Ieškoti šiame dienoraštyje

2010 m. lapkričio 21 d., sekmadienis

Kepta žąsis įdaryta makaronais

Žąsis. Kuo šie paukščiai riebesni, tuo laikomi geresniais. Valgymui tinkamiausia yra jaunų  6—12 mėn.— žąsų mėsa.  Žąsys įdaromos troškintais baltagūžiais ar raudongūžiais kopūstais, antaniniais obuoliais, džiovintomis slyvomis ar makaronais, ryžiais. Jei žąsis liesa, kepant pridedama sviesto, o jei riebi  — riebalų visai nereikia. Į keptuvą, kuriame kepa žąsis, karšto vandens iš pradžių pilama mažai, papildoma vėliau, paukščiui gražiai pageltus (apkepus). Paukščiui apkepus, jei riebalų daug, dalis jų nupilama, paliekama tik tiek, kiek reikia kepti.
Su žąsiena daugiausia vartojama šių prieskoninių daržovių: morkų, salierų, porų, petražolių, svogūnų, iš prieskonių dedama pipirų, lauro lapelių, kardamonų, kalendrų, kmynų, mairūno, kadagio uogų. Žinoma, kiekviena šeimininkė gali vartoti ir įvairesnių prieskonių ar prieskoninių daržovių (gelsvių, krapų, jonažolių, juozažolių ir kt.). 
          Žąsį iškepti labai paprasta.  Žąsis — gana riebus paukštis, todėl ji ruošiama ilgiau nei kita paukštiena (išskyrus kalakutą) ir aukštesnėje temperatūroje (apie 190°C). Kepant reikės nuolat laistyti. Tam rekomenduojamas raudonojo vyno, apelsinų sulčių ir džiovintų slyvų nuoviro mišinys. Žąsis bus iškepusi, kai pradūrus pačią storiausią vietą, iš ten ištekės skaidrios sultys.

Mano receptas- apie 3 kg   žąsį  ištrinti druska, pipirais, česnaku ir garstyčiomis, palaikyti per naktį. Išvirti apie 200 gr. makaronų (geros kokybės, su kiaušiniu, vidutinio stambumo), juos sumaišyti su 100 gr. nuplautų džiovintų slyvų, (arba abrikosų) jei žąsis liesa įdėti 50 gr. sviesto arba 2-3 šaukštus geros kokybės alyvuogių aliejaus. Jei mėgstate pridėkite prieskoninių žolelių. Makaronų įdarą dėti į žąsį ir užsiūti. Jei tilps žąsis dėti ją į kepimo rankovę ir kepti 1,5 val. 40 min. kepti 200 laipsnių temperatūroje, vėliau perkirpti rankovę, kad apskrustų odelė ir  likusį laiką kepti  170 laipsnių temperatūroje. Jei kepsite neįdėję į kepimo rankovę, įpilkite į skardą stiklinę vandens ir kepkite 30 min.  200 laipsnių temperatūroje ir likusią valandą 170. Nepamirškite šlakstyti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą