Ieškoti šiame dienoraštyje

2011 m. sausio 8 d., šeštadienis

Kalakuto kepenėlių paštetas su alyvuogėmis


























    Neatsispyriau pagundai ir nusipirkau (ganėtinai brangaus) paragauti IKI šefo Lino Semėno krautuvėlėje pagaminto vištienos kepenų pašteto. Paštetas be jokių E, su savotišku prieskoniu. Man patiko. Kadangi ant dėžutės buvo priklijuota kaina su sudėtimi, nusprendžiau ir pati pasigaminti naminį paštetą. Laiko užėmė tikrai nedaug, aišku skonis ne toks kaip Lino, bet tikrai neprastesnis. Ypač gerą skonį suteikė alyvuoges. Pabandykite ir Jūs.

500 gr. kepenėlių;
50 gr. šalto rūkymo šoninės;
1 vidutinio dydžio mėlynas
svogūnas;
šaukštelis čiobrelių;
šaukštelis česnako granulių;
50 gr.juodųjų alyvuogių;
3  šaukštai alyvuogių aliejaus;
50 gr. sviesto;
druskos ir maltų juodų pipirų pagal skonį.
Kepenėles virti 30 min. kartu su rūkytos šoninės gabaliuku. Į vandenį įdėti kvepiančių pipirų ir lauro lapų. Išvirusias kepenėles sumalti kartu su šonine. Keptuvėje svieste  apkepinti smulkiai supjaustytą svogūną, pabaigoje suberti čiobrelius ir česnaką. Viską  sukrėsti į maltas kepenėles, įpilti pusę stiklinės vištienos sultinio (jei neturite tiks paprastas virintas vanduo) ir labai gerai išplakti (aš maišiau su elektriniu virtuviniu kombainu). Įdėti pagal skonį druskos ir šviežiai maltų juodų piprių.  Blenderiu susmulkinti alyvuoges, jas išsukti su alyvuogių aliejumi sukrėsti į paštetą ir viską gerai išsukti. Jei nemėgstate alyvuogių galite ir nedėti.

Mozzarella sūrio salotos su pomidorais (pagal šefą Darių Dobrovolską)

2 dideli pomidorai;
130 gr. Mozzarella sūrio;
sauja petražolių ir krapų;
50 gr. juodųjų alyvuogių;
5 šaukštai alyvuogių aliejaus;
1 šaukštas citrinos sulčių;
druskos ir maltų pipirų pagal skonį;
šaukstelis česnako granulių.


  Pomidorus supjaustyti riekelėmis ir išdėlioti lėkštėje. Ant viršaus sudėti suplėšytą mozzarellą. Pertažoles ir krapus suktrinti smulkintuvu su dviem šaukštais aliejaus ir citrinos sultimis. Gautą padąžą užpilti ant salotų. Alyvuoges susmulkinti blenderiu kartu su alyvuogių aliejumi ir česnaku. Gautą "košelę" išdėlioti ant salotų.



Pyragėliai su Feta sūriu ir špinatais



































250 gr. sluoksniuotos tešlos
200 gr. feta sūrio
100 gr. šviežių špinatų
žiupsnelis kmynų
žiupsnelis česnako granulių
1 kiaušinis
1 šaukštas aliejaus

Špinatus trumpai apkepti alyvuogių aliejuje kol sukris. Sūrį supjaustyti kubeliais ir sumaišyti su atvėsusiais špinatais ir česnako granulėmis. Tešlą padalyti i norimo dydžio ir formos dalis, dėti įdarą, užlankstyti kraštus ir aptepti išplaktu kiaušiniu. Jei mėgstate- pabarstyti kmynais. Kepti įkaitintoje iki 200 C temperatūros orkaitėje apie 10 min.


Varškės blyneliai

2011 m. sausio 7 d., penktadienis

Makaronai su vištos krūtinėlės ir kokoso pieno padažu

 Jei netikėtai sulaukėte svečių ir norite juos palepinti skaniu patiekalu- šis idealiai tiks. Nes jo gamybai sugaišite maximum pusvalandį. Šis patiekalas taip pat patiks tiems, kas nemėgsta svogūnų, kadangi jų paprasčiausiai čia nėra. Dėl to nelemto svogūno, kurio nemėgsta mano gera draugė, ir gimė šis receptas. Tiesa anksčiau vietoje kokoso pieno pildavau grietinėlę. Kas kolorijų neskaičiuojate galite sėkmingai naudoti grietinėlę. Tačiau tada nepajusite malonaus salstelėjusio kokoso skonio, kuris puikiai tinka vištienai.
1 pakelis spageti;
400 gr. vištos krūtinėlės;
1 raudona paprika;
100 gr. išlukštentų krevečių;
400 gr. kokoso pieno (arba grietinėlės)
1 arbatinis šaukštelis kario;
1 šaukštas "Tako" prieskonių;
druskos pagal skonį;
aliejaus kepimui.




Visu pirma užkaiskite puodą su vandeniu spagečiams. Vištos krūtinėlę supjaustyti smulkiais kubeliais arba juostelėmis, apibarstyti tako prieskoniais, druską ir apkepti aliejuje kol mėsa pabals (apie 5-7 min) vis pamaišant. 
Jei per tą laiką užvirė vanduo, dėkite į jį spagečius. 
Ir vėl galima grįžti prie vištienos. Sudėti smulkiai supjaustytą papriką ir dar trumpai viską apkepti, įdėti kario, supilti kokoso pieną ir troškinti ant silpnos ugnies apie 7-10 min. Pabaigoje sudėti krevetes. Padažą pilti ant spagečių. 
Man šį sykį su spagečiais nepasisekė. Pirkau pagerintus naminius, o jie per  penkias minutes virto į košę,. Gerai kad padažas padėti ištaisė.

Keptos bulvės su varškę kitaip

6 vidutinio dydžio bulvės;200 gr. varškės;
50 gr. fermentinio sūrio;
2 šaukštai majonezo;
2 skilteles česnako;
1/4 poro;
druskos ir juodų pipirų pagal skonį;
1 valgomas šaukštas aliejaus ir džiovinto raudonėlio;
žiupsnelis kmynų.



   Bulves labai gerai nuplauti ir apvirti su lupenomis. Bulves perpjauti pusiau, su šaukšteliu išskobti šiek tiek bulvės minkštimo (jas panaudojau sriubai) ir apvolioti aliejuje ir raudonėliuose. Varškę sumaišyti su sutarkuotu fermentiniu sūriu, majonezu, susmulkintais porais ir česnaku. Įberti druskos ir pipirų pagal skonį. Gautą masę sudėti ant bulvių puselių, apibarstyti kmynais  ir kepti orkaitėje apie 30 min.


Varškės apkepas



























500 gr. varškės;
2 kiaušiniai;
100 gr. razinų;
1/2 stiklinės cukraus;
4 valgomi šaukštai manų kruopų;
1/2 pieno;
žiupsnelis druskos.
Varškę ištrinti su cukrumi ir kiaušinių tryniais. Manus užpilti pienu. Šiek tiek pabrinkinti ir sumaišyti su varškės mase. Sudėti nuplautas ir nusausintas razinas. Kiaušinių baltymus išplakti iki standžių putų ir atsargiai įmaišyti į masę. Skardos dugną pabarstyti džiuvėsėliais arba sezamo sėklomis ir atsargiai sukrėsti masę. Kepti 180-190 C temperatūroje apie 30 min., kol viršus gražiai apskrus.




Šį apkepą galite paįvairinti  pridėdami vietoje manų kruopų-virtų ryžių (varškės imkite 300 gr. ir virtų ryžių 2 stiklines). Visa kita kaip jau aprašiau :)

2011 m. sausio 5 d., trečiadienis

Kriaušių ir mėlynojo pelėsinio sūrio salotos

    200 gr. gražgarsčių ar
    kitų žalių salotų;
200 gr Rokforo 

    ar kito mėlynojo
    pelėsinio sūrio
(  aš naudosiu Memel blue);
3 kriaušės, be šerdies;
    75 gr. sviesto;
50 ml balzamiko acto;
2 šaukštai alyvų aliejaus;
            
 
            Ant lėkštės (vienos didelės arba 6 mažų salotinių) išdėstyti salotų lapus, o ant viršaus sutrupinti sūrį. Gilioje didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies išlydyti sviestą ir sudėti supjaustytas (1 cm storio) kriaušių skiltelės vienu sluoksniu. Virkite kriaušes svieste dvi minutes, retkarčiais pakratydami keptuvę. Apverskite kriaušes ir kepkite dar vieną minutę. Išimkite kriaušes ir išdėstykite jas ant salotų lėkštės.  Į keptuvę kur virė kriaušės įpilkite balzamiko actą ir ant silpnos ugnies virkite tris minutes, kad actas sugertų  skonį kuris  liko keptuvėje. Nuimkite gauta padažą nuo ugnies ir įmaišykite alyvuogių aliejų. Užpilkite  šiltą padažas ant salotų ir nedelsdami patiekite.


