Ieškoti šiame dienoraštyje

2015 m. birželio 13 d., šeštadienis

Garstyčių -medaus padaže marinuota lašiša puikiai tiko kepimui ant žarijų

 
1 kg lašiša
1 valgomas šaukštas Dijono garstyčių
1 valgomas šaukštas medaus
2 valgomi šaukštai švelnaus sojos padažo
2 valgomi šaukštai citrinos sulčių
 1/2 arbatinio šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
Visus prieskonius sumaišome ir juo apipilame apie 3 cm storio gabalais supjaustytą lašišą. Marinavau per naktį.
Kepiau ant grotelių 3 min. iš vienos pusė ir 3 min. iš kitos. Kartu apkepinau papriką ir cukiniją. Jai reikėjo daugiau laiko nei lašišai. Kol kepa daržvės, lašišą laikome lėkštėje apdengus aliuminio folija. Dieviškai skanu.
Puikiai tiko prie lašišos ir daržovių žaliosios citrinos ajoli padažas"palengvintas" šaukštu natūralaus jogurto.


.

Vyne marinuota anties krūtinėlė





2 anties krūtinėlės
150 ml vyno (geriausiai tinka Pinot nuar)
2-3 skiltelės česnako
pipirų, druskos pagal skonį.

Anties krūtinėlę pabarsyti šiek tiek druska, šviežiai maltais pipirais ir čiobrelio lapeliais. Užpilti vynų ir palikti 2 valandom. Galima ir per naktį.
Prieš kepant anties krūtinėlę gerai nusausinti, odelę pabarstyti stambia druska. Dėti į įkaitintą keptuvę ant odelės pusės ir kepti 3 minutes. Apversti ant kitos pusės ir dar kepti 4 min. (jei labai didelė krūtinėlė kepkite apie 5 min.) Palaikyti šiltai apie 5 minutes (bet ne keptuvėje kurioje kepė) ir tada patiekti valgyti. Patiekiau su žirnių koše, bolivine balanda ir bruknių padažu,




Žirnelių piurė reikia:
 400 gr. šaldytų žalių žirnelių
2 Šalotai (arba tiesiog baltas svogūnas, nedidelis)
2 česnako skiltelės
50 gr sviesto
1 valg. šaukštas aliejaus
3 valg. šaukštai grietinėlės
1 stiklinė vandens
½ arb. šaukštelio druskos
¼ arb. šaukštelio baltųjų pipirų
šakelė mėtų

Žirnelius išvirti užpylus stikline vandens (apie 10 minučių). Česnaką ir šalotus susmulkinti ir apkepti svieste ir aliejuje. Žirnelius nukošti ir kartu su pakepintais svogūnais, mėta susmulkinti blenderiu. Pabaigoje supilti grietinėlę, pagardinti druska ir pipirais.

Salotos su bolivine balanda (kinva)


100 ml kinvos
200 ml vandens
1 saldžioji paprika
1/2 cukinijos
10-12 juodųjų alyvuogių
100 g fetos sūrio
šakelė raudonėlio
druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
0,5 citrinos sultys
1 v. š. alyvuogių aliejaus

Kinvą ir vandenį užvirkite puodelyje, prilengvinkite ugnį,uždenkite ir virkite ant silpnos ugnies apie 10 minučių. Išvirusią kinvą perdėkite į dubenį ir lengvai išpurenkite šakute. Keptuvėje iš visų pusių apkepkite papriką ir cukinijos griežinėlius. Papriką supjaustykite juostelėmis, cukiniją griežinėliais. Dubenyje sumaišykite paprikos juosteles, cukinijos griežinėlius, smulkintas alyvuoges, raudonėlį, druską, pipirus ir kinvą. Išspauskite citrinos sultis, įpilkite alyvuogių aliejaus ir išmaišykite dar kartą.
Mažais kubeliais supjaustykite fetos sūrį. Suberkite į salotas, ir įmaišykite Valgyti galima ir šiltas iškart ir šaltas.

