Ieškoti šiame dienoraštyje

2011 m. vasario 6 d., sekmadienis

Žemaitiškas kastinys





500 ml grietinės (30-40% riebumo)
1 šaukstas sviesto
žiupsnelis nuplikytų kmynų
druskos pusė arbatinio šaukštelio
Supilam grietinę į indą, įdedame šaukštą sviesto ir sukame šaukštu arba plakame plaktuvu. Pradžioje masė pradės tirštėti, o vėliau atvirkščiai skystėti ir išsiskirs sviesto kruopelės. Tada dubenį statome į karštą vandenį ir sukame šaukštu, kol vėl gausis vientisa masė. Tada vėl statome dubenį į šaltą vandenį ir vėl sukame, kol pradės tirštėti ir skirtis sviestas, vėl greitai perdedam į karštą vandenį ir sukame iki vientisos masės, gavus vientisą masę dedame indą į šaltą vandenį ir sukame kol kastinys pasidarys blizgus ir ims kietėti. Tada sudedame druską ir kmynus. Išmaišome, sudedame kastinį į indą ir dedam į šaldytuvą minimum 2 val. kad sustingtų.
Svarbu nepamiršti, kad kastinį sukti reikia į vieną ir tą pačią pusę!!!


Graikiška (Sifnos) avinžirnių sriuba

1stiklinė avinžirnių;
1 arbatinis šaukštelis sodos;

1 / 2 puodelio alyvų aliejaus;

2 dideli svogūnai (supjaustyti);

3-4 skiltelės česnako;

1 morka (smulkiai supjaustyti);

1 stiebas saliero (smulkiai supjaustyti);

3 lauro lapai;
1 arbatinis šaukštelis paprikos;
1  / 2 citrinos;
1 / 4 puodelio kapotų šviežių petražolių;
2,5- 3  l vištienos arba daržovių sultinio;
druskos ir pipirų pagal skonį
, džiovinto raudonėlio

Nakčiai užmerkti  avinžirnis į dubenėlį su soda ir pakankamai vandens, kad apsemtų ( apie 2 cm). Kitą rytą  avinžirnius  perskalauti vandeniu.
Į didelį puodą, įpilti alyvuogių aliejaus ant vidutinės ugnies ir sudėti svogūnus, salierą, morką, lauro lapus, čiobrelius, papriką ir kepinti ant vidutinės ugnies apie 15 minučių, kol daržovės suminkštės. Dabar sudėti avinžirnius, petražoles, ir griežinėliais supjaustytą citriną. Užvirkite ir virkite ant vidutinės ugnies su dangčiu šiek tiek pravertu apie 1,5- 2 valandas arba tol, kol avinžirniai bus lengvai perspaudžiami šakute. Pabaigoje  įdėti druską ir pipirus, džiovintą raudonėlį. Patiekti su skrudinta balta duona, įtrinta česnaku.