Ieškoti šiame dienoraštyje

2011 m. vasario 5 d., šeštadienis

Makaronai su frikadelių pažadu











 


















Būna dienų, kai nežinai ko norėtum užkrimsti. O ir šaldytuvas prieš atlyginimą apytuštis...tada atsidarau šaldytuvą ir imu improvizuoti. Ši improvizacija kilo dėl likusio faršo nuo cepelinų. Visų pirma užkaičiau vandenį makaronams. O tada įkaitinau keptuvėje aliejų, jame apkepinau smulkiai supjaustytą svogūną ir sutarkuotą morką. Kadangi tuo tarpu vanduo puode užvirė, subėriau makaronus. Tadą  grįžau prie padažo: įdėjau kepti prie svogūnų ir morkų mažytes frikadeles iš faršo, pabarčiau maltais pipirais, druska ir vis maišant apkepiau iš visų pusių.  Įbėriau prieskonių mišinio "pomidorų  mozzarella", išmaišiau stiklinėje pieno šaukštą miltų ir šaukštą pomidorų padažo, supyliau ant apkepusių frikadelių. Patroškinau viską apie 5 min. ir patiekiau su virtais makaronais. Greita ir skanu :)




"Osso buco" lietuviškai




Osso buco- tai tradicinis ispanų (ir portugalų) patiekalas iš veršienos kulninės ir daržovių. Kadangi turėjau šaldytuve kiaulienos kulninės, nusprendžiau surizikuoti. Internete labai daug įvairių Osso buco gaminimo būdų, bet pagrindiniai momentai ir ingredientai kartojasi. Gaminama arba orkaitėje, arba ant viryklės.Mano "Osso buco", arba tiesiog troškintai kulninei reikėjo:
3 kulninės;
3 česnako skiltelės;
4 salierų stiebai;
3 morkos;
2 svogūnai;
6 saulėje džiovinti pomidorai;
aliejaus kepimui;
3 šaukštai miltų;
žiupsnelis druskos;
žiupsnelis rozmarino;
žiupsnelis čiobrelio;
šviežiai malti juodieji pipirai;
100 ml baltojo vyno;
1  čili pipiras.
Aliejuje pakepinti česnaką, svogūnus, salierų stiebus ir morkas (stambokai supjaustytas).  Miltus sumaišyti su druska. Kulninę pabarstyti maltais pipirais ir šiek tiek druskos. Mėsą pavolioti miltuose ir apkepinti įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių. Į gilų troškintuvą sudėti apkeptas daržoves, ant viršaus sudėti apkeptą mėsą, pabarstyti rozmarinais ir čiobreliais, įdėti čili pipirą, supilti vyną ir apie 200 ml vandens, uždengti indą ir troškinti ant silpnos ugnies 1 val. Galima ir orkaitėje ugniai atspariame inde, skonis bus dar geresnis.



Bandelės su cinamonu (arba aguonomis)




Už šį receptą dėkoju dukrai. Nesu bandelių kepimo mėgėja, bet šios labai lengvai paruošiamos ir tikrai skanios. Išbandžiau šį receptą ir su maltomis aguonomis su cukrumi - skonis puikus.

Tešlai:
150 g sviesto arba margarino; 
500 ml pieno;
50 g mielių;
150 g cukraus;
1 šaukštelis druskos;
1 arbatinis šaukštelis kardamono, malto;
1 kg miltų (aukščiausios rūšies)
 Idarui:
75 g sviesto arba margarino
100 g cukraus
1 šaukštas cinamono
1kiaušinis aptepti bandelėms
Ištirpinti margariną. Supilti į jį pieną pašildytą iki maždaug 37 ° C., supilti mieles ištirpintas su šaukštu cukraus. Į pieną įmaišyti cukrų, druską, kardamoną, ir beveik visus miltus. Minkyti, kol  tešla taps minkšta. (Jei reikia: pridėti daugiau miltų). Apdengti tešlą su rankšluosčiu ir 30 - 40 minučių leisti kilti.
Pabarstyti darbo paviršių miltais ir išminkyti tešlą kol nelips prie rankų, tada padalinti į tris dalis tešlą. Iškočioti stačiakampius ir ištepti minkštu margarinu  (kambario temperatūros). Sumaišyti cukrų ir cinamoną ir pabarstyti ant tešlos storą sluoksnį. Suvynioti tešlą, supjaustyti  apie cm storio griežinėliais. Padeti ant skardos ir leisti tešlai dar pakilti (po 30 minučių padidės apie du kartus). Galiausiai aptepti plaktu kiaušiniu ir pabarstyti cukrumi. Kepti 5-8 min.  įkaitintoje orkaitėje 250-275C °. Atšaldyti uždengus rankšluosčiu.







Bulvių apkepas su menke ir chorizo dešra (Portugalijos virtuvė)


Šiam patiekalui pagaminti reikės apie 2 val. laiko. Aš gaminau vienoje didelėje kepimo formoje. Tačiau  svečiams pavaišinti geriau būtų turėti keltą nedidelių molinių indelių atsparių karščiui. Nes nėra paprastą šį patiekalą išimti iš skardos kol karštas. Chorizo dešra patiekalui suteikė pikantiško skonio ir aromato. Bet galima ir be jos, tiesiog apkepas bus švelnaus skonio. Apkepui reikės:

1 kg  šviežios menkės;
 1700 g bulvių;
125 ml alyvuogių aliejaus;
2 svogūnų supjaustytų pusmėnuliu;
2 skiltelių česnako;
1 lauro lapo;
1 vidutinės raudonos ir pusės žalios paprikos,
 supjaustytų  juostelėmis;
4 pomidorų, supjaustytų pusmėnuliu;
100 g chorizo dešros;
2 šaukštų pomidorų pastos;
100 ml baltojo vyno;
1 mažos saujalės petražolių;
30 alyvuogių;
50 g sviesto;
250 ml pieno;
1  kiaušinio;  
Druska, pipirai pagal skonį;
½ arb. šaukštelio muskato malto.

  Užkaisti vandenį puode, įberti žiupsnelį druskos ir dėti virti visą menkę apie 10 minučių. Išvirusią išimti ir leisti jai atvėsti. Menkę atskirti nuo odos ir kaulų ir supjaustyti gabaliukais.
  Išvirti bulves, jas sugrūsti , įdėti druskos, muskato, sviesto, gerai sugrūsti, kad neliktų gumuliukų ir supilti pieną. Košę gerai išmaišyti (galite ir su elektriniu plakikliu) ji turi būti puri.
  Įkaitinti iki virimo aliejų, sudėti svogūnus, išspaustą česnaką ir lauro lapą. Išmaišyti ir trumpai pakepinti. Įpusėjus kepti įdėti raudoną ir žalią paprikas ir pomidorus.
  Išmaišykite ir kepkite. Paskui įpilti pomidorų tyrės, smulkintų petražolių, sudėti supjaustytą chorizo dešrą ir įpilti baltojo vyno. Troškinti 10 minučių. Tada sudėti menkę ir gerai išmaišyti. Įberti pipirų, druskos ir virti dar 3 minutes.
  Kepimo skardą ištepti alyvuogių aliejumi, sudėti pusę bulvių košės. Ant jos paskleisti menkių ir daržovių troškinį, pabarstyti alyvuoges. Ant viršaus sudėti likusią košę ir gražiai išlyginti. Viršų patepti plaktu kiaušiniu ir išdėlioti riekelėmis supjaustytos chorizo dešros. Kepti įkaitintoje orkaitėje 170C ° 30 min.






2011 m. sausio 31 d., pirmadienis

Paella su vištiena ir jūros gėrybėmis

Pastaruoju metu kažko vis traukia į ispanišką virtuvę. Peržiūrėjau keletą dešimčių video įrašų, ieškojau ko nors lengvo ir naujo. Pastebėjau, kad labai populiari ispanų virtuvėje Paella (ryžių troškinys). Pagrindinės dalys  - daržovės, ryžiai ir jūros gėrybės. Taip pat ir vištiena.
Pagal vieną receptą pagaminau ir aš. Labai lengvas, gana greitas ir tikrai skanus patiekalas jei mėgstate jūros gėrybes. Tiesa mano indas (Zepter gili keptuvė) buvo mažokas gaminamam kiekiui. Jei būčiau turėjusi didelį troškintuvą su dangčiu, būčiau procesą užbaigusi orkaitėje.
Jums reikės:
2 vištos ketvirčių
1 paprikos
2 pomidorų
2 svogūnų
4 skiltelių česnako
sauja petražolių
1,5 stiklinės ryžių
100 gr. moliuskų
300 gr. krevečių
aliejaus kepimui
druskos ir pipirų pagal skonį
1 arbatinis šaukštelis "Taco" prieskonių
 Įkaitinti keptuvėje aliejų ir sudėti išspaustą česnaką, trumpai apkepti. Tada sudėti mažais gabaliukais supjaustytą vištieną. Lengvai apkepti iš abiejų pusių. Po to sudėti smulkiai supjaustytus svogūnus ir saldžiąją papriką, pomidorus, druską, pipirus ir dar trumpai apkepti. Supilti ryžius, gerai išmaišyti.  Sudėti moliuskus. Įpilti vandens tiek, kad būtų per pirštą virš esamo turinio. Uždengti dangčiu ir dėti į įkaitintą orkaitę 25 min. arba troškinti ant virykles15 min. Sudėti virtas krevetes ir vėl uždengti. Palaukti 7-10 min.ir galite valgyti.

