Ieškoti šiame dienoraštyje

2011 m. birželio 21 d., antradienis

Maskarponės sūrio (arba varškės) tortas su braškėmis

Tai bene pats skaniausias  lengviausiai pagaminamas tortas vasarą. Jo galima ir nekepti, tada nereikia kaisti virtuvėje. Įmanoma daugybė variacijų, tiek pagrindui, tiek kremui. Tačiau pagrindinis akcentas- varškė arba maskarponės sūris ir  šviežios braškės, žemuogės arba/ir mėlynės.
Dabar aprašysiu paskutinį gamintą variantą su Maskarponės sūriu.
Pagrindui reikės:
250 gr. sausainių (labai tinka selga airiško likerio skonio, arba karameliniai)
100 gr. sviesto
1 valgomas šaukštas cukraus pudros.
Sausainius sumalti (geičiausia tai padaryti galima su elektriniu smulkintuvu), sudėti ištirpintą sviestą, cukraus pudrą. Viską gerai išmaišyti ir gautą masę dėti į 170C temperatūros orkaitę 15 minučių. Bet galitę ir nekepti, tiesiog leisti sustingti sviestui. Tačiau skonis keptų sausainių žymiai geresnis ir netrupa pjaustant tortą.
Kol pagrindas aušta, pasigaminame kremą.
Kremui reikės:
500 gr. maskarponės sūrio;
500 ml.   jogurto su persikais;
200 ml. natūralių apelsinų sulčių su tirščiais;
500 gr. šviežių braškių;
30 gr. želatino;
150 gr. cukraus arba cukraus pudros.
Želatiną išbrinkyti užpylus apelsinų sultimis. Maskarponės sūrį išplakti su jogurtu ir cukrumi. Pamažu supiltį ( pastoviai maišant)  ištirpintą želatiną. Gautą kremą palaikyti šaldytuve apie  10-15min. Kai kremas pradės stingti, supilkite jį ant atvėsusio sausainių pagrindo. Ant kremo viršaus dedame braškes. Leiskite braškėms  tiesiog paskęsti kreme  tiek, kad kyšotų tik viršūnėlės. Arba galite kremui labiau sustingus puošti kaip tik fantazija leidžia. Praktiškai   šis gaivus bei karališkai skanus tortas  paruošiamas per 2 val. Beje ir skaniausias šviežias. Vienintelė sąlygą  greitam pagaminimui - veikiantis šaldytuvas namuose :), arba šaltas rūsys.

2011 m. birželio 20 d., pirmadienis

Rabarbarų trupiniuotis

Šio pyrago idėja kilo pargavus trupininio su rabarbarais Čili kaime. Seniau kepdavau rabarbarus biskvitinėje tešloje. O dabar nusprendžiau išgauti panašų skonį kaip ragauto pyrago Čili kaime. Lyg tyčia gamindama tešlą užmiršau įdėti kepimo miltelių, bet jų ir neprireikė, pyragas  pavyko.  Už rabarbarus esu dėkinga draugei Rūtai :).
300 gr. aukščiausios rūšies miltų;
150 gr. svieto arba margarino kepiniams;
1 kiaušinis;
100 gr. cukraus;
2 valgomi šaukštai grietinės;
10-12 rabarbarų stiebų;
2 valgomi šaukštai rudojo cukraus (galima ir paprastą  cukrų naudoti) rabarbarų pabarstymui;
Druskos ant šaukštelio galiuko.
Sutarkuoti  į dubenį sviestą, suberti miltus, cukrų, druską, įdėti grietinę ir kiaušinį. Minkyti tešlą iki vientisos masės. Tešlą suvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldiklį   30 min. Jei turite daugiau laiko ir kantrybės, laikykite apie 1-2 val. šaldytuve. Rabarbarus nuplauti (lupti nebūtina) ir supjaustyti 1 cm ilgio kubeliais, apibarstyti cukrumi ir išmaišyti. Į kepimo formą sutarkuoti burokine tarka 2/3 dalis tešlos, ant viršaus suberti rabarbarus. Pabaigoje ant rabarbarų sutarkuoti likusią tešlą. Kepti 200 C temperatūroje apie 30 min., kol pyragas gražiai paraus. Karštas labai skanus su trintomis braškėmis ir ledais.

Liulia kebabas (iš kalakutienos blauzdelių faršo)












 









Baigėsi dar vieni mokslo metai...tiesa ne man... dukroms, bet laisvo laiko ir aš turiu dabar pakankamai daug, ypač savaitgaliais. Taip pat  atlėgo pirmieji karščiai ir vėl kilo noras eksperimentuoti virtuvėje.  Savaitgalį išbadžiau net tris naujus patiekalus: Liulia kebabą, rabarbarų trupiniuotį ir keptų burokėlių lapų  su kotais granyrą prie šviežių bulvių.
Labiausiai džiaugiuosi ""liulia kebabu". Manau, kad šis patiekalas idealiai gali pakeisti šašlykus gamtoje. O ir mėsa tinka bet kokia. Tiesa geriau faršą pasigaminti namuose, kad būtų grynas, be vandens, kurio taip mėgsta įpilti prekybos centruose.
Jums reikės:
1 kg  kalakutienos blauzdelių mėsos (arba Jūsų mėgiamo neriebaus faršo);
2 vnt.  svogūnų;
3 skilt. česnako; 
1 valg. šaukšt. krakmolo;
1 pund.  krapų;
1 pund.  petražolių;
1 valg. šaukšto alyvuogių aliejaus (pašlakstymui);
Druskos ir maltų juodų pipirų   pagal skonį. 
Mėsą sumalti, sudėti sutarkuotą svogūną ir išspaustą česnaką, krakmolą, druską ir šviežiai maltus pipirus. Gautą faršą gerai išmušti, kad neliktų oro tarpų. Pabaigoje sudėti smulkiai sukapotus krapus ir petražoles. Tarp rankų sumušti delno dydžio faršą ir į vidurį įdėti pagaliuką. Gerai viską suspausti, suformuojant pailgą dešrelę. Dėti ant grotelių, apšlakstyti aliejumi  ir kepti grilyje apie 15 min. Kepant orkaitėje vartyti nereikia, o lauke ant grilio geriau kelis kartus apversti ( aliejaus pilti nereikia). Patiekti su daržovėmis ar/ir ryžiais.