    

2011 m. sausio 4 d., antradienis

Kepta Dijono lašiša su pekano riešutais


 Dievinu žuvį. Galėčiau ją valgyti kiekvieną dieną įvairiame pavidale. Praėjusiais metais Nicoje ant Viduržemio jūros kranto įsikūrusiame restorane (nuotrauka viršuje) valgiau Itališkai pagamintą žuvį su troškintom daržovėm. Buvo labai labai laaaaaaaabai saknu :). Bandžiau surasti panašų receptą internete. Jo dar neradau, bet prancūziškoje virtuvėje aptikau šį lašišos receptą. Darbo labai mažai, o skonis- karališkas. Manau kad puikiai tiktų toks žuvies ruošimo būdas ir šviežiai menkei, upėtakiui ar starkiui paruošti. 
Jums reikės:





































50 gr. ištirpinto sviesto; 
3 šaukštų "Dijon garstyčių
1 šaukšto medaus
1/2 stiklinės džiuvėsėlių
50 g. smulkiai pjaustytų pekano riešutų
4  arbatinių šaukštelių smulkintų šviežių petražolių
4-5 gabaliukų lašišos (filė arba kepsnelių)
druskos ir pipirų pagal skonį
1 citrinos (garnyrui)
Įkaitinti orkaitę iki 200 ° C. Nedideliame dubenyje sumaišykite sviestą, garstyčias ir medų. Kitame dubenyje sumaišykite džiuvėsius, susmulkintus pekano riešutus ir petražoles.

Kiekvieną lašišos filė pradžioje lengvai apvolioti medaus-garstyčių mišiniu, o po to džiuvėsėlių, riešutų ir petražolių mišinyje. Dėti į skardą, arba karščiui atsparų indą.
Kepti  lašišą 12-15 minučių įkaitintoje orkaitėje. Prieš patiekiant paskaninti druska ir maltais pipirais. Patiekti su citrina ir salotomis.



2011 m. sausio 3 d., pirmadienis

Vištienos sriuba ispaniškai














Pusė viščiuko (apie 1 kg);
1 sauja ryžių;
1 sauja saldžių kukurūzų;
1 sauja šparaginių pupelių;
Žiupsnelis petražolių;
1 pomidoras;
1 morka;
1 svogūnas;
4 lauro lapai;
4-5 kvapnieji pipirai;
1 čili pipiriukas (mažas);
Druskos ir maltų juodų pipirų pagal skonį.
(Kukurūzus ir pupeles galima naudoti šaldytas)


 Į puodą įpilti 3 litrus vandens įdėti viščiuką, svogūną, kvepiančius pipirus, lauro lapus ir virti apie 1 val. Vištą išimti. Į sultinį sudėti ryžius, kukurūzus, pupeles, smulkiai supjaustytą pomidorą ir morką. Virti apie 20 min. ant silpnos ugnies. Tada sudėti smulkiai supjaustytą vištą atskirtą nuo kaulo, įdėti druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų ir krapų. Užvirti  ir išjungti.


Sprandinės kepsnys "Viengungio svajonė"






























1 kg kiaulienos sprandinės;
250 gr. baravykų;
1 svogūnas;
3 skiltelės česnako;
1 morka;
1 kg mažų bulvyčių;
1 kg raugintų kopūstų;
2 valgomi šaukštai medaus;
6 šaukštai alyvuogių aliejaus; (arba savo mėgiamo)
Žiupsnelis čiobrelių, raudonėlio, kmynų;
Druskos ir pipirų pagal skonį.


Kiaulienos sprandinę įpjauti per vidurį, įtrinti česnaku, pipirais ir druska. Keptuvėje apkepinti susmulkintą svogūną, sutarkuotą morką ir susmulkintus baravykus. Atvėsintą įdarą sukimšti į sprandinės vidų, užsegti mediniais pagaliukais iš abiejų pusių. Sprandinę dėti į kepimo rankovę ir gražiai surišti storu siūlu. Kepti orkaitėje pusvalandį 200C ir valandą 170C temperatūroje. Kopūstus troškinti 1,5 val. su dviem šaukštais medaus ir 4 šaukštais alyvuogių aliejaus. Bulves išvirti ir nulupti. Užpilti šaukštą alyvuogių aliejaus, čiobrelius, raudonėlį ir kmynus ir druskos. Viską gerai išmaišyti ir kepti orkaitėje apie 30 min. Galite dėti šalia sprandinės.

2011 m. sausio 2 d., sekmadienis

Prancūziška kiaušinienė

Šiandien dukros prašymų gaminome prancūzišką kiaušinienę. Lengva, skanu ir sveika.

 Į gilią keptuvę įpilti vandens, įdėti žiupsnelį druskos ir leisti vandeniui gerai užvirti. Tada imam norimą kiekį kiaušinių ir įmušame į vandenį. Verdame kol trynys pabals. Su kiaurasamčiu išgriebiame iš keptuvės, dedame į lėkštę ir apibarstome pipirais. Valgome su duona aptepta sviestu ir sūdyta arba rūkyta lašiša. Kadangi tokios lašišos namuose nebuvo, valgiau su salotomis iš šviežių daržovių su lašišos konservais.