Ieškoti šiame dienoraštyje

2010 m. lapkričio 27 d., šeštadienis

Menkės kotletai

500 gr. menkės faršo;
100 gr riebaus kiaulienos faršo  (nebūtinai, bet skaniau);
2 šaukštai manų kruopų arba 4 šaukštai džiuvėsėlių;
1 svogūnas;
1 šaukštas sviesto;
1 kiaušinis;
1 arbatinis šaukštelis citrininių pipirų;
Juodųjų maltų pipirų ir druskos pagal skonį.



Menkės faršą sumaišyti su kiaulienos faršu, manų kruopomis ir svieste pakepintu smulkiai supjaustytu svogūnu. Sudėti prieskonius, kiaušinį ir viską labai gerai išminkyti. Formuoti kotletėlius, apvolioti miltuose arba džiuvėsėliuose  ir apkepti keptuvėje  įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių. Dėti į gilų indą ir patroškinti apie dešimt minučių baltame padaže ( 1 šaukštas miltų, 2 šaukštai grietinės, pusė stiklinės pieno ir stiklinė vandens, žiupsnelis druskos viską išmaišyti ir užpilti ant kotletų). Pateikti su bulvių koše arba virtais ryžiais.

Aštri troškinta vištiena su bulvėmis ir morkomis

2 vištienos ketvirčiai;
400 gr bulvių (6-8 bulvės);
2 didelės morkos;
1 svogūnas;
1 arb. šaukštelis saldžios raudonos paprikos miltelių;
Žiupsnelis čiobrelių, raudonėlio, kalendros,maltų čili pipirų, druskos;
2 skiltelės česnako.
Alyvuogių aliejaus kepimui (3-4 šaukštai)




Vištą supjaustyti mažais gabalėliais. Giliame inde įkaitinti aliejų, pakepinti česnaką, tada sudėti ir apkepti vištienos gabaliukus, kai vištiena šiek tiek apskrus  sudėti ir trumpai pakepinti riekutėmis supjaustytas morkas ir svogūnus, apibarstyti visais minėtais prieskoniais, viską išmaištyti ir sudėti stambiai pjaustytas bulves.  Viską užpilti puse litro vandens, dar kartą išmaišyti ir troškinti ant vidutinio stiprumo ugnies apie 20-25 min.

Burokėlių sriuba su pupelėmis ir džiovintais baravykais

100 gr. pupelių
4 bulvės
1 morka
1 svogūnas
1virtas  vidutinio dydžio burokėlis
1 valg. šaukštas sumaltų džiovintų baravykų
1 valg. šaukštas Adžikos3 lauro lapai, 3-4 kvepiantieji pipirai
druskos ir maltų pipirų pagal skonį.
aliejaus kepimui
2,5 l sultinio (vištienos, jautienos arba kiaulienos)


Pupeles užpilti vandeniu ir palaikyti bent valandą. Užkaisti sultinį, suberti pupeles ir virti ant lėtos ugnies apie 45 min., nugriebti susidariusias putas. Kai pupelės jau bus pakankamai minkštos sudėti kubeliais supjaustytas bulves, sutarkuotą morką, džiovintus grybus, lauro lapus ir pipirus.  Keptuvėje pakepinti smulkiai supjaustytą svogūną ir sutarkuotą burokėlį. Įdėti vieną šaukštą Adžikos (aš naudojo savo gamybos)  arba pomidorų padažo ir trumpai apkepti. Kai bulvės ir morkos bus išvirusios sudėti apkepintus burokėlius, įdėti druskos ir maltų pipirų pagal skonį. Jei turite galite įdėti petražolių lapelių.

2010 m. lapkričio 23 d., antradienis

Naminė duona



Duonos raugo 3 valgomi šaukštai
Ruginiai miltai ~500 gr;
Paprasti aukščiausios arba extra rūšies kvietiniai miltai ~500 gr;
Avižiniai dribsniai ~150 gr;
Saulėgražų branduoliai 100 gr;
Sezamo sėklos - 50 gr.
Kmynai ~3 arbat. šaukšt.;
Cukrus ~100 gr;
Druska ~2,5 arbat. šaukšt.;
Vanduo ~800 ml
Vandenyje išmaišyti 3 šaukštus raugo, sudėti cukrų, druską, nuplikytus kmynus, avižinius dribsnius. Viską gerai išmaišyti. Tada sudėti miltus ir vėl viską gerai išmaišyti. 

3 šaukštus raugo įdėti į indelį ir laikyti šaldytuve iki kito kepimo, pridengti, bet neuždaryti sandariai. 
Gautą duonos masę sudėti į kepimo formą išteptą aliejumi. Duona pakyla apie pusantro karto, todėl jei forma nedidelė, geriau tešlą dalinti į dvi dalis. Formą palikti orkaitėje per naktį (neperlaikyti per ilgai, nes gausis rūgšti duona, aš stengiuosi užmaišyti prieš pat eidama miegoti ir vos atsikėlusi jungiu kepti, tai gaunasi, kad duonelė kyla 9-10 val.). Ryte patikrinti ar pakilo, jei pakilo, kepti ~200 laipsnių orkaitėje įjungus programą viršutinis/apatinis kaitinimas ~1val.15min. priklausomai nuo kiekio. Aš kepu dvejose formose lygiai valandą .Jei kartais nepakiltų, tuomet įjungti orkaitę 40 laipsnių ir laikyti valandėlę, kol pakyla, tik tuomet padidinti temperatūrą iki 200.





Raugą jei neturite, galite pasigaminti pačios (į dubenėlį ar stiklainiuką įberti  3 šaukštus ruginių miltų, įpilti stiklinę šalto vandens ir sumaišyti košelę. Tą košelę palaikyti šiltai kambario temperatūroje apie 3 dienas).

Galite pusę duonos daryti su priedais – džiovintais vaisiais, riešutais. Juos gerai nuplauti vandeniu su soda, riešutus palaikyti keliolika minučių karštame vandenyje, kad būtų minkštesni, viską prieš dedant į tešlą nudžiovinti.

2010 m. lapkričio 22 d., pirmadienis

Kepsnys "Eglutė" /Sausage-meat roast "Christmas tree" - Skaniausių šeimos kepinių knyga


grounded meat (pork) 1 kg
puff-pastry -250 gr.
carrot 1
Eggs 2
bread crumbs - 4 spoons
spice Mincemeat 25 gr.
garlics- 2 clove
marinated champignons- 200 gr


Add finely grated carrot, bread crumbs, garlic, egg, spices and salt to the grounded meat. Mix well, add marinated champignons (200 gr). Mix meat very well. Form into fir-tree shape (christmas tree shape) and move the formed roast into the baking tray lined with baking paper. Roll the puff pastry and cut into 5 cm strips. Wrap the “fir tree” with puff pastry strips. Start from bottom to top and put one strip on another. Fix pastry with pins in a couple of places in order not to slide. Brush the top with an egg shake. Bake at 180° C for about 50 minutes. Decorate the roast. It is delicous to eat warm and cold.

2010 m. lapkričio 21 d., sekmadienis

Kepta žąsis įdaryta makaronais

Žąsis. Kuo šie paukščiai riebesni, tuo laikomi geresniais. Valgymui tinkamiausia yra jaunų  6—12 mėn.— žąsų mėsa.  Žąsys įdaromos troškintais baltagūžiais ar raudongūžiais kopūstais, antaniniais obuoliais, džiovintomis slyvomis ar makaronais, ryžiais. Jei žąsis liesa, kepant pridedama sviesto, o jei riebi  — riebalų visai nereikia. Į keptuvą, kuriame kepa žąsis, karšto vandens iš pradžių pilama mažai, papildoma vėliau, paukščiui gražiai pageltus (apkepus). Paukščiui apkepus, jei riebalų daug, dalis jų nupilama, paliekama tik tiek, kiek reikia kepti.
Su žąsiena daugiausia vartojama šių prieskoninių daržovių: morkų, salierų, porų, petražolių, svogūnų, iš prieskonių dedama pipirų, lauro lapelių, kardamonų, kalendrų, kmynų, mairūno, kadagio uogų. Žinoma, kiekviena šeimininkė gali vartoti ir įvairesnių prieskonių ar prieskoninių daržovių (gelsvių, krapų, jonažolių, juozažolių ir kt.). 
          Žąsį iškepti labai paprasta.  Žąsis — gana riebus paukštis, todėl ji ruošiama ilgiau nei kita paukštiena (išskyrus kalakutą) ir aukštesnėje temperatūroje (apie 190°C). Kepant reikės nuolat laistyti. Tam rekomenduojamas raudonojo vyno, apelsinų sulčių ir džiovintų slyvų nuoviro mišinys. Žąsis bus iškepusi, kai pradūrus pačią storiausią vietą, iš ten ištekės skaidrios sultys.

