Ieškoti šiame dienoraštyje

2010 m. lapkričio 23 d., antradienis

Naminė duona



Duonos raugo 3 valgomi šaukštai
Ruginiai miltai ~500 gr;
Paprasti aukščiausios arba extra rūšies kvietiniai miltai ~500 gr;
Avižiniai dribsniai ~150 gr;
Saulėgražų branduoliai 100 gr;
Sezamo sėklos - 50 gr.
Kmynai ~3 arbat. šaukšt.;
Cukrus ~100 gr;
Druska ~2,5 arbat. šaukšt.;
Vanduo ~800 ml
Vandenyje išmaišyti 3 šaukštus raugo, sudėti cukrų, druską, nuplikytus kmynus, avižinius dribsnius. Viską gerai išmaišyti. Tada sudėti miltus ir vėl viską gerai išmaišyti. 

3 šaukštus raugo įdėti į indelį ir laikyti šaldytuve iki kito kepimo, pridengti, bet neuždaryti sandariai. 
Gautą duonos masę sudėti į kepimo formą išteptą aliejumi. Duona pakyla apie pusantro karto, todėl jei forma nedidelė, geriau tešlą dalinti į dvi dalis. Formą palikti orkaitėje per naktį (neperlaikyti per ilgai, nes gausis rūgšti duona, aš stengiuosi užmaišyti prieš pat eidama miegoti ir vos atsikėlusi jungiu kepti, tai gaunasi, kad duonelė kyla 9-10 val.). Ryte patikrinti ar pakilo, jei pakilo, kepti ~200 laipsnių orkaitėje įjungus programą viršutinis/apatinis kaitinimas ~1val.15min. priklausomai nuo kiekio. Aš kepu dvejose formose lygiai valandą .Jei kartais nepakiltų, tuomet įjungti orkaitę 40 laipsnių ir laikyti valandėlę, kol pakyla, tik tuomet padidinti temperatūrą iki 200.





Raugą jei neturite, galite pasigaminti pačios (į dubenėlį ar stiklainiuką įberti  3 šaukštus ruginių miltų, įpilti stiklinę šalto vandens ir sumaišyti košelę. Tą košelę palaikyti šiltai kambario temperatūroje apie 3 dienas).

Galite pusę duonos daryti su priedais – džiovintais vaisiais, riešutais. Juos gerai nuplauti vandeniu su soda, riešutus palaikyti keliolika minučių karštame vandenyje, kad būtų minkštesni, viską prieš dedant į tešlą nudžiovinti.

17 komentarų:

  1. Sveiki, ragavau jūsų duoną, labai labai skani :)

    Vaida

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū :. O ar bandėte pati išsikepti?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Šiandien kepiau :) Labai trūko slyvų, bet vyras jų nevalgo... bet labai skaniai iškepė :) :) :)

    Gal dar kepat kokią duoną, kuri tiktų sumuštiniams su mėsa? :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dažniausiai kepu tokia duoną kuri tinka sumuštiniams. Į ją dedu tik kmynus, linų sėmenis ir sezamą, kartais saulėgražas. Bet galite dėti tik kmynus. Svarbiausia laikytis pagrindinių produktų (miltai, avižiniai dribsniai, druska ir cukrus) O visus kitus priedus galite varijuoti kaip patinka. Aš dažniausiai sumaišau pagrindinius priedus, pasidalinu tešlą į dvi dalis ir vieną kepu paprastą duoną, o į kitą įdedu riešutu, slyvų, abrikosų ir panašiai.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labai labai ačiū už patarimus. Šiandien vėl kepsiu, mėginsiu dvi skirtingas :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aš šią savaitę į vieną dalį duonos tešlos įdėjau džiovintų finikų (100gr.) ir anakardžių riešutų (50 gr.). Iškepė labai skani duona.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Nu labai skaniai kepasi jūsų duonytė... bet dabar supratau, kad pirmą kartą man ji neiškilo, nes miltus dėdama apsiskaičiavau, pamažinau...

    Kaip manot, ar galima laikyti trumpiau sumaišytą, o pakildinti įjungus orkaitę po kokių 5 valandų?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Na net ir nezinau, nes as trumpiausiai esu laikiusi 8 val. Tik as dabar jau laikau duona kambario temperaturoje ir idedu i orkaite tik likus kokiai valandai. Manau, kad reiektu ziureti pagal tesla, jei ji beveik dvigubai iskilo, vadinasi galima deti kepti. As praktiskai kepus kas trys dienos. Per tris dienas naujas raugas pakankamai subresta. Siandien bandysiu iskepti tikra namine duona. Parasysiu kaip sekesi.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Būtinai lauksiu komentarų ir receptuko, tikiuosi patiks :)
    Ir dar, kaip "žalia" kepėja turiu vieną klausimą... kada išiminėti duoną iš kepimo formos? Tik iškeptą ar truputį palaukti?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Iš silikoninės formos galima išimti iš karto. O iš paprastos formos aš palaukiu minimum pusvalandį. O kartais palieku ir ilgesniam laikui. Bet visada tik ištrauktą iš orkaitės duona aš suvynioju į rankšluostį :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Ačiū :)

    Kaip pavyko tikra naminė duona? ;)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Atrodo pavyko, ji gavosi kietesnė, bet ir rūgštesnė. Dukrai patiko, man nelabai. Bandysiu daryti dar kartą tik įdėsiu daugiau cukraus. Sikrtumas yra tik toks, kad išmaištutą tešla palieki 24 valandom šilati ir po to ja minkai vis pašlapindmas rankas apie pusvalandį. Tada dedi į formą, leidi valabdą pakilti ir į orkaitę.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Sveiki, ir vėl su klausimu ateinu... Kai pažiūriu jūsų duonos nuotraukas, tai ji taip gerai, storai iškilusi... Mano tiek nekyla. Gal tik vieną kartą panašiai buvo pakilusi. Įdomu ar aš kažką negerai daua, gal miltų per daug ĮDEDU (skaičiuoju šauksštais), o gal mano raugas "uždusęs", ar kaip ten vadinasi... ?

    AtsakytiPanaikinti
  14. P.s. duona visada būna labai skani :) tik purumas jos priklauso nuo to ar dedu ekstra miltų ar ne :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Na aš ekstra miltų nei karto nedėjau. Dedu arba Malsenos, arba Rimi miltus, net Optima linija puikiai tiko- turi buti 550 D glitumas. Miltų kiekį dedu labai tiksliai. Turiu matavimo indą. Netokia iškilusi būna tik tada kai kepu vien iš ruginių miltų, bet taip ir turi būti. O skaniausia kai maišau per pusę kvietinius su ruginiais. Na o dėl raugo, tai jo nereikia uždaryti sandariai, raugas turi kviepuoti. Indelį kuriame buvo raugas keikvieną kartą išplaunu ir pridedu naujo raugo.

    AtsakytiPanaikinti
  16. Supratau :) Ačiū :) ryt kepdama jau tiksliai pasversiu, nes gavau svarstykles :) O raugo niekada neuždengiu, jau sakė, kad reikia pradarytą laikyti :) Šaštadienį svečiuose visa duona išgaravo, tikrai skani :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Aš kepu du kartus per savaite, ir kartais pritrūksta :). Man patinka ir siek tiek pastovėjusi ir dar šilta. Maniau pradžioje, kad atsibos, bet taip neatsitiko, nes vis paįvairinu priedais.

    AtsakytiPanaikinti