Ieškoti šiame dienoraštyje

2011 m. sausio 25 d., antradienis

Medaus tortas dukros gimtadieniui

Dukra paprašė gimtadieniui iškepti medaus tortą. Kepiau jį paskutini kartą gal prieš kokia 15 metų. Pamenu tik kaip gamindavau kremą. O tešlos kepimo procedūros labai miglotai išliko atmintyje. Todėl recepto ieškojau internete. Recepto pasirinkimą -įvertinčiau 10 balų. Jį radau Neringos bloge. Tik kremą gaminau pagal senai išbandytą receptą. Gaminimo procesas nesudėtingas, medaus reikėjo nedaug ir skonis puikus. Na darbo vis gi nemažai. Dažnai jo negaminčiau, bet keletą kartų per metus galima :).  Lakštus išsikepiau iš vakaro, tai kita darbo dalis jau buvo juoko darbas.
Medaus lakštams:
100 gr. sviesto
1 stiklinės (200ml) cukraus
2 valg. šaukštai medaus
1 pakelis kepimo miltelių (11 g)
4 stiklinės kvietinių miltų
2 kiaušiniai
Kremui:
800 ml 30 -35%  grietinės
1 stiklinė cukraus
1 pakelis vanilinio cukraus
1 citrina 
    Į puodą sudėti cukrų,  sviestą ir medų. Dėti į vandens garų vonelę, ir nuolat maišant kaitinti, kol masė taps vienalytė ir cukrus ištirps. Gautą masę atvėsinti iki kambario temperatūros. Tada supilti į ją išplaktus kiaušinius bei gerai išplakti. Palaipsniui maišant suberti kepimo miltelius ir 4  stiklinės miltų, užminkyti tešlą.  Minkyti, kol tešla taps minkšto plastilino konsistencijos ir nelips prie rankų. 
 Tešlą daliname į 5-7 dalis (priklauso nuo norimo lakšto dydžio). Kiekvieną gabaliuką iškočiojame ant kepimo popieriaus.  Apipjauname pagal tortinės dugną ar katilo dangtį :). Čia jau kaip gamintojas pageidauja. Jei tešla limpa prie kočėlo – pabarstykite truputį miltų. Lakštai išeina ploni – taip ir turi būti, jie gražiai pakils. Kepti iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 3-4 min., kol gražiai paruduoja. Iškepusių lakštų geriau nedėti vieno ant kito, kol jie neatvės.Vieną lakštą pasilikti trupiniams.
  Kremą gaminau iš atminties pagal prieš daug daug dauuuug metų gamintą receptą :).  Jį puikiai pamenu, nes paruošti labai lengva. Tuo įsitikinsite ir patys.
Grietinę išplakti su cukrumi. Plakti kol grietinė taps standžios konsistencijos, tada sudėti sutarkuotą citriną ir gerai išmaišyti. Kuo grietinė riebesnė, tuo kremą suplaksite greičiau.
 Lakštus sutepti  kremu tik tada, kai jie bus visiškai ataušę. Kremo negailėti, nes jis susigers į lakštus. Aptepti kremu ir viršutinį sluoksnį ir torto šonus. Leisti suteptam tortui pastovėti apie dvi valandas, tada jei reikia apipjaustyti, sulyginti kraštus ir aptepti trupiniais. Jei trupinių bus mažai, galite naudoti paprastus sutrupintus sausainius. Puoškite kaip tik fantazija leidžia. Man puošimo menas dar sunkiai įkandamas, todėl aš papuošiau paprasčiausiu ištirpdytu šokoladu kepiniams ir riešutais.




  
Medaus tortas Kalėdoms

Medaus tortas mamai

2 komentarai: