Ieškoti šiame dienoraštyje

2015 m. rugsėjo 15 d., antradienis

Maisto eksuras Ljubljanoje. Restoranas "Julia" ir Gostilna "Sokol"

Nerealiai skanų keptą aštunkojį "Griled octopus with cherry tomatoes" valgiau Ljubljanos senamiestyje, restorane "Julija" Padavėjas- fantatsiškas. Norėčiau ten sugrįžti. (http://julijarestaurant.com
Restorane Gostilna Sokols valgiau - Country feast (black pudding, fried sausage, dried pork chops, sour cabbage/turnip, buckwheat mush, bread dumpling). 

 http://www.gostilna-sokol.com/en



Šokoladinis "Napaleonas"


 

Blynams:
Sviestas 400 g
Grietinės 450 g
Miltai 5 stikl.
Druska 1 žiups.

Kakavos miltelių 2 valg. šaukštai
Kiaušinis 1
Kremui:
250 gr. maskarponės sūrio
Cukraus 1 stikl.500 ml grietinėlės
300 gr. juodojo arba pieniško šokolado
Migdolų esencija 1 arbat. šaukštel.
Kaukazinių slyvaičių arba spanguolių uogienė 0,5 stikl.
Darbo eiga
Ant lentos supilti 5 stiklines miltų, padaryti duobutę į ją įmušti 1 kiaušinį, supilti grietinę ir gabaliukais supjaustytą sviestą ir kakavą. Tai ilgiausias procesas ir jam reiketų plataus didelio peilio. Kapoti tešlą, kol neliks sausų miltų ir pradės lipti į vientisą gabalą. Tada jau galite baigti minkyti rankomis ir padalinti tešlą į 10-12 vienodų dalių, padaryti iš jų rutuliukus, sudėti į lėkštę ir minimum valandai padėti į šaldytuvą. 

Ant lentos labai gausiai priberkite miltų ir kočiokite apvalios formos blynus. Kad būtų lygūs, uždedu norimo dydžio dangtį ir apipjaunu. Iškočiotą blyną subadau tankiai šakute ir į orkaitę, 200-220 laipsnių temperatūros. Galite kočioti ir ant kepimo popieriaus. Atvėsusius blynus sutepame kremu. Kremui ištirpiname vandens vonelėje šokoladą. Maskarponę išplakame su cukrumi ir grietinėle, pilame migdolų esenciją. Kai šokoladas atvės sumaišome su maskarpone.
Sutepus pusę visų blynu vidurinį sluoksnį (2-3 blynus) sutepu rūgščia uogiene. Viską sutepus tortą šiek tiek paspaudžiu iš viršaus su lentele. Viršutinis sluoksnis turi būti kremo! 1-2 blynus pasilikite torto puošimui. Aš leidžiu tortui  pastovėti per naktį, tada sulyginu šonus ir aptepu juos likusiu kremu. Torto viršų ir šonus aptepu blyno trupiniais.

Keptas pomidorų padažas žiemai (lengva, greita ir skanu)

3 kg pomidorų;
2 dideli svogūnai;
1 česnako galvutė;
1,5 stiklinės cukraus (geriau rudojo);
2 valg. šaukštai druskos;
1-2 čili pipiriukai (jei nemėgstate aštriai, pakaks vieno);
aliejaus apie 100-150 ml;
žiupsnelis baziliko, čiobrelių ir rozmarino.


Pomidorus, česnaką ir svogūnus supjaustyti stambiai ( į 4-6 dalis.) Viską sudėti į karščiui atsparų indą, ant viršaus pabarstyti druska, cukrumi, žolelėmis ir apšlakstyti aliejumi. Kepti orkaitėje 2 val. 160C temp. Iškepusius pomidorus supilti į puodą, sutrinti el. smulkintuvu iki vientisos masės, užvirinti ir supilstyti į sterilizuotus stiklainius ir sandariai užsukti.

Migdolinis pyragas su figomis

1 stiklinė maltų migdolų;
1 stiklinė  miltų;
11 gr . kepimo miltelių;
200 g minkšto sviesto arba margarino;
1 stiklinė  cukraus;
1/2 arb. šaukšt. vanilės esencijos;
 4  kiaušiniai;
6 -8 šviežios figos.


Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros.
Dubenyje sumaišykite maltus migdolus, miltus, kepimo miltelius.
Margariną arba sviestą ištirpdyti vandens vonelėje ir išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Nuolat maišant, po vieną įmušti kiaušinius. Pabaigoje suberti ir įmaišyti sausuosius ingridientus.
20 cm skersmens kepimo formos atsegamais kraštais dugną padenkite kepimo popieriumi. Supilkite tešlą. Figas perpjaukite perpus ir šiek tiek įspausdami išdėliokite ant pyrago. Kepdamos jos  atsidurs pyrago dugne.


Kepkite apie 45 minutes. Ar pyragas iškepė, patikrinkite tradiciniu būdų - mediniu smeigtukas turi būti sausas.Labai skanus dar šiltas su vaniliniais ledais.

Daržovių pyragas su sluoksniuota tešla




400 gr. Mantingos arba kitos firmos sluoksniuotos bemielės tešlos (geriau tinka kur yra 2 dideli lapai)
Įdarui:
2 morkos
1 svogūnas;
1/2 cukinijos (apie 500 gr.);
1 baklažanas;
2-3 kiaušiniai;
200 ml grietinės;
100 gr. kietojo sūrio;
druskos ir pipirų pagal skonį;

alyvuogių aliejaus kepimui.
     Pakepinti smulkiai supjaustytą svogūną aliejuje.  Kai svogūnai suminkštėja dėti smulkiai sutarkuotas morkas ir tarkuotą cukiniją (tarkuotą cukiniją sumaišyti 5 minutėms su druska ir nuspausti atsiradusį skystį). Sudėti kubeliais supjaustytą baklažaną. Kepti daržoves kokias 5 minutes. 
     Kiaušinius išplakti su grietine, pipirais ir druska, pabaigoje sumaišyti  su puse tarkuoto sūrio.
 Kepimo formos dugną ir šonus iškloti tešla, ant viršaus dėti daržovių įdarą. Ant daržovių viršaus užbarstyti likusį tarkuotą sūrį. 
Kepti apie 30 min. 200C temperatūroje.