Ieškoti šiame dienoraštyje

2011 m. kovo 26 d., šeštadienis

Laiko patikrinti Šaltibarščiai


Kadangi vis tik sulaukėm vėluojančio pavasario, manau, kad pats metas atidaryti "šaltibarčių sezoną"!
Atrodo ką čia ir rašyti, bet šaltibarčius skanius padaryti nepakanka tik kefyro agurkų ir burokėlių su kiaušinių. Šią populiarią sriubytę taip pat galima pagaminti pikantiškoesnio skonio :)
Aš jau eilę metų gaminu šaltibarščius šiek tiek kitaip...o gal tik man taip atrodo?
Jums reikės:
1 litro kefyro;
1 stiklinės pieno;
1 stiklinės agurkų marinato ( tinka tiek naminių agurkų, tiek pirktinių, tik pirktinių reikes 0,5 stiklinės- nes ten daug acto!);
1 vidutinio dydžio virto raudonojo burokėlio;
1 šviežio agurko;
pundelio svogūnų laiškų;
žiupsnelio šviežių krapų;
2 kietai virtų kiaušinių;
2 šaukštų grietinės;
druskos pagal skonį.
Į dubenį sudėti sutarkuotą burokėlį, supjaustytą smulkiai agurką ir svogūnų laiškus. Įdėti grietinės ir viską gerai išmaišyti. Tada supilti kefyrą, pieną ir agurkų marinatą. Išmaišyti, paragauti ir jei reikia įdėti druskos. Pabaigoje suberti susmulkintus krapus ir smulkiai sukapotus kiaušinius. Žinoma  valgome su karštomis bulvėmis! Idealu- jei bulvės šviežios

Švelnios pavasariškos salotos su krabų mėsa


200 gr. krabų "mėsos",
žalių salotų pundelis,
1-2 pomidorų,
1 agurko,
20 gr. svogūnų laiškų,
žiupsnelio šviežių krapų (nebūtinai),
2 kiaušinių
2 šaukštų saldžių kukurūzų,
majonezo pagal poreikį.
Druskos ir jokių kitų prieskonių nereikia
Paruošimas:
Ant lėkštės dugno sudėti stambiai supjaustytas salotas. Ant viršaus sluoksniuokite šiaudeliais supjaustytą agurką ir skiltelėmis supjaustytus pomidorus. Ant viršaus išdėliokite krabų mėsą, apibarstykite kukurūzais. Pabaigoje sudėkite kietai išvirtą ir padaliną į keturias dalis kiaušinį, apliekite majonezu ir apibarstykite susmulkintais svogūnų laiškais.
Labai paprastos, bet labai gaivios kvepiančios pavasariu salotos. Taip  apibūdino dukra paragavusi  jų :).

Burokėlių mišrainė su sūdyta lašiša


Turėjau šaldytuve 100 gr. sūdytos lašišos ir masčiau ką iš jos pagaminti. O kadangi tame pačiame šaldytuve dar buvo ir virtų burokėlių, nusprendžiau šiuos du produktus sudėti į vieną patiekalą. Rizika pasiteisino, tikrai skanu. Karalienė lašiša tikrai nesusipyko su kaimiečiu burokėliu :):):). Kitą kartą kai gaminsiu tokią mišrainę vietoje sūdytos įdėsiu lašišos konservų natūraliose sultyse. Manau turėtų būti neprasčiau, nes su tunu jau esu išbandžiusi ir jis tinka į kompaniją su burokėliu :)
Mišrainės sudėtis:
2 vidutinio dydžio burokėliai;
4-5 marinuoti agurkai;
400 gr. konservuotų žirnelių;
1/2 poro baltos dalies;
100 gr. sūdytos lašišos;
žiupsnelis šviežiai maltų juodų pipirų;
3-4 šaukštai majonezo
Burokėlius, agurkus ir lašišą supjaustyti kubeliais. Porą supjaustyti kaip galima smulkiau. Sudėti žirnelius. Viską sumaišyti su majonezu ir paskaninti šviežiai maltais juodais pipirias.

Farširuota menkė


1 kg šviežios menkės
1 svogūnas
100 g sviesto
3 valgomi šaukštai manų
1 morka
1 kiaušinis
1 arbatinis šaukštelis druskos
1 valgomas šaukštas žuvies citrininių prieskonių

Gaminimas:

Menkę atskirti nuo odos. Menkės filė sumalti kartu su svieste pakepintais svogūnais. Įdėti druskos, sutarkuotą morką, manus, kiaušinį, žuvies prieskonius ir viską gerai išminkyti. Gautą faršą sudėti į menkės odą ir užsiūti.
Kepti orkaitėje apie valandą laiko 200C temperatūroje.
Iškepusią papuošti. Garnyrui puikiai tiks burokėlių salotos. Skani tiek šilta tiek šaltą.

Vištienos užpiltinė


2 vištos krūtinėlės
2 šaukštai su kaupu želatinos
1l vištienos sultinio
5 kvapieji pipirai
3 lauro lapai
Konservuoti kukurūzai
žalumynų papuošimui
druskos pagal skonį




Išvirti vištos krūtnėlę su prieskoniais ir druska. Sultinį, kuriame virė višta, perkošti ir atvėsinti. Suberti želatiną, išbrinkinti ir pakaitinti kol ištirps, pastoviai maišant. Pasiruošti žalumynus, juos dėti sluoksniais į indą, vis užpilant atvėsinta paruošta želė. Sluoksniuoti, paskutinis sluoksnis vištienos. Leisti sustingti ir išversti į lėkštę.