Ieškoti šiame dienoraštyje

2011 m. gruodžio 11 d., sekmadienis

Nuostabi "Tinginių duona"

Susigundžiau ir aš išsikepti duonelės pagal  "Žaidimų aikštelėje" pateiktą receptą. http://www.zaidimuaikstele.lt/search/label/Kepiniai
Rezultatas tikrai pranoko lūkesčius. Skanumėlis..... o ypač su lašišą ar lydytu sūreliu.


Jums reikės:
430 g. miltų (aš ėmiau  pusę miltų kiekio- pilno grūdo )
345 ml drungno vandens
1/4 arbatinio šaukštelio sausų mielių
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
Alyvuogių aliejaus indui patepti
Kviečių sėlenų, kmynų gausiai duonai pabarstyti.


Dubenyje sumaišykite sausus produktus. Į Kitą indą supilkite vandenį, tada suberkite miltus ir ranka staigiai išmaišykite sukdami ratu (tai truko apie 1 min. laiko). Gautą masę sudėkite į aliejumi išteptą indą, uždenkite plėvele ir padėkitei šiltai 12 val. Aš gaminau po 14 val., bet viskas buvo gerai.
Pakilusią ir suskystėjusią tešlą išversti ant miltais pabarstyto stalo. Šiek tiek sulyginti kraštelis, suploti atsargiai ir perlenkti tešlą paėmus už kraštų keturis kartus (panašiai kaip voką.) Po 15 min. pasitiesti drobinį ar medvilninį rankšluostį, ant jo gausiai priberti sėlenų, kmynų, galima tiesiog miltų ir ant jų dėti tešlą. Ant viršaus duonelės vėl apibarstyti kviečių sėlenomis ir uždengti duonelę kilimui rankšluoščiu. Palikti kilti apie 1 val.-1 val.15 min. Orkaitėje įkaitinti ugniai atsparų indą (turi būti su dangčiu, aš naudojau molinį) - 30 min. 240 C temperatūroje. Tada įkaitusį indą atsargiai ištraukti ir į ji įdėti pakilusią duonelę. Uždengti dangčiu ir kepti 30 min. (aš temperatūrą kepant sumažinau iki 220 C). Po 30 min. atidengti dangtį ir kepti dar 15 min. , kad duonelė gražiai paruduotu. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą