Ieškoti šiame dienoraštyje

2010 m. gruodžio 11 d., šeštadienis

Silkė su morkomis ir svogūnais

1 silkė;
1 svogūnas;
1 morka;
1 šaukštas acto;
2 šaukštas pomidorų padažo;
žiupsnelis muskato;
aliejaus kepimui .
Silke išvalyti, atskirti nuo kaulų ir apipilti bent 15 min stikline vandens su šaukštu atcto. Silkę supjaustyti plonomis juostelėmis ir apibarstyti muskatu.
Svogūną supjaustyti riekelėmis, morką smulkiai sutarkuoti. Apkepinti svogūnus aliejuje, sudėti morkas, pomidorų padažą ir viską patroškinti ant silpnos liepsnos. Atšaldyti ir dėti ant silkės.

Kepta karka su bulvėmis ir raugintais kopūstais






















1 kiaulės karka;
1 kg bulvių;
2 skiltelės česnako;
1 šaukštas garstyčių;
500 gr. raugintų kopūstų;
druskos, lauro lapų ir pipirų pagal skonį;
čiobrelių, raudonėlio žiupsnelis;
svogūno galvutė
 Karką ištrinti su pipirais, druska, lauro lapais ir garstyčiomis (galima iš vakaro). Karką dėti į rankovę ir kepti apie 40 min. 200 - 190 laipsnių temeratūroje. Bulves išvirti su lupynomis (nepervirti, turėtų būti kietokos), nulupti apibarstyti čiobreliais, raudonėliu, saldžiąja paprika, druska. Apšlakstyti aliejumi. Kepimo rankovę prakirpti, sudėti aplink karką bulves ir kepti dar apie pusvalandį  180 laipsnių temperatūroje.
Kopūstus nuplauti, sudėti susmulkintą svogūną ir užpilti 2 šaukštais aliejaus.

Troškinta menkė su daržovėmis grietinėlės padaže

500 gr. menkės file
200 ml  30% grietinėlės
200 ml vandens
400 gr. šaldytų daržovių mišinio kepimui
Prieskonių, druskos pagal skonį
100 - 150gr. ryžių


Žuvies filė apibarstyti mėgstamais prieskoniais (aš naudojau universalų prieskonių mišinį "Princesė"). Apvirti ryžius apie 5 min. Į Kepimo indą sudėti menkės filė, ant jos suberti apvirtus ryžius, ant viršaus sudėti šaldytų daržovių mišinį (atšildyti nebūtina) ir dar apibarstyti prieskoniais. Viską apipilti grietinėlės ir vandens mišiniu, uždengti folga (arba dangčiu, jei kepat stikliniame inde) ir kepti apie 35 min. 190 laipsnių temperatūroje. Patiekalas buvo labai švelnaus skonio.

2010 m. gruodžio 5 d., sekmadienis

Kepti varškėčiai

400 gr. varškės
1,5 stiklinės miltų
1 kiaušinis
2 šaukštai cukraus
žiupsnelis druskos
aliejaus kepimui

 Varškę ištrinti su cukrumi ir kiaušiniu, suberti miltus, druską ir viską gerai išminkyti. Ant kočiojimo lentos gausiai paberti miltų, dėti gautą tešlą, ją taip pat gausiai pabarstyti miltais iškočioti apie 1 cm storio lakštą ir su stikline išspausti varškėtukus. Kepti ant vidutinio karštumo ugnies.

Ubagų pyragas

500 ml uogienės;
3 kiaušiniai;
1 stiklinė cukraus;
3 stiklinės miltų;
gvazdikėliai;
1 pakelis (11 gr.) kepimo miltelių.
 Uogienę išmaišyti su kepimo milteliai, cukrų išsukti su kiaušiniais. Į dubenį supilti uogienę, išplaktus kiaušinius ir miltus. Viską gerai išmaišyti. Sudėti ir išmaišyti maltus gvazdikėlius. Kepimo formą patepti aliejumi ir sukrėsti gautą masę. Kepti apie 45-50 min. 200 laipsnių karštumo orkaitėje. Kadangi pyragas labai storas išeina, aš patikrinu ar iškepes su medinių pagaliuku. Jei jis ištraukus iš pyrago sausas, vadinasi iškepė, jei aplimpa tešla- vadinasi dar ne laikas :)




Pyragas "Tinginys"



200 gr. margarino;
1 stiklinė cukraus;
500 gr. sausainių (gaidelis ir pan.);
3 šaukštai kakavos miltelių;
100 ml pieno.
 Puode ištirpinti margariną ir supilti pieną. Cukrų išmaišyti su kakava ir supilti į ištirpintą margariną. Pastoviai maišyti kol užvirs ir bus vientisą masė. Gautą masę vis pamaišant ant labai silpnos ugnies pavirinti nemažiau kaip 10 min. kol sutirštės. Sausainius sulaužyti, išvirusį šokoladą supilti ant sausainių, išmaišyti ir dėti į politileninį maišelį arba Tupervare formą. Gerai suspausti ir leisti sustingti.