Ieškoti šiame dienoraštyje

2012 m. vasario 11 d., šeštadienis

Ruginių miltų blynai trims skoniams. Senovinis rusų receptas

    

  











Blynų tešlai: 

1 stiklinė ruginių miltų;
2 stiklinės kvietinių miltų (tink ir pilno grūdo);
3 stiklinės pieno;
150 ml pasukų arba natūralaus jogurto;
3 šaukštai aliejaus;
2 kiaušiniai;
2 arbatiniai šaukšteliai cukraus;
1 arbatinis šaukštelis druskos;
Apie 1 stiklinę kambario temperatūros vandens;
20 gr. Šviežių mielių (arba 7 gr. džiovintų).


 Visus maišymo darbus atliko kombainas. Kiaušinius išplakti su cukrumi ir druska. Pieną pašildyti iki 40 C temperatūros. Į išplaktus kiaušinius sutrupinti mieles ir supilti pieną. Viską trumpai išplakti. Miltus persijoti ir sumaišyti dubenyje, tada supilti į pieną. Viską gerai išplakti, kad neliktu gumuliukų, pabaigoje įmaišyti aliejų. Palikti tešlą pakilti apie 45 min. Tešlą pamaišyti ir supilti jogurtą ir vandenį. Leisti dar apie 15 min. pakilti. Keptuvę įkaitinti, patepti aliejumi (aš tai darau suvilgiusi vatos lopinėlį), samčiu dėti tešlą. Apversti kai blynas visas išpukšlos.
 Kadangi vieniems patinka daugiau sūrūs blynai kitiems saldūs, galima lengvai pažaisti ir vienu kartu iškepti kelių rūšių blynus su ta pačia tešla. Pusę blynų iškepiau be nieko. Kelis su obuoliu ir cinamonu. Tiesiog įpyliau samtį tešlos į keptuvę ir per vidurį įdėjau obuolio apskritimą (apie pusės centimetro storio), ant obuolio šlakelį tešlos.
 Į likusį trečdalį tešlos įdėjau kvadratukais supjaustytos vištos krūtinėlės dešros (tinka ir daktariška ir virtas rūkytas kumpelis), išmaišiau ir kepiau kaip ir paprastus blynus.
Blynai minkštučiai ir purūs. Skanūs ir šalti.

2012 m. vasario 9 d., ketvirtadienis

Bruknių- šampano šerbetas

Receptas gimė spontaniškai, kadangi reikėjo suvartoti atidarytą pusantro litro šampano butelį. Be to labai norėjosi kažko gaivaus. Šaldiklyje turėjau tik šaldytų bruknių tyrės ir kelias braškes. Nusprendžiau surizikuoti. Gėrimas gavosi puikus. 
 Gėrimui pagaminti reikėjo:
500 ml šampano sušalusio beveik į ledą;
300 ml sušaldytų bruknių;
3 šaukštų cukraus;
2 šviežių braškių;
cukraus ir citrinos sulčių papuošimui.
Visa tai sudėjau į kokteilinę ir išplakiau kol tirštos masės beveik padvigubėjo,o ledai beveik ištirpo. Gėrimą išpilsčiau į cukrumi papuoštas taures. 



2012 m. vasario 8 d., trečiadienis

Avižinių dribsnių blynai (Rusų virtuvė)



2,5 stiklinės avižinių dribsnių;
1,5 stiklinės kvietinių miltų;
3,5 stiklinės pieno;
3 kiaušinai;
30 gr. mielių;
100 gr. sviesto;
100 ml riebios grietinėlės;
2 šaukštai cukraus;
1 arbatinis šaukštelis druskos;
1 svogūnas;
Aliejaus keptuvei patepti.
Pašildyti pieną ir sutrupinti į jį mieles, palaukti kol pradės "vaikščioti". Avižinius dribsnius ir miltus sumaišyti ir suberti į pieną, gerai išmaišyti, uždengti rankšluoščiu ir padėti šiltai 45- 60 min. Kiaušinių trynius išplakti su cukrumi ir druska, į juos supilti ištirpintą sviestą ir gerai išmaišyti bei supilti į pakilusią tešlą. Baltymus ir grietinėlę išplakti  iki standžių putų (kiekvieną atskirai) ir  abu  atsargiai įmaišyti į tešlą. Tešlą dar 15-20 min. atidėti, kad vėl pakiltų. Svogūną labai smulkiai sukapoti. Į įkaitintą keptuvę samčiu pilti tešlą ant blyno užbarstyti svogūnų, kai viena pusė apkeps - apversti. Dažniausiai valgomi su grietine. Bet jei nedėsite svogūnų, skanūs ir su uogiene.

