Ieškoti šiame dienoraštyje

2016 m. vasario 12 d., penktadienis

Pyragas su varške "Margutis"

500 g varškės; 
225 g miltų;
 150 g sviesto;
 200 g cukraus;
3 kiaušiniai; 
1 valgomas šaukštas  krakmolo;
1 citrinos žievelė;
 žiupsnelis druskos;
 1/2 šaukštelio vanilės esencijos; 
1 valgomas šaukštas   kakavos;
1/2 šaukštelio romo. 

Iš miltų, sviesto, 75 g cukraus, citrinos žievelės ir žiupsnelio druskos suminkykite tešlą, kol neliks sausų miltų.  1 valandą laikykite šaldytuve. 
Kiaušinius išplakite su 125 g cukraus. Sudėkite varškę ir krakmolą. Visą masę pagardinkite vanile, Padalinkite masę į dvi dalis. Į vieną įmaišykite kakava į kitą dalį - romo esenciją arba romą. 
Orkaitę įkaitinkite iki 150 laipsnių. Kepimo formą ištepkite sviestu arba patieskite kepimo popieriaus, iškočiokite tešlą ir išklokite ją. Ant tešlos supilkite    šokoladinę masę, ant jos su romu sumaišytą masę. Pyragą kepkite 1 val.

2016 m. vasario 7 d., sekmadienis

Avižinių dribsnių blynai II

2,5 stiklinės avižinių dribsnių;
1,5 stiklinės kvietinių miltų;
3 stiklinės pieno;
1 stiklinė vandens
2 kiaušinai;
30 gr. mielių;
100 gr. sviesto (galima keisti alyvuogių aliejumi)
3 valgomi šaukštai aliejaus
2 šaukštai cukraus;
1 arbatinis šaukštelis druskos.

Pašildyti pieną ir sutrupinti į jį mieles, palaukti kol pradės "vaikščioti". 
Avižinius dribsnius ir miltus sumaišyti ir suberti į pieną, gerai išmaišyti, uždengti rankšluoščiu ir padėti šiltai 45- 60 min. Kiaušinių trynius išplakti su  cukrumi ir druska, į juos supilti ištirpintą sviestą ir gerai išmaišyti  bei supilti į pakilusią tešlą. Pakilusią tešlą blenderio pagalba išplakiau  iki vientisos masės, nes dribsniai buvo natūralus, ilgai verdami.  Tešlą dar 15-20 min. atidėti, kad vėl pakiltų.
 Į įkaitintą keptuvę samčiu pilti tešlą,  kai viena pusė apkeps - apversti. Skanaus!

Virtų bulvių blynai su mėsos įdaru (Žemaičių blynai)

1 kg bulvių ( miltingų);
3 kiaušiniai;
2 šaukštai krakmolo;
1 arbatinis šaukštelis druskos su kaupu.
Mėsos įdarui:
300 gr. virtos jautienos arba kiaulienos kulninės
1 svogūnas;
Aliejaus kepimui.
    Bulves išverdame su lupynomis. Šiek tiek praauašus nulupame ir sumalame mėsmale arba išspaudžiame per sietelį. Suberiame krakmolą. Du kiaušinius ir vieną trynį išplakame su druska ir sumaišome su bulvių mase, 
Įdarui mėsą sumalame, idedame smulkiai supjaustytą ir pakepintą svogūną. Įpilame apie 100 ml sultinio (kuriame virė mėsa). Pagardiname druska ir pipirais.
Padarome iš bulvių masės paplotėlį, dedame šaukštą įdaro. Užspaudžiame kraštus panašiai kaip cepelinų. Pavoliojame blyną išplaktame kiaušinio  baltyme, o po to džiuvėsėliuose. Suplojame blyną. Apkepame įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol gražiai pagels. 
Skanu su grietine arba grietinės-sviesto  padažu.