr.juodojo šokolado;
100 ml. gireitnėlės;
1 šaukštas medaus.

Iki vientisos masės sumaišyti miltus, cukrų, kakavą, kepimo miltelius, sodą ir karštą vandenį. Įmaišyti kiaušinius ir tirpintą sviestą. Tešlą supilti į riebalais pateptą išardomą kepimo skardą. Kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje 35 – 40 min. Ataušinti ir perpjauti per pusę.
Želatiną išbrinkinti pusėje stiklinės vandens, ištirpinti vandens vonelėje ir sumaišyti su serbentų sultimis.Dėti į šaldiklį, kad sustingtų. Tada išplakti el. plaktuvu įki purių putų ir pamažu pilti grietinėlę, pastoviai plakant, kol gausis vienalytis rožinis kremas.
Į tortinę formą dedame vieną biskvito pusę užtepame serbentų putėsiais ant viršaus kitą dalį biskvito. Ant jo likusius putėsius. Dedam tortą į šaldytuvą nakčiai.
Sustingusį tortą išimame iš formos ir aptepame šokoladiniu kremu.
Jo gaminimas labai paprastas. Užkaitiname grietinėlę beveik iki virimo, sudedame šokoladą ir maišome kol ištirps tada dedame šaukštą medaus ir gerai išmaišome. Atvėsusiu kremu aptepame torto šonus.

Itališki virtų bulvių virtinukai su špinatais (gnocchi)




Virtinukams:
500 g bulvių (tinkamiausios turinčios daug krakmolo);
1 šaukštas alyvuogių aliejaus;
150 g miltų;
1 kiaušinis;
sauja špinatų;
žiupsnio druskos.

Padažui:
200 gr. pievagrybių;
1/2 svogūno;
200 ml neriebios grietinėlės;
Kietojo sūrio pabarstymui.

Bulves išvirkite – nukelkite nuo viryklės, kai tik bus minkštos, nepervirkite. Išvirtas nusunkite, puodą palaikykite virš viryklės, kad bulvės būtų kuo sausesnės. Tada jas truputį atvėsinkite ir sutrinkite iki vientisos masės, kad neliktų bulvių grumstelių. Įberkite druską, suberkite ant bulvių košės miltus ir išmaišykite. Įmaišykite sutrintus špinatus su išplaktu kiaušiniu bei aliejumi. Ant miltuoto stalo miltuotų delnų pagalba suformuokite maždaug 2 cm (nykščio) storio virveles ir supjaustykite maždaug 2-3 cm ilgio gabaliukais.

Dėkite į verdantį, pasūdytą vandenį. Virkite dideliame puode apie 3 min., bet ne po daug – kad gnocchi vienas kito nespaustų, ypač jeigu raštuoti. Kai iškils į paviršių, išgriebkite.

Sudėkite kukulius į truputį riebalais pateptą ir pašildytą orkaitės skardą. Apibarstykite kukulius parmezano sūriu ir kepkite gerai įkaitintoje orkaitėje apie 2-3 minutes, arba kol švelniai paruduos. Tuo metu ištirpdykite keptuvėje sviestą ir įmaišykite citrinos žieveles, citrinos sultis ir baziliką. Pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Užpilkite šio padažo ant kiekvienos kukulių porcijos ir patiekite karštus, papuoštus šviežiais bazilikais.






Skryliai su špinatais



2 stiklinės miltų;
2 kiaušiniai;
2 valg. šaukštai vandens;
50 gr. špinatų;
1valg. šaukštas aliejaus;
žiupsnelis druskos.



Iš likusios tešlos nuo virtinukų su bulvėmis išviriau skrylius. Iškočiojame tešlą ir supjaustome kvadratėliais, juostelėmis, rombais, kaip tik norisi. Užverdame vandenį, pasūdome ir dedame skrylius. Virdame apie 5 minutes. Labai skanu su lydyto sviesto- grietinės padažu.

Špinatų virtinukai su bulvių įdaru










Tešlai:
2 stiklinės miltų (gali prireikti ir daugiau);
2 kiaušiniai;
2 valg. šaukštai vandens;
50 gr. špinatų;
1valg. šaukštas aliejaus;
žiupsnelis druskos.
Įdarui:
3 didelės virtos bulvės;
1 svogūnas;
30 gr. rūkytų lašinukų arba šoninės;
žiupsnelis tarkuoto muskato ir raudonėlio.

Špinatus nuplikyti, vandenį nusunkti ir sutrinti kartu su aliejumi iki tyrelės. Sumaišyti su tešlai skirtais produktais, gerai išminkyti, uždengti ir palikti mažiausiai15 min. 

Įdarui virtas bulves sugrūsti, sumaišyti su pakepintais lašinukais ir svogūnais. Pagardinti raudonėliu, muskatu ir druska (jei lašinukai nesūrūs).

Tešlą plonai iškočioti išspausti apskritimus. Dėti šaukštelį įdaro. Sulenkti per pusę, kraštus gerai užspausti ir sujungti priešingus kampus. Jei padauginot miltų, kraštelius patepkite vandeniu, kad gerai suliptų (aš tai darau sušlapinusi pirštą). 

Virtinukus sumesti į pasūdytą verdantį vandenį ir pavirti 5 minutes. Prieš patiekiant apipilti sviestu tirpintu sviestu arba užtarkuoti Džiugo sūrio.