Mano receptas- apie 3 kg   žąsį  ištrinti druska, pipirais, česnaku ir garstyčiomis, palaikyti per naktį. Išvirti apie 200 gr. makaronų (geros kokybės, su kiaušiniu, vidutinio stambumo), juos sumaišyti su 100 gr. nuplautų džiovintų slyvų, (arba abrikosų) jei žąsis liesa įdėti 50 gr. sviesto arba 2-3 šaukštus geros kokybės alyvuogių aliejaus. Jei mėgstate pridėkite prieskoninių žolelių. Makaronų įdarą dėti į žąsį ir užsiūti. Jei tilps žąsis dėti ją į kepimo rankovę ir kepti 1,5 val. 40 min. kepti 200 laipsnių temperatūroje, vėliau perkirpti rankovę, kad apskrustų odelė ir  likusį laiką kepti  170 laipsnių temperatūroje. Jei kepsite neįdėję į kepimo rankovę, įpilkite į skardą stiklinę vandens ir kepkite 30 min.  200 laipsnių temperatūroje ir likusią valandą 170. Nepamirškite šlakstyti.

Cukinijų blynai


























500 gr. cukinijos
1 stiklinė miltų
1 kiaušinis
1 valgomas šaukštas majonezo
Druskos pagal skonį
Aliejaus kepimui

Cukiniją nulupti ir sutarkuoti su burokine tarka. Įmušti kiaušinį, sudėti majonezą, miltus, žiupsnelį druskos ir viską gerai išmaišyti. Jei tešlą atrodo per tiršta, įpilti šiek tiek vandens. Įkaitinti aliejų ir kepti blynus.

Grybų sriuba



























300 gr. grybų (miško arba pievagrybių)
4 bulvės
2 morkos
1 svogunas
1 kubelis sultinio
100 ml grietineles
3 lauro lapai
3 valgomi šaukštai alyvuogių aliejaus
1 valgomas šaukštas miltų
4-5 kvapnieji pipirai
žiupsnelis raudonėlio
žiupsnelis čiobrelių
žiupsnelis krapų
druskos ir maltų pipirų pagal skonį
 Užvirinti 2 litrus vandens, į verdantį vandenį sudėti sultinio kubelį ir kvadratėliais supjaustytas bulves, lauro lapus ir pipirus. Kol bulvės verdą, apkepinti alyvuogių aliejuje smulkiai supjaustytą svogūną, sutarkuotą morką. Kai morkos gražiai apkeps sudėti nuvalytus, supjaustytus ir nuplautus grybus, įberti žiupsnelį druskos,  raudonėlį ir čiobrelius ir vis pamaišant kepti apie 5-7 min. pabaigoje įdėti šaukštą miltų, supilti grietinėlę ir dar kelias minutes patroškinti. Supilti patroškintus grybus į puodą ir virti apie 5 min. Pagardinti grietine ir krapais.

Bulviniai vėdarai/ chitterlings to fill with potatos



3 kg bulvių
1 stiklinė pieno
200 gr rūkytų lašinukų arba šoninės
2  svogūnai
1 valg. šaukštas druskos
Žiupsnelis džiovintų  mėtų ir čiobrelio
1 ( 5 m) pakelis plonųjų kiaulių žarnų.
Indelis grietinės
1 valg. šaukštas džiovintų baravykų
aliejaus skardai patepti
Bulves nuskusti ir sutarkuoti. Smulkiai supjaustyti lašinukus ir svogūną, pakepinti ir užpilti ant bulvių tarkių. Užvirinti pieną ir taip pat supilti ant bulvių tarkių. Sudėti druską, sutrupinti tarp pirštų mėtas ir čiobrelius ir viską gerai išmaišyti. Kiaulių žarnas nuplauti ir prikimšti paruoštų bulvių tarkių. Bulvių tarkių prikimšti tik apie 3/4 žarnos, nes kitaip kepant sutrūkinės. Kepti 200 laipsnių temperatūroje apie 50 min.  Po 15-20 min. kai vėdarai išsipūs, subadykite juos medinių smeigtuku.
Padažui supjaustyti likusius lašinkukus , kai jie apkeps sudėti smulkiai supjaustytus svogūnus, įberti maltus džiovintus grybus ir kepti 5 min. tada sudėti grietinę ir dar trumpai viską patroškinti.







Jei neturite specialaus vamzdelio dešroms kimšti, galite pasigaminti iš plastikinio buteliuko mineraliniam vandeniui, perpjovę jį pusiau.