Ieškoti šiame dienoraštyje

2011 m. sausio 25 d., antradienis

Tradiciniai Sibiro koldūnai




Vargu ar rasime Lietuvoje žmogų neragavusį koldūnų. Retkarčiais ir aš nusiperku KOGUS firmos gamintų naminių koldūnų, bet paskutiniu metų įdaras labai jau prasto skonio. Sovietiniais metais gamindavau juos pati. Deja  pagaminti tešlos, kuri lengvai kočiotusi ir būtų nei per kieta nei per minkšta tada nepavykdavo. Šiandien ir vėl IKI parduotuvėje buvo  KOGUS koldūnams akcija. Tačiau tik pakilojau pakelį ir vėl padėjau į šaldiklį. Nusprendžiau internete susirasti tradicinių tikrų rusiškų koldūnų tešlos receptą ir pagaminti pati. Pasirinkau tokį receptą, kuris kartojosi kelis kartus (ir sudėtis ir gamybos procesas). Tiesa  taip ir neaišku dėl Sibiro koldūnų dydžio :). Lietuvos tinklalapyje rašo, kad jie didesni nei tradiciniai koldūnai, rusiškuose tinklalapiuose rašo atvirkščiai, kad jie mažesni nei tradiciniai. Aš gaminau vidutinio dydžio, pagal turimą formą. 
Tešla kočiojosi puikiai, buvo plastiška, lipdymo procesas- smagus.



Tešlos gaminimas
300 gr. miltų;
1/2 kiaušinio;
125 ml kambario temperatūros vandens;
1/3 šaukštelio druskos.



 Kiaušinį išplakti, pusę jo atidėti. Kiaušinį išplakti su vandeniu ir druska. Ant stalo supilti miltus į krūvelę, padaryti duobutę ir į ją supilti plakinį. Minkyti tešlą, kol nelips prie rankų. Tai gana greitas procesas. Įdėti tešlą į maistinę plėvelę ir bent 20 min. padėti į šaldytuvą. Tada ji išbrinks ir labai lengvai kočiosis. Kol tešla bręsta, pasigaminame įdarą.
Įdarui reikės:
200 gr. jautienos faršo.
250 gr. kiaulienos arba avienos faršo.
1 vidutinis svogūnas;
50 ml.vandens;
0,5 gr. cukraus;
9 gr. druskos ir maltų pipirų pagal skonį.
   Faršą sumalti per smulkų sietelį. Kartu sumalti ir svogūną. (Jei naudosite vištieną arba kalakutieną įdarui, vietoje svogūno reikėtų dėti česnaką.) Sudėti visus prieskonius ir išmaišyti. Pabaigoje įpilti vandens, kad faršas būtų minkštas.
Ant miltais pabarstyto stalo iškočioti didelį blyną ir aptepti likusiu kiaušiniu, tada išspausti apskritimus. Jei neturite formos, tiks paprasčiausia taurelė ar stiklinė. Rankas pastoviai pasibarstyti miltais, kad tešla neliptų prie rankų ir darbas sklandžiau eitų lipdant koldūnus. Dėti faršą į tešlos apskritimą, sulenkti per pusę, kraštus tolygiai užspausti ir abu smailius galiukus sujungti. Bet galima to ir nedaryti. Tiesiog man ši "skybėliukų" forma labiau patinka.
Koldūnus virti silpnai pasūdytame vandenyje apie 8-10 min. (ant silpnos ugnies, bet kad vanduo virtų). Jei visų neįveiksite, tai dėkite ant lentelės sudėtus koldūnus ir užšaldykite. Bus kitam kartui greiti pietūs arba vakarienė.
  


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą