Ieškoti šiame dienoraštyje

2011 m. sausio 12 d., trečiadienis

Kreminė aštri sriuba su krevetėmis ir moliuskais/ pavykęs eksperimentas

     Sakyčiau ši sriubytė- pavykęs eksperimentas.  Net nesitikėjau, kad grietinėlė taip puikiai derės su aitriąja paprika, o žirneliai su krevetėmis ir moliuskais. Ir skonis ir kvapas - buvo puikus.

Bulvės 4 vnt. 

Morka (didelė) 1 vnt. 
Svogūnas 1 vnt. 
Česnakai 2 skilt. 
Žuvies sultinys 1 l 
Krevetės šaldytos nuluptos 200 g 

Moliuskai šaldyti 100 g 
Aitrioji paprika 1 vnt. 
Sviestas  1 valg. šaukšt. 
Kvietiniai miltai 1 valg. 
šaukšt. 
Grietinėlė (10 proc. rieb.) 250 ml 
Šaldyti žirneliai 150 g 

Žuvies sultinį išsiviriau iš vakaro iš Karpio galvos ir atraižų. 
Žuvies sultinį supilti į puodą, įpilti dar apie 0,5 l vandens. Sudėti kubeliais supjaustytas bulves. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinti susmulkintą česnaką, svogūną ir smulkiai sutarkuotą morką. Viską sudėti į puodą su bulvėmis ir virti kol bulvės gerokai sukris. Tada sudėti plonais girežinėliais supjaustytą aitriąją papriką, suberti šaldytus žirnelius, druską, pipirus, raudonėlį, petražoles ir virti apie 7 min. Keptuvėje ištirpdyti sviestą, sumaišyti su
šaukštu miltų, trumpai pakepinti, įpilti pora samčių sriubos iš puodo ir pastoviai maišyti, kad nesusidarytų gumuliukai. Supilti viską i puodą.Paibaigoje sudėti krevetes ir moliuskus, supilti giretinėlę, leisti sriubai užvirti ir išjungti. Patiekiant pabarstyti susmulkintais šviežiais krapais.
























Canelloni makaronai su špinatais ir varške

 
2/3 Canelloni makaronų pakelio;
200 gr. riebios varškės (9%);
50 gr. feta sūrio;
100 gr. tarkuoto Džiugo arba
 Parmezano sūrio;
500 ml pieno;
50 gr. sviesto;
1 valgomas šaukštas miltų;
žiupsnelis muskato;
druskos ir pipirų pagal skonį;
aliejaus kepimui.

Visų pirma pasigaminame Bešamelio padažą iš pieno, sviesto, miltų ir muskato) kaip gaminti rasite aprašyma prie lazanijos.
Šaldytus špinatus pakepinti alyvuogių aliejų,atvėsinti ir sumaišyti su varške, fetos sūriu ir druska su pipirais.
  O dabar pasisemkite kantrybės, nes reikės su šaukštelio pagalba Canelloni makaronus prikimšti spinatų įdaro.
  Jei turite konditerini maišelį, bus paprasčiau. Maniškis išėjo iš rykiuotės, todėl žaidžiau su šaukšteliu :)
Prikimštus makaronus sudėti į kepimo formą, gali būti ir stiklinė) užpilti bežamelio padažu, apibarstyti tarkuotu džiugu. Kepimo formą uždengti folija, arba dangčiu ir kepti 40 min. 160C temperatūroje. Tada nuimti foliją ir dar kepti apie 5-10 min., kad gražiai apskrustų sūris.
Įdarą galit daryti koks tik patinka. Labai skanu Canelloni įdaryti su faršu.

2011 m. sausio 10 d., pirmadienis

Citrininis keksas su razinomis

75 gr. sviesto;
75 gr. cukraus;
150 gr. miltų;
100 gr. razinų;
3 šaukštai romo arba brendžio;
1/2 citrinos;
2 kiaušiniai;
žiupsnelis druskos;
1arbatinis šaukštelis kepimo miltelių;
2 arbatiniai šaukšteliai vanilinio cukraus.
 Razinas nuplauti ir užpilti brendžiu. Kambario temperatūros sviestą (ar margariną) išplakti su cukrumi, vaniliniu cukrumi, žiupsneliu druskos, kiaušiniais ir pusės citrinos sultimis (apie 2 arbatinius šaukštelius). Į gerai išplaktą sviestą su cukrumi ir kiaušiniais suberti miltus sumaišytus su kepimo milteliais, gerai išmaišyti. Tada suberti razinas ir sutarkuotą pusės citrinos žievelę. Viską gerai išmaišyti ir sukrėsti į kepimo formą. Jei naudojate ne silikoninę ar tefloninę formą, reikėtų patepti dugną ir šonus aliejumi ir pabarstyti džiuvėsėliais. Kepti 40-45 min. 180C temperatūroje. Patikrinti ar keksas iškepęs galite kaip ir kitus kepinius- sausu pagaliuku. Jei įsmeigus ir ištraukus pagaliukas sausas, vadinasi kepinys jau iškepęs. 
   Jei norite, galite keksą papuošti glajumi. Jam reikės 100 gr. cukraus pudros ir 2  šaukštų citrinos sulčių. Cukraus pudrą ištirpinti citrinos sultyse ir gautu glajumi aptepti keksą.

Aštri jautienos kumpio sriuba

500 gr. jautienos kumpio;
1 stiklinė pupelių (arba vienas  400 gr. indelis  konservuotų pupelių);
1 aitri paprika;
1 saldi paprika;
1 didelis svogūnas;
3 skiltelės česnako;
1 morka;
2 saliero stiebai;
1stiklinė pupelių;
1/2 stiklinės pomidorų pastos;
50 gr. Parmezano;
1/3 stiklinės alyvuogių aliejaus;
Lauro lapų, druskos, juodų šviežiai maltų pipirų pagal skonį.







Kugelis su rūkyta vištiena

2 kg bulvių;
1 rūkytas vištos ketvirtis;
1 svogūnas;
 aliejaus kepimui;
1arb. šaukštelis džiovintų mėtų;
1 arb. šaukštelis džiovinto raudonėlio

1 nubrauktas valgomas šaukštas druskos.

 Bulves sutarkuoti. Pakepinti aliejuje smulkiai supjaustytą svogūną ir sudėti jį į bulvių tarkius. Taip pat suberti džiovintas mėtas ir druską. Viską gerai išmaišyti. Vištos ketvirtį supjaustyti mažais gabaliukais ir sudėti ant skardos (skardos dydis 20X20 cm) Įpilti dar apie šaukštą aliejaus. Ant viršaus sukrėsti bulvių tarkius. Kepti orkaitėje 1 val. laiko 200C temp. Valgyti su grietine.