Ieškoti šiame dienoraštyje

2015 m. rugpjūčio 28 d., penktadienis

Greitai marinuota cukinija



1 cukinija (apie 500 gr)
Pomidorai
Feta sūris
Bazilikų pesto
Marinatui:
1 citrinos sultys (turėjau žaliąją)
2 valg. šaukštai cukraus
1 arbat. šaukštelis druskos
1 didelė česnako skiltelė
2 valg. šaukštai aliejaus
Cukiniją supjaustyti bulvių skustuko arba pjaustyklės pagalba plonomis ilgomis juostelėmis. Jauną cukiniją pjaustau visą ir su luobele,ir su sėklomis. Marinatui skirtus produktus išmaišyti ir supilti ant cukinijų. Leisti pastovėti apie 10 minučių. Marinatą nupilti, pridėti pomidorų, feta sūrio. Pagardinti bazilikų pesto ir į sveikatą! Labai skanios ir vienos, puikus garnyras prie mėsos.

Cukinijų apkepas su morkomis


1 vidutinio dydžio cukinija (apie 1 kg)
1 didelė morka
1 svogūnas
1 didelė česnako skiltelė
3 valg. šaukštai grietinės
3 kiaušiniai
3 valg. šaukštai aliejaus
1 arbat. šaukštelis druskos
žiupsnelis petražolių, šalavijo
70-100 gr. fermentinio sūrio (geriau kieto)
šviežiai maltų 5  pipirų mišinio
 Cukiniją nulupti, išimti sėklas ir sutarkuoti su burokine tarka. Sumaišyti su druska ir palikti kelioms minutėms, kad išsisikirtų sultys. Kiaušinius gerai išplakti su grietine, aliejumi, prieskoniais. Cukiniją nuvarvinti per kiaurasamtį, nusaupausti sultis. Sumaišyti su smulkiai sutarkuota morka ir svogūnu bei susmulkintu česnaku. Gautą mišinį sumaišyti su išplaktais kiaušiniais ir sutarkuotu sūriu. Karščiui atsparų indą patepti aliejumi, sukrėsti paruoštą cukinijų masę ir kepti 180 C temp. 50 minučių. Geriausia su vėjeliu. Skanus ir karštas, ir šaltas. 

2015 m. rugpjūčio 23 d., sekmadienis

Šokoladinis tortas su raudonųjų serbentų putėsiais ir rikotos sūriu




Šokoladiniam pagrindui:
150 gr. kambario temperatūros sviesto;
1 stiklinė cukraus;
3 kiaušiniai;
300 gr. miltų;
11 gr. kepimo miltelių;
druskos ant šaukštelio galiuko;
2 valgomi šaukštai su kaupu kakavos miltelių;
150 ml. espreso kavos.
Serbentų putėsiams
300 ml. serbentų sulčių (pasaldinti pagal skonį);
3 arbatiniai šaukšteliai želatinos;
150 ml. grietinėlės.
Rikotos kremui:
250 ml. rikotos;
1 arbat. šaukštelis vanilės estrakto;
3 valg. šaukštai cukraus;
100 ml. giretinėlės;
2 arbat. šaukšteliai želatinos.

1.  Sviestą ištrinti su cukrumi iki baltumo, tada  dėti po vieną kiaušinį ir plakti elektriniu maišytuvu apie 5 min.
Atskiram dubenyje persijoti miltus/kakavą/kepimo miltelius/druską. Mišinį atsargiai įmaišyti į  sviesto/cukraus/kiaušinių masę, bet be elektrinio mikserio, pabaigoje įmaišykite atvėsusią espreso kavą.
Torto formos  dugną iškloti kepimo popieriumi. Sudėti tešlą ir kepti  170 C temp. įkaitintoje orkaitėje 40-50 minučių. Patikriname sausu pagaliuku jei ištraukus jis sausa, tortas iškepęs. Geriau neperkepti, bus skaniau. Iškepusį biskvitą  palikite ko atvės ir tik tada perpjaukite per pusę. 
2. Želatiną išbrinkinti pusėje stiklinės vandens, ištirpinti vandens vonelėje ir sumaišyti su serbentų sultimis.dėti į šaldiklį, kad sustingtų. Tada išplakti el. plaktuvu įki purių putų ir pamažu pilti grietinėlę, pastoviai plakant, kol gausis vienalytis rožinis kremas.
3. Rikotos masei želatiną užpilti grietinėle, išbrinkinti ir ištirpinti vandens vonelėje. Rikotą išplakti su cukrumi, vanile, pabaigoje lengva srovele supilti želatiną ir išplakti iki vienalytės masės.
4. Į tortinę formą dedame vieną biskvito pusę užtepame serbentų putėsiais ant viršaus kitą dalį biskvito. Ant biskvito dedame pradėjusią stingti rikotos masę ir puošiame turimomis uogomis. Dedam tortą į šaldytuvą nakčiai. Sustingusį tortą išimame iš formos ir aptepame kokosų drožlėmis arba šokoladinių sausainių trupiniais.