Makaronai su vištiena, špinatais ir pievagrybiais. Dukros receptas


Keptas vištienos paštetas


Vanilinis sūrio tortas



300 g sausainių “Selga” arba Viktorija
50 g cukraus
150 g. sviesto, tirpinto

800 ml Prezident varškės (arba 500 gr. Maskarponės sūrio)
200 gc ukraus
5 kiaušiniai
200 ml plakamosios grietinėlės
1 arb.š. vanilės ekstrakto

 Sausainius sutrupinkite iki visiškai smulkių trupinukų ir sumaišykite su cukrumi.
Sumaišykite su ištirpintu sviestu – masė turi būti lipni. Jei masė yra biri ir visiškai nelimpa, įpilkite dar truputį tirpinto sviesto ir vėl išmaišykite.
Kepimo indą  išklokite kepimo popieriumi. Dugną ir sieneles (apie 2,5 cm aukščio) išklokite trupinių mase.
Kepkite iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 12 minučių
Į indą sudėkite Prezident varškę, suberkite cukrų ir miltus. Plakite, kol gausite vientisą masę.
Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdami iki vientisos masės.
Supilkite grietinėlę ir vanilės ekstraktą. Dar kartą viską išplakite.
Ant atvėsusių sausainių supilkite visą paruoštą  sūrio įdarą.
Tuomet sumažinkite karštį iki 150°C temperatūros ir kepkite apie 60-70 minučių, kol torto šonai tampa tvirti, o tik centras, pajudinus kepimo indą, ima “virpėti”.
 Atverkite orkaitė dureles ir leiskite tvėsti ir tik tada išimkite iš orkaitės. Visiškai atvėsinkite  sūrio tortą, prieš išimdami ant lėkštės.
Per naktį palaikykite šaldytuve, prieš patiekiant.

Varškės tortas su mangais



400 gr. riebios varškės
150 gr. cukraus
100 ml. grietinėlės
1 mango vaisius (prinokęs)
3 kiaušiniai
1 arbatinis šaukštelis vanilino esencijos
2 pakeliai sausainių (Selga)
4 valgomi šaukštai cukraus pudros
100 gr. sviesto
2 valgomi šaukštai brendžio
200 ml. plakamosios grietinėlės
1 valgomas šaukštas citrinos sulčių

1. Sausainius sumalti su blenderiu, sumaišyti su 2 šaukštais cukraus pudros, brendžio ir ištirpinto sviesto. Gauta mase iškloti tortinės dugną ir šonus. Dėti kepti į orkaitę 10 min., 180 C temperatūroje.
2. Varškę kartu su mango minkštimu iki purios masės ištrinti su blenderiu,  supilti 100 ml  grietinėlės, suberti cukrų. Pastoviai maišant įmušti po vieną kiaušinį ir masę vis gerai išplakti. Gautą varškės masę supilti į formą ant pravėsusių sausainių. Į gilią formą įpilame karšo vandens, kad būtu panašiai iki 1/3 tortinės aukščio, dedame į ją tortą ir kepame apie 80 min. 160 C temperatūroje. Kai tortas iškeps, jo iš karto neišimame iš orkaitės, tik praveriame dureles ir leidžiam pamažu atvėsti.
3. Papuošimui grietinėlę su 2 šaukštais cukraus pudros ir šaukštu citrinos sulčių išplakame iki standžios masės ir puošiame konditeriniu švirkštu. Visi kiti papuošimai Jūsų fantazija.

2012 m. vasario 6 d., pirmadienis

Šokoladinis pyragas Valentino dienai

Biskvitui Jums reikės:
1 stiklinės miltų;
150 gr. cukraus;
0,5 stiklinės kakavos;
1 kiaušinio;
50 gr. sviesto;
1 stiklinės šilto vandens;
1 pakelio (11 gr.) kepimo miltelių
1 arbatinio šaukštelio vanilino ecencijos
Glaistui:
100 gr. juodo šokolado;
50 gr. sviesto;
50 ml pieno.

Miltus, cukrų, kepimo miltelius, kakavą sumaišyti dubenyje. mišinį supilti į maišytuvą, užpilti vandeniu ir plakti kol bus vientisa masė. Tada supilti išlydytą sviestą, įmušti kiaušinį, vanilino esenciją ir gerai išplakti. Tešlą pilti į išardomą kepimo formą (nebūtinai širdelės formos, galima iškepus tiesiog išpjauti širdelę) ir kepti 30 min. 180 C temperatūroje.
Vandens vonelėje ištirpinti šokoladą ir sviestą, supilti pieną ir pastoviai maišyti kol masė taps blizgi ir vienalytė. Atvėsinti kremą ir juo aptepti pyragą. Puošiame kaip širdis geidžia. Aš puošiau rožės žiedais, prieš tai juos numirkiau vandenyje su žiupsneliu sodos.