2011 m. sausio 30 d., sekmadienis

Tradiciniai lietuviški cepelinai (lithuanian cepelinai)





















 Kiekviena lietuvė šeimininkė turi savo cepelinų receptą. Tai patiekalas reikalaujantis nemažai laiko ir darbo. Todėl retokai jį gaminu ir aš. Be to jie gana sunkiai virškinami. Todėl labai tinka prie cepelinų alus.
 Aš cepelinams pagaminti sugaištu 2 val. Tiesa ne visada jie būna tokie, kokių norėtųsi,  daug kas priklauso ir nuo bulvių rūšies. Iš patirties galiu pasakyti, kad labiausiai vis gi tinka krakmolingos, baltos veislės bulvės. Jei turiu namuose varškės įdedu ir jos apie 200 gr. į bulvių tarkius. Cepelinai būna labai gražios baltos spalvos ir minkštesni. Taip pat pavasariop dedu į tarkius 2 vitamino C tabletes. Virtų bulvių dedu panašiai taip: 1 kg žalių bulvių 1 virta vidutinio dydžio bulvė. Ši proporcija man pasirodė pats tas, cepelinais nei per kieti nei per minkšti. Kai laukiu svečių  gaminu iš 5 kg., išeina apie 20 cepelinų.

Produktų cepelinams reikės visai nedaug:
4 kg bulvių;
0,5 kg kiaulienos faršo (galima maišyti su jautiena);
300 gr. grietinės;
100 gr. rūkytų lašinukų;
1 svogūnas;
1 valgomas šaukštas su kaupu druskos;
2 skilteles česnako;
Faršui druskos ir maltų pipirų pagal skonį
Bulves nuskusti. Keturias vidutinio dydžio bulves išvirti ir sugrūsti. Likusias bulves sutarkuoti ir išspausti per marlę, ar kitą jūsų naudojamą medžiaga. (Aš tam naudoju 100 denų kojine).
Bulves išspausti į indą, gautą skystį palaikyti apie penkias minutes, kad nusistovėtų krakmolas. Skysti nupilti, o krakmolą sudėti ant bulvių tarkių. Sudėti sugrūstas virtas bulves, įdėti arbatinį šaukštelį druskos ir viską gerai išminkyti.
Į faršą sudėti susmulkinta česnaką, druskos ir maltų pipirų pagal skonį. viską gerai išmaišyti. 

 Į didelį puodą iki pusės įpilame vandens, įdedame šaukštą druskos ir užkaičiame.
Pradedam formuoti cepelinus. Imame saują bulvių masės, gerai ją sumušame, padarome blyną ir dedame arbatinį šaukštelį su kaupu faršo. Užspaudžiame kraštus ir gerai sumušame tarp delnų. Žiūrėkite video įrašą. Iš keturių kg bulvių išeina apie 14 cepelinų.

Kai vanduo užvirs, dedame cepelinus. Cepelinus dėti tik į verdantį vandenį. Sudėjus apie pusę cepelinų, uždengti dangtį ir leisti vėl vandeniui užvirti, tada sudėti likusius cepelinus. Virti apie 30 min. nuo vandens užvirimo. Puodą laikyti atidengtą ir kartkartėmis atsargiai pamaišyti cepelinus mediniu šaukštu, kad jie pasikeistų vietomis.Kol cepelinai verda, pasigaminame padažą. Tradiciškai cepelinai patiekiami su spirgučių ir svogūnų padažu ar dar pagardinami grietine.  Rūkytus lašinius smulkiai supjaustyti ir pakepinti keptuvėje su smulkiai supjaustytu svogūnu. Labai skanu į padažą įberti bent šaukštelį maltų džiovintų baravykų. Kadangi viena dukra nevalgo mėsos tai jai gaminu šviežių grybų bei svogūnų-grietinės padažą. Tiesiog alyvuogių aliejuje pakepinu svogūną su grybais ir pagardinu grietine.