Ieškoti šiame dienoraštyje

2011 m. kovo 18 d., penktadienis

Varškės spurgos





400 g varškės;
2 kiaušiniai;
4 šaukštai cukraus;
pakelis vanilinio cukraus;
4 šaukštai miltų su kaupeliu;
1/2 šaukštelio kepimo miltelių;
aliejaus virimui;
cukraus pudros užbarstymui.
Varškę  gerai ištrinti su cukrumi. Sudėti kiaušinius, geria išmaišyti. Persijotus miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir sudėti į varškę. Maišyti šaukštu. Turi buti labai tiršta lipni tešla. Jei lengvai maišosi, dar šiek tiek miltų pridėkite.
Puode arba gilioje keptuvėje užkaitinti aliejų (virti ant vidutinio stiprumo ugnies). Šlapiu arbatiniu šaukšteliu atkabinkite gabaliuką tešlos, maždaug graikiško riešuto dydžio ir  dėkite į karštus riebalus. Prieš kiekvieną spurgą merkiame šaukštą į vandenį. Galima masę pavolioti tarp šlapių rankų, kad būtų lygesni rutuliukai. Bet skirtumo beveik nėra tik vargo mažiau. 
Spurgų vartyti praktiškai nereikia, jos apsiverčia pačios. Bet jei aliejaus per mažai įpilsite, gali tekti ir pavartyti- todėl stebėkite. Išvirusias spurgas dėkite ant popierinės servetėlės, kad nuvarvėtų aliejus ir tik tada apibarstykite cukraus pudra.

Aguonų vyniotinis

Tešlai:
500 g miltų,
1 stiklinė pieno,
1 kiaušinis,
1 pakelis sausų mielių
100 g sviesto,
100 g cukraus,
2 tryniai,
žiupsnelis druskos,

Įdarui:

200 g razinų
200 g aguonų,
150 ml pieno,
100 g cukraus,
1 valgomas šaukštas medaus,
2 valgomi šaukštai sviesto.
Į miltus suberti mieles, cukrų, druską, kiaušinį, 2  trynius, pieną ir  užminkyti tešlą. Įpilti ištirpintą sviestą, tešlą dar kartą suminkyti ir padėti šiltai (turi pakilti dvigubai). Aguonas 10 min. pavirinti piene, nusunkti, sumalti arba sugrūsti. Keptuvėje ištirpinti sviestą, sudėti aguonas, cukrų bei medų. Viską kepinti kelias minutes, tada sudėti razinas. Iš tešlos iškočioti stačiakampį nestorą lakštą. Aptepti aguonų mase Suvynioti volelį Dėti į skardą išklotą kepimo popieriumi. Kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30- 40 min.




Kūčiukai




























500 g miltų;
1 stiklinė vandens;
2 -3 šaukštai aguonų;
6 šaukštai cukraus;
10 g šviežių mielių(jokiu būdu nedaugiau);
žiupsnelis druskos;
2 šaukštai aliejaus.

Mieles ištrinkite su cukrumi. Vandenį pašildykite, suberkite su cukrumi ištrintas mieles ir leiskite masei pakilti apie 15 min. Tada suberkite persijotus miltus, druską ir išminkykite tešlą. Suberkite  aguonas, supilkite aliejų ir minkykite, kol tešla nebelips prie rankų. Tešlą palikite uždengtą šiltoje vietoje (valandą laiko), kad pakiltų. Iš tešlos iškočiokite mažojo piršto storio volelius, supjaustykite nedideliais, vienodo dydžio gabaliukais, sudėkite į miltais pabarstytą (arba kepimo popieriumi išklotą) skardą. Kepkite 180°C temperatūroje, kol gražiai pagels.
 Jei norite minkštesnių kepkite 200°C, kol pagels. Ištraukę palikite atvėsti ir galėsite skanauti.

Morkų vyniotinis



Vyniotiniui
3 kiaušiniai + 1 trynys
2/3 stiklinės cukraus
1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus

1 stiklinė ekstra miltų
4 nubraukti valg. šaukštai krakmolo
2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių

žiupsnelis druskos
1 arbatinis šaukštelis cinamono
1 stiklinė smulkiai sutarkuotų morkų

3 valg. šaukštai alyvuogių aliejaus

Kremui
2 pakeliai  varškės
150 g kambario temperatūros sviesto
4 valg. šaukštai cukraus

1/2 citrinos sulčių ir žievelės
2 arbatiniai šaukšteliai vanilinio cukraus
 sauja razinų (nuplautų karštu vandeniu ir nusausintų)
Cukraus pudros apibarstymui.
Paruošimas:

Ant vandens garų vonelės mikseriu vidutiniu greičiu išplakti kiaušinius, trynį, vanilę ir cukrų, kol gausis labai puri šviesi masė (apie 10 min.). Į kiaušinių masę persijoti miltus, krakmolą, kepimo miltelius, druską ir cinamoną. Atsargiai išmaišyti. Suberti morkas, supilti aliejų ir dar kartą viską kruopščiai, bet atsargiai išmaišyti. Orkaitę įkaitinti iki 170º С, kepimo skardą (25 x 37 cm) iškloti kepimo popieriumi.Supilti masę į paruoštą skardą ir kepti 20 – 25 min. (tikrinti mediniu pagaliuku).
Iškepus išimti iš orkaitės ir palaukti kelias minutes. Kartu su popieriumi suvynioti, ataušinti.
Kremui išplakti varškę su sviestu, cukrumi ir vanile. Įmaišyti nutarkuotą citrinos žievelę sultis, razinas.
Išvynioti ataušusį biskvitą, nuimti popierių ir aptepti varškės kremu ir vėl suvynioti, apibarstyti cukraus pudra. Leisti pastovėti apie valandą laiko.

Vištienos plovas

500 gr. vištienos ketvirčių;
1,5 stiklinės ryžių (tinka plikyti);
2-3 didelės morkos;
2-3 svogūnai;
2-3 skiltelės česnako;1 žalia paprika (nebūtinai);
1 čili pipiriukas;
2-3 lauro lapai;
4-5 kvapieji pipirai;
1 šaukštelis kario;
Juodi šviežiai malti pipirai (apie 1/2 arbat. šaukštelio);
Druskos pagal skonį;
4 valgomi šaukštai adžikos (naudoju savos gamybos) arba pomidorų padažo;
aliejaus kepimui.


Vištos ketvirčius supjaustyti mažais gabaliukais. Keptuvėje įkaitinti aliejų ir jame apkepti susmulkintą česnaką, tada sudėti mėsą, apibarsyti maltais juodaisiais pipirais ir druską ir vis maišant kepti apie 7-10 minučių. Apkepintą mėsą dėti į puodą storu dugnu arba indą atsparų karščiui. 
Aliejuje apkepinti susmulkintą svogūną ir sudėti ant  vištienos. Tada aliejuje apkepinti  supjaustytas morkas, sudėti adžiką arba pomidorų padažą, vis maišant apkepinti apie 5 min., sudėti susmulkintą čili pipiriuką ir viską sukrėsti ant mėsos su svogūnais. Paskutinė eilė puode- ryžiams. Supilame juos ant viršaus, įdedame lauro lapų, kvapiųjų pipirų, pabarstome kariu ir užpilame vandens arba sultinio tiek kad virš ryžių būtų per pirštą (apie 1,5 cm). 




Orkaitėje troškiname apie 20 min. 200 C temperatūroje ir apie 30 min. 170 C temperatūroje. Jei virsite puode, pakaks pusvalandžio (kol užvirs ant kaitrios liepsnos, o vėliau sumažinti iki minimumo). 

2011 m. kovo 16 d., trečiadienis

Kepta višta pagal Julia receptą

























Prieš gerą pusmetį mačiau filmą Julie& Julia, kuris labai patiko ir aišku žiūrint filmą pakilo nežmoniškas apetitas. Vienas iš jos populiarių receptų yra Kepta višta su citrina. Beje labai panašiai aš jau keletą metų kepu višta pagal Olivero receptą. Ir skonis panašus ir ingredientai, tik Julios recepte višta patiekiama su įdomiu padažu iš prieskoninių žolelių- Rėželių. Galima aišku ir be jų, nes rezultatas puikus- mėsytė būna sultinga, minkšta ir labai skani. Tai gi jums reikės:

2 citrinų;
2 šakelių rozmarinų; 
6 skiltelių česnako, susmulkinto, nenulupto;
 druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų; 
1,5 kg viščiuko;         
1 didelio svogūno; 
1 valgomo šaukšto alyvuogių aliejaus;
 4 šakelių čiobrelių; 
2 šaukštų riešutų arba riešutų aliejaus
2 pundelių Rėžikų, išplautų ir nusausintų;
1 / 2 puodelio vištienos sultinio;

Į didelį dubenį sudėti citrinas perpjautas pusiau  ir  išspaustas jų sultis, čiobrelius, rozmariną, išspaustą česnaką (tiesiog perspauskite skilteles peiliu), juoduosius pipirus, druską. Išmaišyti viską ir įdėti  vištą, išvisų pusių apvolioti marinate, o tada į vidų sudėti visą dubenyje esantį turinį.


Į atsparų karščiui indą ant dugno sudėti supjaustytą riekelėmis svogūną ant jų vištą (kojas surišti), apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir kepti 200C temp. orkaitėje 1 valandą 15 minučių.
Skystį susidariusį inde kepimo metu nupilti į dubenį. Ant  sukepusių svogūnų kepimo inde užpilti vištienos sultinio išmaišyti ir gautą masę nuvarvinti ir nuspausti per sietelį ir supilti į ta patį dubenį. Išmaišyti su šluotele, supilti riešutų aliejų,  įdėti druskos pagal skonį  ir šviežiai maltų juodųjų pipirų. Gautą padažą užpilti ant rėžiukų (į padažą galima įdėti 1-2 šaukštus susmulkintos krūtinėlės nuo krūtinkaulio).  Viską gerai išmaišyti ir dėti ½ padažo į serviravimo lėkštę. Ant viršaus sudėti supjaustytą vištą ir užpilti likusiu padažu. Skanu pateikti  su keptomis bulvėmis. Aš šį padažą supyliau ant virtų bulvių ir jas dar trumpai orkaitėje apkepiau. Bulvių skonis- nuostabus.