Skanaus :)


2015 m. birželio 10 d., trečiadienis

Uogų fiesta- tortas tėčiui





Tortas „Uogų fiesta“

Biskvitui:
Sviesto 120 g „Vilniaus“ margarino kepiniams
Cukraus 1 stikl.
Miltų kupina 1 stikl.
Žaliosios citrinos žievelės 1 vnt.
Kepimo miltelių 11 g
Kiaušinių trynių 3 vnt.
Grietinės 1 stikl.
Pertepimui:
500 ml. šaldytų pertrintų per sietelį aviečių
4 arbat. šaukšteliai želatinos

Kremui:
500 gr. "Prezident" varškės arba Maskarponės sūrio
200 ml riebios grietinėlės;
1/2 pakelio želatinos;
100 g miltinio cukraus;
1 žaliosios citrinos sulčių;
Įvairių uogų papuošimui.
Gaminimas labai paprastas:

Vandens vonelėje ištirpiname margariną. Atskiriame trynius nuo baltymo. Išsukame trynius su cukrumi. Supilame grietinę. Tada sutarkuojame citrinos žievelę. Viską gerai išmaišome, tada suberiame stiklinę miltų sumaišytų su kepimo milteliais ir išmaišome kol gausis vienalytė masė ir supilame ištirpintą margariną. Viską gerai išmaišome iki vienalytės masės (ji turi gautis grietinės tirštumo) ir sukrečiame į kepimo formą. Kepame apie 30 min. 200 laipsnių karštumo orkaitėje. Kol kepa pagrindas pasigaminame varškės masę ir pertepimą.
Žaliosios citrinos sultimis užpilti puse pakelio želatinos ir brinkinti 30 min, tada pašildyti vandens vonelėje.
4 arbat. šaukštelius želatinos užpilti 0,5 stiklinės šalto vandens arba sulčių, leisti išbrinkti, pakaitinti vandens vonelėje ir sumaišyti su pertrintomis avietėmis. Į avietes galite dar įberti 2 šaukštus cukraus. Bet čia jau skonio reikalas. Jei norit saldaus rūgštaus kontrasto- nebūtina.
Maskarponės sūrį išplakti su cukrumi, tada pamažu srovele pilti grietinėlę ir pastoviai plakti iki standžios konsistencijos. Pabaigoje supilti citrinos sultis su išbrinkinta želatina.
Biskvito lakštą atvėsinti ir perpjauti per puse, dėti į išardomą formą, aptepti 2/3 aviečių išmaišytų su išbrinkinta želatina ir jau pradėjusių stingti. Dėti antrą sluoksnį ir ant jo sudėti likusius avietes. Leisti pradėti stingti ir tada sukrėsti varškės masę. Leisti sustingti ir tada puošti mėgstamomis uogomis.

Nekeptas juodo-balto šokolado tortas






200 gr šokoladinių sausainių

100 gr. kokosų sviesto 
1 valg. šaukštas medaus
100 gr. lazdyno arba graikiškų riešutų
200 gr. juodojo šokolado
200 gr. baltojo šokolado
250 gr. Maskarponės arba Rikotos sūrio
200 ml pieno
4 arb. šaukšteliai želatinos
100 gr. cukraus pudros
200 gr aviečiu (neturėjau, todėl naudojau braškes)
gervuogių arba braškių papuošimui.


Sausainius susmulkinti kartu su riešutais įmaišyti kokoso sviestą (aliejų) su medumi. Gauta mase iškloti torto formos dugną ir šonus ir dėti į šaldytuva pusvalandžiui.
Želatiną užpilti pienu išbrinkinti ir ištirpdyti vandens garų vonelėje.
Šokoladą sutrupinti ir ištirpdyti (atskirai juodą ir atskirai baltą). Maskarponę išplakti su cukraus pudra. Pastoviai plakant supilti pieną su ištirpinta želatina. Pusę masės supilti į juodą šokoladą ir pusę į baltą.

Ant sustingusių trupinių išdėlioti avietes ir užpilti juodo šokolado masę. Dėti į šaldiklį 5 minutėms. Tada užpilti balto šokolado masę ir vėl dėti į šaldiklį 10 min. Sustingusį tortą papuošti uogomis.