Ieškoti šiame dienoraštyje

2010 m. lapkričio 19 d., penktadienis

Vištos krūtinėlė kokoso kremo padaže



























400 gr. vištos krūtinėlės
200 ml kokoso kremo (arba kokoso pieno 400 ml )
1 svogūnas
2 česnako skiltelės
1 arb. šaukštelis kario
1 arb. šaukštelis tarkuoto šviežio imbiero
Žiupsnelis maltų pipirų mišinio
Pusė aštraus pipiriuko
Druskos pagal skoni
Aliejaus kepimui
Vištos krūtinėlę supjaustyti mažais gabaliukais ir apibarstyti kariu, imbieru, pipirų mišiniu, truputėli drukso ir viską išmaišyti. Jei turite, galite užpilti 2-3 šaukštus Romo.
Keptuvėje pakepinti smulkiai sukapotą česnaką, tada sudėti ir apkepti smulkiai supjaustytą svogūną. Kai svogūnai gražiai pagels sudėti paruoštą vištos krūtinėlę, pipiriuką ir apkepti vis pamaišant, kol vištiena pabals. Tada supilti kokosų kremą ir troškinti ant silpnos ugnies 5-7  min. 


Garnyrui tinka tiek ryžiai, tiek makaronai.

Varškės virtinukai

200 gr. varškės
1 stiklinė miltų
1 kiaušinis
druskos ir cukraus pagal skonį
Varškę suminkyti su miltais ir kiaušiniu. Įdėti žiupsnelį druskos ir cukraus. Iš gautos tešlos suformuoti ploną volelį ir supjaustyti 2-3 cm. ilgio virtinukais. Užvirinti puode (šiek tiek pasūdytą) vandenį  ir sudėti virtinukus. Kai vanduo vėl užvirs ir virtinukai iškils į paviršių virti virtinukus dar apie 5 min.

2010 m. lapkričio 18 d., ketvirtadienis

Žuvies salotos



























400 gr. karšto rūkymo žuvies
500 ml indelis konservuotų žalių žirnelių
1 svogūnas
100 gr. majonezo
2 kietai virti kiaušiniai
druskos, maltų pipirų pagal skonį.

Žuvį atskirti nuo kaulų ir  sutrupinti mažais gabaliukais. Svogūną smulkiai supjaustyti. Į indą suberti žalius žirnelius, žuvį, susmulkintą svogūną, pagardinti druska ir pipirais, įdėti majonezo ir išmaišyti. Ant viršaus sudėti susmulkintus virtus kiaušinius.

Dukros gamintas patiekalas - Rūkytos žuvies putėsiai (užkandėlė)





200 gr. karšto rūkymo žuvies (jūros lydeka, skumbrė, lašiša)
200 gr. grietinės (neriebios)
200 gr. grietinėlės
250 gr. sluoksniuotos bemielės tešlos 
Pipirų, druskos, krapų pagal skonį.
Blenderiu suplakti  rūkytą žuvį  su grietine, druska, pipirais. Grietinėlę išplakti su plaktuvu iki standžios konsistencijos. Į išplaktą grietinėlę atsargiai sudėti ir išmaišyti išsuktą blenderiu žuvį su grietine ir krapus. 
Sluoksniuotą tešlą supjaustyti norimos formos figūrėlėmis ir iškepti. Ant ataušusių pyragėlių tepti žuvies putėsius.
Putėsius galite tepti ir ant juodos duonos, skrudintos baltos duonos. Galite iškepti krepšelius ir juos pridėti putėsių. Tai puiki užkanda laukiant svečių. 


2010 m. lapkričio 15 d., pirmadienis

Varškės tortas su braškėmis



























    Plombyro skonio varškė 2 pakeliai (galite naudoti ir paprastą varškę ir maskarponės sūrį)
    Želatina 1 pakelis
    Braškės 500 g
    200 ml jogurto
    2 pakeliai sausainių
    100 gr. margarino arba sviesto,
    2 valg. šaukštai brendžio

    Tortui pagrindą išsikepti kaip citrininio varškės pyrago arba daryti iš sausainių. Sausainius susmulkinti sumaišyti su ištirpintu sviestu ir brendžiu ir gauta mase iškloti torto formos dugną. Dėti į šaldytuvą, kad sustingtų. Varškę išsukti su jogurtu (jei naudosite paprastą varškę įdėkite cukraus pagal skonį), sudėti pusę braškių supjaustytų į keturias dalis ir pilti ištirpintą želatiną, pastoviai maišant. Kai varškės masė pradės stingti, sukrėsti ją ant ataušusio torto pagrindo. Torto viršų papuošti likusiomis braškėmis. Kai viršutinis sluoksnis sustings, galite dar pilti želė sluoksnį. Žiemos metu į varškę dedu trintas šaldytas braškes su cukrumi. O šviežias naudoju tik papuošimui.
    Tai labai senas mano receptas. Pradžioje vietoje varškės naudojau tik jogurtą ir daug braškių, nes gamindavau jį tik vasarą. Dabar braškių galima nusipirkti praktiškai ištisus metus. Šio torto receptą jau greičiausiai ragavo ir patys gamino beveik visi mano draugai ir giminės. Draugai jį tiesiog vadina Alminos tortu. Torto pagrindą galite naudoti, koks jums patinka. Jei skubate, galite tiesiog torto pagrindui imti biskvitinį vyniotinį.

