Ieškoti šiame dienoraštyje

2012 m. gegužės 4 d., penktadienis

Su motinos diena, mielos mano blogo lankytojos



Bobausiai su bulvėmis



500 gr. virtų bobausių;
1 svogūnas;
1 valg. šaukštas sviesto;
200 gr. riebios grietinės;
Žiupsnelis čiobrelių;
Druskos ir maltų juodų pipirų pagal skonį.
Pakepinti svieste smulkiai supjaustytą svogūną, tada sudėti išvirtus ir nusausintus bobausius. Apkepti kelias minutes, suberti čiobrelius, supilti grietinę ir troškinti ant silpnos ugnies apie 10 min. Pabaigoje pagal skonį įberti druskos ir juodų maltų pipirų. Labai skanu su virtomis bulvėmis arba virtais ryžiais.



Gaivus šokoladinis tortas MAMAI (pagal Jūratę)





Biskvitui:
1 stiklinė miltų;
3 kiaušiniai;
1 stiklinė cukraus;
130 gr. margarino arba sviesto;
1 arb. šaukštelis kepimo miltelių
1 šaukštas kakavos
 Kremui:
500 ml. pieno
3 šaukštai manų kruopų;
1-2 citrinos;
300 gr. sviesto
1 stiklinė cukraus;
Papuošimui:
Konditerinis šokoladas
100 ml. pieno arba grietinėlės

Biskvitui išplakame kiaušinius su cukrumi iki baltumo, tada supilame miltus, kakavą, kepimo miltelius, viską gerai išmaišyti ir pabaigoje sudėti ištirpintą sviestą. Supilti tešlą į išardomą kepimo formą ir kepti apie 20 min. 200C temp. Patikrinu ar iškepęs pagaliuku, jei ištraukus sausas, vadinasi gerai.
Kremas:
Užverdame pieną su cukrumi ir pamažu, pastoviai maišant supilame manus. Verdame ant silpnos ugnies, pastoviai maišant, kol košė sutirštės. Košę atvėsinam. Sviestą išsukti iki purumo. Tada dėti po šaukštą atšalusios košės ir pastoviai maišyti. Aš tai dariau su kombaino pagalba, todėl gavosi puikus, purus ir skanus kremas. Pabaigoje sudėti ir išmaišyti sutarkuotą visą citriną, jei mažos- dvi, įlašinti vanilino esnecijos.
Biskvitą padalinti į tris blynus. Sutepti kremu ir dėti į šaldytuvą. Geriausia per naktį. Sustingusį tortą aptepti išlydytu šokoladu. Puošiame kuo turime. Puikiai pakanka ir riešutų.

2012 m. gegužės 2 d., trečiadienis

Trapūs sausainiai



200 gr.  sviesto
100 gr. cukraus
2 kiaušiniai
1 a.š. vanilinio cukraus
2 a.š. kepimo miltelių
300-350 gr. miltų
50 gr. konditerinio šokolado
Sviestą su cukrumi ir vanilinu išplakame mikseriu iki purumo. Tada  įmušame kiaušinius, gerai išmaišome. Suberiame miltus ir kepimo miltelius, pradžioje maišome šaukštu, baigiame minkyti rankomis tešlą. Tešlą bent valandai dedame šaltai, apibarstome miltais. 
Iškočiojame iš tešlos 2-3 mm. storio lakštą (nes nuo kepimo miltelių pakils sausainiai), išspaudžiame norimos formos sausainukus.  Dedame ant kepimo popieriaus ir kepame iki 190°C įkaitintoje orkaitėje 10-15 min. Atvėsusius puošiame šokoladu ir kokoso drožlėmis.







Trapios sviestinės širdutės





150 g. sviesto
100 g cukraus


žiupsnelis druskos
1 kiaušinis
1 v. šaukštas riebios grietinės
tarkuotos citrinos žievelė
325 g miltų
50 gr. juodo šokolado
50  ml pieno
 50 gr.  graikiškų riešutų





Sviestą išsukam su  cukrumi bei kiaušiniu. Išsukam iki purios masės. Į išsuktą sviestinę masę sudedam tarkuotą citrinos žievelę,  bei persijotus miltus ir druską. Viską gerai išmaišome, padarome rutulį ir dedame į šaldytuvą apie 1 val.

Atšaldytą sausainių masę iškočiojam iki 5-6 mm storumo, atsargiai išspaudžiam širdutes, perkeliam ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. 

Sausainius kepame įkaitintoje iki 180°C orkaitėje apie 10 min. kol šiek tiek pradės ruduoti. 

Atvėsiname bei dekoruojame ištirpintu  šokoladu su maišytu su pienu ir riešutais.

2012 m. gegužės 1 d., antradienis

Keptas jautienos kumpis

500 gr. jautienos kumpio
1 valg. šaukštas medaus
1 valg. šaukštas Dijono garstyčių
1 valg. alyvuogių aliejaus
Žiupsnelis šviežio rozmarino
2 česnako skiltelės
Druskos ir pipirų pagal skonį
Nuo kumpio pašalinti visas plėves ir sausgysles. Įtrinti česnaku, druska, pipirais ir rozmarinu. Įmasažuoti aliejų. Medų sumaišyti su garstyčiomis ir gauta mase aptepti kumpi. Dėti į šaldytuvą 24 val. Įkaitinti keptuvėje truputėlį aliejaus ir apkepti kumpį iš visų pusių po kelias minutes. Tada kumpį suvynioti į dvigubą foliją ir kepti orkaitėje apie valandą laiko. 20 min. 200C temp. ir likusį laiką (apie 30 min.) 180C temp. Išjungus orkaitę palaikyti kumpį suvyniota dar kokias 10 minučių, kad sultys išsivaiščiotų. Mėsa bus labai minkšta ir sultinga.






2012 m. balandžio 30 d., pirmadienis

Pyragas su vyšniomis

    Sviesto 150 g 
    Cukraus 1 stikl.
     Miltų 1 stikl.
     Varškės 2 pakeliai 
     Citrina 1 vnt.
     Kepimo milteliai 11 g
     Kiaušiniai 3 vnt.
     Grietinė 1 stikl.
     Vandens vonelėje ištirpiname sviestą. Atskirime trynius nuo baltymo. Išsukame Trynius su puse stiklinės cukraus ir puse stiklinės grietinės. Tada sutarkuojame pusės citrinos žievelės ir išspaudžiame pusės citrinos sulčių, sudedame kepimo miltelius . Viską gerai išmaišome, tada suberiame stiklinę miltų ir išmaišome kol gausis vienalytė masė ir supilame ištirpintą sviestą. Viską gerai išmaišome iki vienalytės masės (ji turi gautis grietinės tirštumo) ir sukrečiame i kepimo indą. Aš naudoju silikoninį, bet tinka ir stiklinis ir skardinis. Kepame apie 20 min. 200 laipsnių karštumo orkaitėje. Kol kepa pagrindas pasigaminame varškę. Ištriname varškę su puse stiklinės cukraus ir grietinės, sutarkuojame likusią pusę citrinos ir pabaigoje sudedame iki standžių putų išplaktą vieną trečiąją dalį kiaušinio baltymo. Varškės masę sukrečiame ant iškepusio pagrindo, temperatūrą sumažiname iki 170-180 laipsnių ir vėl pašauname į orkaitę (apie 15 min.) kol varškė pradės burbuliuoti. Tada sudedame vyšnias be kauliukų ir kepame dar apie 7 min.
    Iškepusį pyragą ištraukiame iš orkaitės ir ant viršaus gražiai paskirstome likusius standžiai išplaktus kiaušinio baltymus. Dedame pyragą atgal į išjungtą orkaitę, kad baltymas apdžiūtų.





Greitučiai su konservuotomis kriaušėmis



400 gr. sluoksniuotos tešlos
300 gr. konservuotų kriaušių
1 valg. šaukštas rudo cukraus
1 kiaušinis.
Šiek tiek atšilusią tešlą iškočiojame. Supjaustome trikampėliais. Kriaušes supjautome skiltelėmis ir jas įvyniojame į trikampėlius. Pradedame vynioti nuo plataus trikampio krašto. Kiekvieną sausainuką aptepame kiaušiniu ir apibarstome cukrumi. Orkaitę įkaitiname iki 200C tem. ir kepame su vėjeliu apie 7-10 minučių.








Varškės pyragas su slyvomis






Obuoliai skarelėje





8 rūgštūs obuoliai;
500 gr. sluoksniuotos tešlos
1 arb. šaukštelis cinamono;
2 valg. šaukštai rudojo cukraus;
1 kiaušinis.
Sluoksniuotos tešlos lapą padlinti į dvi dalis, iškošioti. O buolius nulupti, išimti sėklas. Obuolį dėti į tešlos kvadratėlį, įobuolio vidų įberti cukraus sumaišyto su cinamonu. Tešlos kvadratėlius surišti kaip skarelę, paėmus priešingus kampus. Tada kiekvineną ryšulėlį aptepti plaktu kiaušiniu. Kepti orkaitėje įkaitintoje iki 200 C temp. apie 20 minučių.