Ieškoti šiame dienoraštyje

2012 m. lapkričio 19 d., pirmadienis

Šokoladinis tortas su morengu

Šis tortas imlus laikui ir darbui, tačiau skonis to vertas. Receptą sulipdžiau iš kelių internete rastų variantų. Šokoladinį biskvitą galite kepti kokį tik norite. Kepiau jau tris tortus ir vis su kitokiu biskvitu, ir visi buvo skanūs.

Šokoladiniam biskvitui:100 g juodojo šokolado
100 g sviesto
200 g cukraus pudros
1 stiklinė miltų
6 kiaušinių
2 v. š. brendžio
11 g  kepimo miltelių
Morengams:3 kiaušinių baltymų
150 g cukraus
1 stiklinės susmulkintų lazdyno (ar kitokių) riešutų; sauja razinų (nebūtinai)
Kremui:3 kiaušinių trynių
100 g cukraus
125 ml grietinėlės 35 proc.
200 g sviesto
70 g juodojo šokolado
2 v. š. brendžio
Šokoladinei glazūrai:150 g juodojo šokolado
125 ml grietinėlės 35 proc.
30 g sviesto

Šokoladas sulaužomas gabaliukais ir ištirpinamas kartu su sviestu. Supilamas brendis ir paliekama keletą minučių pravėsti. Kiaušiniai labai gerai išplakami su cukraus pudra ir supilami į šokoladinę masę. Suberiami miltai, sumaišyti su kepimo milteliais, ir viskas gerai išplakama. Paruošta šokoladinio biskvito tešla supilama į sviestu pateptą 26 cm skersmens kepimo formą. Dedama į įkaitintą orkaitę ir kepama 160 laipsnių temperatūroje apie 40-45 min. Iškepęs biskvitas atvėsinamas ir perpjaunamas horizontaliai į dvi dalis.
Morengams: kiaušinių baltymai gerai išplakami, palaipsniui pilamas cukrus ir plakama iki standžių putų. Gerai išplakta masė būna standi ir blizgi. Pamažu įmaišomi susmulkinti riešutai. Ant kepimo popieriaus nubrėžiamas 24 cm skersmens apskritimas ir jame lygiu sluoksniu paskleidžiama baltymų masė. Dedama į įkaitintą orkaitę ir kepama 100 laipsnių temperatūroje apie 1,5 - 2 val., kol morengai lengvai nusiima nuo kepimo popieriaus.

Kremo gaminimas: grietinėlė, kiaušinių tryniai, cukrus sudedami į dubenį ir sumaišomi. Dubuo statomas į karšto vandens vonelę ir nuolat maišant, kaitinama, kol masė sutirštėja. Atvėsinama. Šokoladas ištirpinamas ir pravėsinamas. Kambario temperatūros sviestas išplakamas su brendžiu. Pamažu pilamas atvėsęs kremas, šokoladas ir viskas išplakama iki vientisos masės.
Šokoladinės glazūros gaminimas: grietinėlė pakaitinama iki užvirimo, sudedamas sulaužytas šokoladas, sviestas ir pamaišoma, kol sviestas ir šokoladas ištirpsta.
Torto formavimas: imamas vienas šokoladinio biskvito lakštas ir užtepama kremo, ant jo dedamas morenginis sluoksnis ir vėl užtepama kremo. Ant viršaus uždedamas antras šokoladinio biskvito lakštas. Torto viršus ir šonai aptepami pravėsusia šokoladine glazūra.








Kitas šokoladinio biskvito variantas

300 g miltų
300 g cukraus
350 ml karšto vandens
70 g kakavos miltelių
2  a. š. kepimo miltelių
2 kiaušiniai
120 g tirpinto sviesto

Iki vientisos masės sumaišyti miltus, cukrų, kakavą, kepimo miltelius, sodą ir karštą vandenį. Įmaišyti kiaušinius ir tirpintą sviestą. Tešlą supilti į riebalais pateptą išardomą  kepimo skardą. Kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje 35 – 40 min. Ataušinti ir perpjauti per pusę.

2012 m. lapkričio 18 d., sekmadienis

Kreminė vištienos sriuba su kalakutienos krūtinėle


2,5 litro naminio vištienos sultinio
1/2 pankolio
1/2 mažo čili (nebūtinai)
1/2 arb. šaukštelio kumino
1 morka
1svogūnas
1 česnako skiltelė (didelė)
2 bulvės
2 valg. šaukštai ryžių
3 valg. šaukštai aliejaus
1 valg. šaukštas sviesto
žiupsnelis kalendros
žiupsnelis ciberžolės
250 ml grietinėlės
250 gr kalakutienos krūtinėlės
druskos ir juodų maltų pipirų pagal skonį

   Puode svogūną ir pankolį pakepiname alyvuogių aliejuje ir svieste, pabarstome kepant druska ir pipirais Po 5 min. suberiame susmulkintą kalendrą ir dar kartu pakepinau susmulkintus 5 pievagrybius, užsilikusius šaldytuve. Baigiant kepti įberti miltų ir dar vis pmaišant kelias minutes pakepti.
   Supilame vištienos sultinį ir sudedame kubeliais supjaustytas morkas ir bulves, įdedame maltą kuminą, ciberžolės.  Kai sriuba užverda suberiame ryžius, prilengviname ugnį ir verdame apie 20 min. 
   Kalakutienos krūtinėlę supjaustome juostelėmis, pabarstome prieskoniais (pvz. ciberžole, imbieras )  ir trumpai apkepiname kartu su česnaku, čili (nebūtinai). Sudedame į sultinį, paverdame apie 5 minutes, supilame grietinėlę ir užviriname.







Žuvienė su lašiša ir pankoliais


























2 litrus  kuo įvairesnių žuvų sultinio (aš viriau šį kartą iš žiobrio, lašišos ir upėtakio galvų bei uodegos)
1 poras
1 pankolis (nedidelis)
1 svogūnas
2 didelės bulvės
2 valg. šaukštai miltų
200 - 400 gr. lašišos filė

250 ml grietinėlės (neriebios)
100 ml pieno
20 g. sviesto
Druskos ir maltų juodųjų pipirų
Žiupsnelis krapų



 


Porą, svogūną ir pankolį smulkiai supjaustyti ir pakepinti keptuvėje su sviestu arba iš karto puode kuriame virsite, apie 5 minutes. Tada suberti miltus ir dar pakepinti pastoviai maišant apie 3 min. Tada suberti kubeliais supjaustytas bulves, užpilti žuvies sultiniu, įberti druskos ir pipirų pagal skonį (priklauso nuo sultinio sūrumo) ir virti ant silpnos ugnies 20 min. Pabaigoje sudėti kubeliais supjaustytą lašišą, pavirti apie 3 min. Pabaigoje supilame pieną ir grietinėlę, suberiame sukapotus krapus. Leidžiame sriubai užvirti ir išjungiame.