    2010 m. lapkričio 14 d., sekmadienis

    Pica su jautienos faršų ir kelmučiais





    300 gr. jautienos faršo;
    100 gr. marinuotų kelmučių;
    1 svogūnas;
    2-3 šaukštai pomidorų padažo;
    saldžioji paprika;
    100 gr tarkuoto Džiugo sūrio;
    prieskoniai picai (raudonėlis, bazilikas)

    Picos pado receptą rasite prie "Picos su vištiena ir krevetėmis" aprašymo. Faršą apkepinti keptuvėje su susmulkintu svogūnu. Picos padą aptepti pomidorų padažu, sudėti šiek tiek praaušusį faršą, ant viršaus išdėlioti kelmučius, arba kitus mėgiamus grybus, plonais griežinėliais supjaustytą papriką, picos prieskonius ir tarkuotą Džiugo sūrį.


    Kepti įkaitintoje orkaitėje ( iki 200C.) apie 10-15 min.

    Pica su vištiena ir krevetėmis







    Picos padui:
    200 ml vandens;
    400 gr. miltų;
    pakelis sausų mielių;

    žiuopsnelis druskos ir cukraus;
    2 šaukštai aliejaus

    Picos įdarui:
    300 gr. krevečių;
    200 gr vištienos krūtinėlės vyniotinio;
    Pusė žalios ir pusė raudonos paprikos;
    3 valgomi šaukštai pomidorų padažo;
    100 gr. tarkuoto Džiugo sūrio;
    Prieskoniai picai (raudonėlis, mairūnas, bazilikas, melisa)
    10 alyvuogių;
    50 gr. poro baltos dalies.




    Iš vandens, miltų, mielių, druskos, cukraus ir aliejaus užminkyti tešlą. Rankas pasitepti aliejumi. Minkyti tol, kol tešla nebelips prie rankų. Palikti tešlą kambario temperatūroje valandai laiko, kad pakiltų.
    Padalinti tešlą į dvi dalis ir iškočioti picos padą. Pado viršų aptepti pomidorų padažu, išdėlioti vištienos krūtinėlę, krevetes, papriką, alyvuoges, porą, apibarstyti picos prieskoniais ir pabaigoje užbarstyti tarkuotą sūrį. Dėti kepti į įkaitintą orkaitę (200 l.) ir kepti apie 10-15 min.).

    Silkė su grietine ir pomidorais/ Souse herring with cream and tomatos



    1 didelė silkė su galva
    2-3 šaukštai grietinės
    1-2 pomidorai
    1 svogūnas
    0,5 arbatinio šaukštelio muskato
    1 valgomas šaukštas acto
    200 ml vandens

    Silkutę atskirti nuo kaulų ir pamerkti 5 min. į indą su šaltu vandeniu ir šaukštu acto.
    Nusausintą silkę supjaustyti siauromis juostelėmis, sudėti į silkinę, apibarstyti tarkuotu muskatu ant viršaus užtepti grietinės ir gražiai išdėlioti supjaustytą pomidorą ir svogūną.

    Trupininis obuolių pyragas su romu/ Apple cake with Rum





    2 stiklinės miltų
    100 gr. margarino (arba sviesto)
    1 pakelis kepimo miltelių (11 gr.)
    150 gr. cukraus
    1 valgomas šaukštas grietinės
    1/2 citrinos
    6 obuoliai
    1 pakelis vanilinio cukraus
    3 valgomi šaukštai Romo arba 1 arbatinis šaukštelis romo esencijos kepiniams
    Į dubenį supilti miltus, cukrų, kepimo miltelius, gabaliukais supjaustytą margariną ir nutarkuota pusės citrinos žievelę. Minkyti tešlą, kol neliks sausų miltų, tada įmaišyti šaukštą grietinės. Paruoštą tešlą dėti į šaldytuvą (jei norite greitai kepti, dėkite į šaldiklį) bent 1 val.
    Obuolius nulupti, išimti sėklas ir supjaustyti plonomis riekelėmis. Ant obuolių išspausti citrinos sultis ir sumaišyti su vaniliniu cukrumi ir Romu.



    Į kepimo indą (aš naudoju apvalia silikoninę formą) sutarkuoti arba sutrupinti 3/4 tešlos. Ant tešlos uždėti paruoštus obuolius, ant obuolių sutarkuoti likusią tešlą. Pyragą kepti 200 laipsnių temperatūroje apie 30 min.