Ieškoti šiame dienoraštyje

2016 m. lapkričio 11 d., penktadienis

Cukinijų "Spageti" su kokosiniu vištienos ir krevečių padažu



 Šis receptas neturi jokių aštrių prieskonių ir tinka sergantiems Gastroezofaginiu refliuksu.

2 jaunos cukinijos;
400 gr. vištienos kulšelių mėsos (arba krūtinėlės, tinka ir kalakutiena);
100 gr. šaldytų arba šviežių krevečių be kiauto;
200 ml kokoso pieno;
1 arbatinis šaukštelis ciberžolės;
1 arbatinis šaukštelis džiovinto čiobrelio;
žiupsnelis džiovintos arba šviežios petražolės;
žiupsnelis džiovintos gelsvės:
2 valg. šaukštai aliejaus kepimui;
druskos pagal skonį; 

Vištieną supjaustome kubeliais ir troškiname su visais išvardintais prieskoniais 5 minutes keptuvėje įpylę aliejaus ir kelis šaukštus vandens. Tada supilame kokoso pieną ir troškiname dar apie 5 min. Cukiniją su specialiu įrankiu supjaustome plonomis juostelėmis ir verdame pasūdytame vandenyje apie 2 min. Galima cukinijas sumesti ir į keptuvę su vištiena. Uždengti dangčiu ir patroškinti kartu pora minučių. 
Skanaus :).
 


2016 m. lapkričio 10 d., ketvirtadienis

Varškės virtiniai su mėsa



Prisiminiau ankščiau dažnokai gamintą virtinių receptą, kurį išmokau iš savo tetos. Ji juos vadino "varškiniais cepelinais". Labai lengvai paruošiamas ir tikrai skanus patiekalas.

400 gr. varškės (būtinai birios, iš pakelių netinka);
4 valg. šaukštai manų kruopų (naudojau pilno grūdo);
2 valg. šaukštai su kaupu bulvių krakmolo;
2 vidutiniai kiaušinai;
1 arbat. šaukštelis džiovinto peletrūno;
300 gr. virtos mėsos (naudojau jautieną);
druskos, pipirų pagal skonį.


            Varškę ištrinti su kiaušiniais, sudėti manus ir krakmolą, įdėti  arbatinį šaukštelį druskos ir malto peletrūno. Išminkyti vientisą masę. Padalinti masę į 8 dalis ir padaryti rutuliukus.. Virtą mėsą sumalti, įdėti druskos, pipirų, šaukštą lydyto sviesto. Iš varškės rutuliukų suploti blyną, dėti šaukštą  mėsos įdaro, sulenkti ir suformuoti rutulį. Virtinukus dėti į verdantį, pasūdytą vandenį ir virti apie 10 min. Skaniausia valgyti su sviesto - grietinės padažu.

Marokietiška avienos šonkaulių sriuba su žirniais




500 g avienos šonkauliukų;
2 svogūnai;
2 skiltelės česnako;

1 morka;
400 ml naminių pomidorų sulčių su tirščiais (arba smulkintų pomidorų savo sultyse);
200 ml neskaldytų žirnių (galima išmirkyti vandenyje kelias valandas);
0,5stiklinės lęšių (naudojau žalius);
sauja lakštinių makaronų;
1 arbat. šaukštelis malto kumino;
sauja šviežių kapotų petražolių;
1 arbat. šauštelio ciberžolės;
1 šaukštelio imbiero;
1 lazdelė cinamono;
druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų (pagal skonį);

aliejaus kepimui.
 Dideliame ketaus puode storu dugnu įkaitinau aliejų ir
 apkepiau avienos šonkauliukus kartu su česnako skiltelėmis. Tada sudėjau stambiai supjaustytus svogūnus ir morką bei pastoviai maišydama kepiau apie penkias minutes.
Supyliau pomidorų sultis, subėriau ciberžolę, kuminus, kalendras, cinamoną, druską, pipirus ir žirnius. Užpyliau 2,5 l vandens ir ant lėtos ugnies troškinau apie 2 valandas, kol žirniai suminkštėjo.
Tada subėriau nuplautus lęšius ir dar viriau apie 20 min. kol lęšiukai išvirė, o mėsą buvo lengva atskirti nuo kaulo.
Pabaigoje sudėjau makaronus, viriau kol makaronai buvo al dente. Pabaigoje gausiai pabarsčiau kapotomis petražolėmis ir nukėliau puodą nuo ugnies. Buvo tikrai skanu.